szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ilyenekből korábban mutattunk már néhányat: itt például egy windowsos...

Ilyenekből korábban mutattunk már néhányat: itt például egy windowsos és egy OS X-es megoldásról is olvashatnak, emitt pedig egy kifejezetten Windowsra készült alkalmazásról írtunk.
Ezúttal szintén egy windowsos szoftvert vettünk górcső alá.
A Foto-Mosaik-Eddának semmi köze a közkedvelt hazai rock csapathoz, a mozaikképek készítéséhez viszont annál több.
A program telepítése után az első hét indításnál „túl kell élnünk” egy felugró reklámot, amelyben adományokat kér a szerző. Ha tudjuk, támogassuk, ha nem, akkor nyolcadik alkalommal már a program sem fog ezzel nyúzni minket.

Első lépésben egy képadatbázist kell létrehoznunk

Ha ezen túljutottunk, a főablak Create Database gombjára kattintva megadhatjuk a programnak, honnan vegye a mozaikhoz felhasználandó képeket. Itt érdemes olyan mappát megadni, ami zsúfolásig van képekkel (beleértve az alkönyvtárakat is), mivel egy jó mozaikhoz sok alapanyagra van szükség. Sok kép esetében az adatbázis létrehozása persze eltart egy ideig, de megéri inkább várni. Amúgy az adatbázist később bármikor bővíthetjük, vagy törölhetünk belőle.
Ezután jöhet a mozaikkép elkészítése (Create mosaic-picture). Itt meg kell adnunk azt a fotót, amely a mozaik alapjául szolgál, és a célmappát, ahová a kész mozaik kerül.

Néhány apróságot még beállítunk és készülhet a mozaik

Ha szeretnénk egy CSV formátumú listát arról, hogy mely képek szerepelnek a mozaikban, azt is itt kell kérnünk.
Ezután megadhatjuk az adatbázist, amelyet létrehoztunk, majd a mozaikdarabkák számát és a kép formátumát, felbontását, méretét. A következő lapon beállíthatjuk, hogy maximum hányszor ismétlődhetnek az adatbázis képei, illetve „kényszeríthetjük” a programot, hogy az adatbázisban szereplő összes kép legalább egyszer szerepeljen az összeállításban (ehhez azért nem árt előtte számolni, hogy hány képünk van és hány mozaikdarabot kértünk). A Blend Factornál még beállítható, hogy hány százalékban látszódjon a mozaik „fölött” az eredeti kép, majd indulhat a munka... a gép számára. A kép bonyolultságától függően mi itt indulhatunk kávézni a konyhába, vagy romantikus vacsorára egy közeli étterembe (bár dicséretesen jól bánik az erőforrásokkal a program, nyugodtan lehet mellette dolgozni, internetezni).
A végeredményt illetően a Foto-Mosaik-Edda valódi profi.

Kicsit más jellegű végeredményt kapunk, ha nem mozaikot, hanem fotókollázst készítünk. Ehhez is mutattunk két egyszerű eljárást. Az egyik egy zseniális, ingyenes program, a másik pedig egy kicsit macerásabb, de szintén látványos végeredménnyel szolgáló Photoshop tutorial volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kevés szabálytalanságot találtak az újranyitott boltoknál

Kevés szabálytalanságot találtak az újranyitott boltoknál

Mangó Gabriella háziorvos: Belejöttek a betegek a „Facebook-rendelő” használatába

Mangó Gabriella háziorvos: Belejöttek a betegek a „Facebook-rendelő” használatába

Szörényi, Bródy és Feke Pál koncerttel támogatják Áder János alapítványát

Szörényi, Bródy és Feke Pál koncerttel támogatják Áder János alapítványát