szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Veszélyes lehet vihar és villámlás közben videojátékot játszani, számítógépen dolgozni vagy vezetékes telefont használni - figyelmeztet egy amerikai kutató a HealthDay című egészségügyi portálon.

"Egyre nagyobb arányban találkozunk emberekkel, akik zárt térben, játékkonzol vagy más, vezetékes videojáték használata közben sérültek meg, noha tudták, hogy számítógépüket áramtalanítani kell a villámkár megelőzése érdekében" - tudatta sajtóközleményben Mary Ann Cooper, a chicagói Illinois Egyetem villámcsapásos baleseteket vizsgáló kutatási programjának vezetője.

A szakember azt tanácsolja, hogy a mennydörgés kezdetekor - amilyen gyorsan csak lehet - menjen mindenki zárt helyre. Bent azonban senki se használja a vezetékes telefonokat, számítógépeket vagy videojátékokat. A vezeték nélküli eszközök, így a mobiltelefonok vagy a zenelejátszók ezzel szemben nem vonzzák a villámokat.

"Ha nem tudunk fedett helyre kerülni, mire elkezdődik a villámlás, a fémtetejű autó vagy autóbusz is menedéket nyújt, ám soha ne álljunk fa alá égzengés és villámlás közben. A vihar lecsillapodása, vagyis az utolsó villámlás után még legalább fél óráig ne menjünk ki a szabadba" - figyelmeztetett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyítás

Így tombolt a vihar - Nagyítás

A tűzoltók az előzetes adatok szerint 946 helyszínre vonultak ki a vihar miatt szombaton éjfélig, és a bejelentések alapján még 400-450-nel is emelkedhet a számuk vasárnap. A hajnali üzemkezdetre a vonatok ismét menetrend szerint indulnak.

MTI Tech

Újfajta, az eddigieknél pusztítóbb villámot fedeztek fel

Brazíliában minden évben nyolcvan-százhúsz ember hal meg villámcsapás következtében. Az Egyesült Államokban ez a szám csupán hatvan-nyolcvan. A kutatók most kiderítették, hogy mi ennek az oka: egy újfajta villám, amely pusztítóbb, mint a szokványos kisülések - annak ellenére, hogy áramerőssége csekélyebb.

hvg.hu Plázs

8 tanács villámcsapás ellen

A villámcsapás – az esetek több mint felénél – a szabadban dolgozókat, a futókat, kocogókat, sportolókat, turistákat éri. Megnéztük, mit tehetünk, ha utolér minket a vihar.