szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Igazolódott, amit a macskatulajok állítanak: nem mi neveljük meg a macskákat, hanem ők manipulálnak minket tetszésük szerint. Legalábbis ez derül ki a Sussexi Egyetem egyik kísérletéből, amelyben különleges, magas frekvenciájú felhangot különítettek el macskahangok felvételeiből - írja a Physorg.


Karen McComb, a Sussexi Egyetem kutatója a Current Biology szaklapban publikálta kutatásait, amelyek szerint az éhes macskák kombinálják az alacsony frekvenciás dorombolást és a magas frekvenciás nyávogást, mindezzel pedig óvó, tápláló reakciót váltanak ki az emberekből. A magas frekvenciás összetevő sokkal sürgetőbbé teszi fülünk számára az állati kommunikációt, mindezt pedig azok is megerősítik, akiknek nincsen macskájuk.

A kísérlet során ugyanis macskatulajokat kértek meg arra, hogy rögzítsék kedvenceik éhes nyávogását, majd e hangfelvételeket elemezték és megmutatták önkénteseknek. A visszajátszások során az aktív ételkeresés közben felvett hangokat sokkal sürgetőbbnek és egyben kevésbé kedvesnek hallották a macskatulajdonosok és a nem állattartók egyaránt. Amikor ezeket a frekvenciákat eltávolították a felvételből, a kísérletben részt vevő önkéntesek sokkal kevésbé sürgetőként érzékelték a nyávogást.

Érdekes, hogy a kísérletet nem tudták macskák jelenlétében elvégezni, az állatok ugyanis e technikát csak saját gazdájukkal szemben tudják alkalmazni, mások jelenlétében nem. Legtöbbször csak azzal szemben alkalmazzák ezt, akitől az ételt kapják, ha pedig sikerrel járnak, technikájukat hajlamosak drámaian eltúlozni. Ugyanakkor azok a macskák, amelyek nagyobb háztartásban élnek és több embertől is kaphatnak ételt - tehát nem képesek csupán egy embert manipulálni -, "standard" nyávogással jelzik éhségüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!