szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A holdraszállás közeledő negyvenedik évfordulója alkalmából az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bemutatta a történelmi pillanatot megörökítő restaurált videofelvételeket.

A csütörtökön nyilvánosság elé tárt kockák a holdraszállás 15 jelenetét megörökítő videofelvétel részei - számolt be a NASA. A filmek digitális felújítására specializálódott hollywoodi Lowry Digital nevű vállalatnak sikerült megmentenie azokat a jeleneteket, amelyeket már örökre elveszettnek hittek: a Neil Armstrong és Buzz Aldrin holdsétáját megörökítő három és fél órás felvétel legfontosabb képsorait sikerült új életre kelteni.

A teljes felvételt szeptemberben teszi elérhetővé a NASA. A restaurálás igen nehéz feladat volt, mivel az eredeti felvételek elkallódtak, a holdsétát megörökítő kamera pedig az égitesten maradt - számolt be a CNN amerikai hírtelevízió. A felújított felvételek a NASA honlapján érhetők el, így bárki megtekintheti, hogy Armstrong és Aldrin miként tűzte ki az amerikai lobogót a Holdra.

Armstrong 1969. július 20-án írt történelmet a Hold felszínén tett lépéseivel. Az Apollo-11 küldetésének felvételei a bonyolult közvetítési technikák és a műszaki fejlettség akkori foka miatt rossz minőségűek voltak. A történelmi pillanatok ennek ellenére világszerte több millió nézőt vonzottak, a televíziózás addigi történetének legnézettebb bejelentkezése volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!