szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy amerikai űrszonda az Apollo-missziók leszállási zónáit pásztázva a Holdon hagyott eszközöket és néhány lábnyomot is felfedezett.

A BBC értesülései szerint a felvételeket a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) nevű űrjárműve készítette. Az Apollo 14 landolási zónájáról készült felvételeken kivehető a hátrahagyott tudományos eszközök, illetve az űrhajósokat szállító holdkomp egyes alkatrészeinek képe, valamint egy sor lábnyom, amely az asztronauták mozgásának irányát mutatja.

A fotókat az első holdra szállás 40. évfordulója alkalmából hozták nyilvánosságra. Ez az első alkalom, amikor az emberi aktivitás nyomait utólag felfedezte egy, a Hold körül keringő űreszköz.

Az LRO fedélzetén három kamera is működik: egy alacsony felbontású, nagylátószögű eszköz, illetve két, egymás mellé helyezett, nagyfelbontású teleobjektív is gyűjti a képeket. Ezeket gyűjtőnéven Lunar Reconnaissance Orbiter Camera-ként (LROC) emlegetik.

Bal oldalon az Apollo 14 után hátramaradt eszközök, jobbra a lábnyom látható
© NASA

„Az LROC üzemeltetéséért felelős csapat aggódva várta, hogy a képek megérkezzenek” – nyilatkozta az eszköz egyik fő felelőse, Mark Robinson, az Arizona State University munkatársa. „Nagyon izgatottak voltunk, hogy mennyit látunk majd a holdkomp alkatrészeiből, a képek azonban felülmúlták a várakozásainkat.”

Az LROC 5-6 az Apollo-küldetés landolási zónáit térképezte fel, az Apollo 12 egykori leszállási helyét pedig a következő hetekben vizsgálja majd.

A beérkező képanyag és az adatok elemzése során a NASA biztonságos leszállóhelyeket keres majd a jövőbeni holdra szállások számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Holdra szállás 40 éve: hétfőn este tízkor landol a virtuális Apollo-11

Neil Armstrong és Buzz Aldrin történelmi tette után négy évtizeddel a szakértők megosztottak: egyesek a Mars, mások a Hold újbóli meghódítását tartják fontosabbnak. Egy biztos: a Föld kísérőjének felfedezéséhez kapcsolódó történetek a mai napig lebilincselik a tudomány és az űrkutatás iránt érdeklődőket. A jubileumra összegyűjtöttük a holdra szállással és az égitesttel foglalkozó beszámolóinkat, valamint néhány újdonságot.

Tech

A Holdra szállás magyar tálalása

Az amerikai hadicélok állandó felemlegetésével, illetve a Luna–15 szovjet holdszonda reklámozásával igyekezett „helyre tenni” 40 éve a magyar sajtó az Apollo–11 sikerét.

hvg.hu Tech

Öt tény, ami bizonyítja, hogy a holdra szállás valódi volt

Bár emberek milliói figyelték lélegzetvisszafojtva, amikor Neil Armstrong negyven évvel ezelőtt a Hold felszínére lépett, hamar megjelentek a kétkedő hangok, és az összeesküvés-elméletek, melyek szerint a holdraszállás sosem történt meg. Az AskMen.com oldal öt olyan tényt sorol fel, amelyek ennek az ellenkezőjét támasztják alá.