szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olcsó horrorfilmek kliséit idézi a Pentagon számára fejlesztett robot, amely akár az elesett katonák testéből is képes energiát nyerni.

A Fox News értesülései szerint az Energetikailag Független Taktikai Robotot (Energetically Autonomous Tactical Robot – EATR) – úgy tervezték, hogy bármilyen szerves anyagot – növényeket, fát, régi bútorokat, vagy akár holttesteket is – képes legyen lebontani és energiaként haszonsítani.

A Robotic Technology Inc. nevű vállalat által fejlesztett szerkezet emellett akár „hagyományos” üzemanyaggal (gázolaj, benzin, kerozin, földgáz), étolajjal, vagy akár napenergiával is képes „táplálkozni”.

Az EATR lelke a Cyclone Power Technology által kifejlesztett Waste Heat Engine nevű hajtómű, amely egy külső égésű kamrában égeti el az üzemanyagot. Ezzel egy zárt rendszerben áramló vizet melegít fel, amely végső soron elektromos áramot termel.

Fantázirajz a földi EATR robotokról - fűvel is beérik akár
© Robotic Technology Inc.

A hadsereg szempontjából lényeges, hogy a robot nagyon rugalmas az üzemanyagforrásokat tekintve, s akár hónapokig, vagy évekig is képes lehet üzemelni újratöltés vagy karbantartás nélkül. Mivel harcterekre szánják, valószínű, hogy a szerkezet viszonylag könnyen talál majd hasznosítható nyersanyagot, akár döglött állatok vagy holttestek formájában.

Az EATR-platformra a Pentagon több különböző célú robotot is tervez, amelyek között szerepel felszerelést vagy sebesülteket szállító változat, kommunikációs központ és mobil géppuskafészek is. Egyelőre arról nincs információ, hogy a gépezetek mikor állhatnak hadrendbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Magától tanult meg érzelmeket kimutatni a robot-Einstein

Mosolyog, meglepődik és szomorkodik egy Einstein arcát magára öltött robot a San Diegó-i Kaliforniai Egyetemen. A különlegesség ebben az, hogy a robot saját magát tanította meg az érzelmek kimutatására - írja a Wired Science.

hvg.hu Tech

Fejüket védik az elgáncsolt focirobotok

Eddig az volt hangsúlyos a humanoid robotok fejlesztésében, hogy meg tudják tartani egyensúlyukat. A robotok focikupája, a RoboCup mindezt megváltoztathatja. Chilei kutatók most azt találták ki, hogyan eshetnek el a robotok úgy, hogy a lehető legkisebb sérülést szenvedjék el, írja a New Scientist.

hvg.hu Tech

Életben tartja magát a húsevő robot

Húsevő robotokat készített két londoni designer. A James Auger és Jimmy Loizeau által megálmodott szerkezetek igazi bútorrobotok - különleges képességeikhez pedig elég, ha egereket, patkányokat vagy legyeket fogyaszthatnak - írja a New Scientist.

hvg.hu Tech

Robotkígyóval támad az izraeli hadsereg – videó

A hüllők mozgását utánzó robot észrevétlenül végezhet felderítést, akár nehezen megközelíthető helyeken, s még arra is képes, hogy szükség esetén „öngyilkos” merényletet hajtson végre.

hvg.hu Tech

Kémiai csoda: nincs elektronika az új japán robotban

Hernyóként mászik egy különleges elven működő zselé, amelyet a tokiói Waseda Egyetem robotlaborjában fejlesztett ki Singo Maeda és kollégái. A színváltoztató gél olyan polimerekből épült fel, amelyek kémiai környezetüktől függően változtatják méretüket - írja a New Scientist.