szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meglepő jelentést publikált a kéretlen emailes üzenetekkel foglalkozó MAAWG (Messaging Anti-Abuse Working Group) csoport. Közvéleménykutatásuk azt mutatja ugyanis, hogy a netezők több mint egytizedét érdekli a kapott spamek tartalma és meg is kattintja a bennük található linkeket, mindez pedig igen jövedelmezővé teszi a spambizniszt - írja az Ars Technica.


A MAAWG nyolcszáz amerikai internetezővel készített közvéleménykutatást a spamek témakörében telefonon, illetve a neten keresztül. A megkérdezettek kétharmada nyilatkozta azt, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben, de tisztában vannak az internetes biztonságtechnika alapjaival és használnak is valamilyen típusú spamszűrőt. A válaszadók 82 százaléka tisztában volt azzal is, hogy mi is a spamek elküldéséért felelős botnet, ezzel szemben igen kevesen gondolták azt, hogy bármilyen mértékben is ki lennének téve a botnetek fenyegetéseinek.

48 százalék válaszolta azt, hogy sosem kattintott a spamekben kapott linkekre, a válaszadók másik fele azonban igent válaszolt erre: 12 százalékuk azért, mert ténylegesen érdekelte őket az emailben szereplő termék vagy szolgáltatás, 17 százalékuk azért, mert félrekattintott és hibázott ezzel, 13 százalékuk nem tudta, hogy miért, de egyszerűen csak kattintott, 6 százalékuk pedig egyszerűen csak kíváncsi volt, hogy mi történik.

A MAAWG elmondása szerint míg az internetezők kis százaléka kattint csak a spamekben található linkekre, tényleges számokra lefordítva ezt olyan jelentős számokat kapunk, amelyek ismeretében megéri fenntartani az egyébként is automatizált spambizniszt - a Microsoft áprilisi biztonsági jelentésében állította, hogy az internet teljes email-forgalmának három százaléka a tényleges tartalom, a többi 97 százalék pusztán kéretlen spam.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!