szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Korábban mutattunk már egy különleges, analóg órát a Windows...

Korábban mutattunk már egy különleges, analóg órát a Windows Tálcájára sőt, mutattunk már trükköt arra is, miként lehet eltüntetni a Start gombot.
Ezúttal egy olyan programot mutatunk, amelynek segítségével az óra cseréje és a Start gomb átszabása egyaránt gyerekjáték, ráadásul még extra funkciókhoz is jutunk vele.
Elöljáróban annyit, hogy a programot egyik olvasónk, Kovács Szilárd ajánlotta nekünk, mivel az amúgy több éves, nyílt forráskódú szoftverből elkészítette a felújított és magyarított verziót.

Mindent beállíthatunk, egy helyen

A kérdéses program a TClock (a felújított magyar változat innen tölthető le, érdemes inkább ezt választani).
Letöltés után elegendő kicsomagolni egy tetszőleges mappába és elindítani a tclock.exe alkalmazást.
Az első szembetűnő változás a Tálca jobb oldalán látható óra megváltozása lesz. Az idő mellett ettől kezdve a dátumot és a napot is megjeleníti. Ha az alapértelmezett elrendezéssel nem lennénk elégedettek, csak egy jobb klikk az órán, majd válasszuk a TClock beállítások menüpontot. A megjelenő ablakban kedvünk és ízlésünk szerint átszabhatjuk a megjelenést (akár teljesen egyéni felépítést is megadhatunk).
Ha már úgyis a Beállítások ablakban vagyunk, nézzünk kicsit körül itt. A óra beállítási lehetőségei alatt találjuk az ébresztő funkciót. Itt tetszőleges napokra állíthatunk be riasztásokat. A megadott időpontban hangjelzés és az óra villogása jelezheti, hogy tennivalónk van (tetszőleges WAV vagy MIDI fájlt adhatunk meg hangnak). Mondjuk átláthatóbban felépített alarm funkciót láttunk már, de a célnak megfelel.

Akár a Start menüt is átalakíthatjuk

A következő pontban egérfunkciókat rendelhetünk az órához. Például megadhatjuk, hogy amikor duplán kattintunk rá, jelenjen meg a dátum és idő beállítására szolgáló ablak (de akár a gép kikapcsolását, a Futtatás ablak megjelenítését stb. is hozzárendelhetjük).
Ezután megadhatjuk, mit szeretnénk látni a kurzor óra fölé mozgatásakor a megjelenő buborékban, majd jön az egyik érdekes extra lehetőség.
Ez pedig nem más, mint a Start gomb testre szabása. Lecserélhetjük a feliratot, annak típusát, az ikont és akár a gomb háttérképét is. Sőt, ha útban van, akár el is tüntethetjük a Start gombot, egyetlen kattintással.
Mindent egybevetve a TClock segítségével nagyon hatékonyan és egyszerűen átszabhatjuk a Tálca fontos részeit.
Akinek ez nem lenne elegendő, a Kapcsolódó anyagok részben talál még néhány Windows átalakítási lehetőségekről szóló cikket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!