szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Titokzatos fekete foltot észleltek a Jupiter déli sarkához közel, írja a Discovery Magazine. A természeti jelenségre eddig nem sikerült magyarázatot találni, a történetre pedig egy Twitteren zajló publikus beszélgetés hívta fel a cikkírók figyelmét, olvasható a cikkben.


A Jupiter fekete foltját Anthony Wesley ausztrál csillagász érzékelte július 19-én. Elmondása szerint a folt először csak egy szokványos sötét sarki viharnak tűnt, a kutató a látási viszonyok javulása után jött rá arra, hogy nem csupán sötét, hanem műszerei szerint teljesen fekete jelenségről van szó. Az elméleteket, miszerint a folt egy egyszerű holdárnyék vagy a Kallisztóhoz, a Jupiter egyik holdjához hasonló sötét objektum, sorra elvetették (ugyanis ebben az esetben a folt rossz helyen is van és a mérete sem megfelelő, továbbá még mozgása sem elég gyors ahhoz, hogy tényleg árnyék legyen).

© Anthony Wesley


A Discover Magazine elmondása szerint sokan azon spekulálnak, hogy a folt valamilyen ütközés vagy becsapódás hatására keletkezhetett, hasonlóan ahhoz, amikor 1994-ben a Shoemaker-Levy 9 üstökös csapódott a bolygó felszínébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!