szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem csak a dinoszauruszokat, több tucat emlősfajt is eltörölhetett a föld színéről egy gyilkos üstökös, ami az észak-amerikai kontinensbe csapódott, állítják amerikai kutatók. A bizonyítékok számos kutató szerint nem meggyőző erejűek - számol be a Scientific American.


A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban publikálta felfedezéseit James Kennett geológusprofesszor és csapata: a kaliforniai Santa Rosa Islanden, az Arlington Canyonban találtak olyan gyémántokat, amelyek láthatóan üstökös becsapódását követően jöttek létre - hasonló gyémántokat pedig korábban találtak már a grönlandi jégtakaróban is. Az arlingtoni gyémántok lelőhelye egybeesik a legrégebbi észak-amerikai emberi maradványok ismert helyével (az itt talált Clovis-kultúra kihalását körülbelül 13 ezer évvel ezelőttre teszik), valamint a Santa Risa-i törpemamut eltűnésével is. Mindez beleillik a csoport korábbi elképzelésébe, miszerint egy üstökös észak-amerikai becsapódása miatt rengeteg emlős halt ki.

Kennették úgy vélik, a katasztrófa miatt Észak-Amerika teljes megafaunája - azaz óriási ősállatai - kihaltak, a mamutoktól a masztodonokon keresztül a földi lajhárokig. Az Észak-Amerika huszonkét különböző pontjáról vett földtani leletekben nagy mennyiségű irídiumot, héliumot és gyémántrészecskét találtak, amiből azt a következtetést vonták le, hogy földön kívüli objektum becsapódása okozhatta a különleges anyagréteg kialakulását.

Kennett szerint a becsapódást a szárazföldet borító jégtakaró fogta fel, de számos tudóstársát nem győzte meg érvelése. Christian Köberl, a Bécsi Egyetem kutatója szerint a gyémántok megléte önmagában nem feltételezi a becsapódást, valamint az ütközést jellemző számos jellegzetesség hiányzik: nem csupán tektitekre vagy breccia törmelékkőzetre, hanem a becsapódás nyomát őrző kráterre sem leltek a kutatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meglódult az elektromosautó-piac Európában

Meglódult az elektromosautó-piac Európában

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

A Kulka név nem csak a színpadon, az orvostudományban is feledhetetlen

Havazás jöhet a Dunától keletre

Havazás jöhet a Dunától keletre