szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Van aki a szellemekre vadászik webkamera segítségével, de a legtöbb...

Van aki a szellemekre vadászik webkamera segítségével, de a legtöbb felhasználó megelégszik azzal, hogy Skype-on vagy MSN-en csetel ezen berendezések segítségével. Persze vigyázzunk: csevegés közben sem biztos, hogy a webkamera mindig azt mutatja, amit látunk!

De mi a teendő, ha elutazunk, és biztonságban szeretnénk tudni az otthonunkat? Vagy éppen van egy kis üzletünk, de nem akarunk százezreket költeni egy megfigyelő rendszerre? Vagy éppen csak kíváncsiak vagyunk, mit csinál imádott párunk, ha nem vagyunk otthon? (Na jó, ez utóbbi nem szép dolog, tessék inkább szépen megbízni egymásban.)

Mire lesz szükség? 
A házi készítésű  megfigyelő rendszerek lényege, hogy a bekapcsolva hagyott webkamerát  és gépet (szervert), bárhonnan elérhetjük egy böngészőn keresztül. Így elég egy internet-kapcsolat, és a világ bármely tájáról, akár egy netkávézóból is „bekukkanthatunk” lakásunkba/üzletünkbe, hogy lássuk, minden rendben van-e.

Az első és legfontosabb amire szükség lesz, az egy webkamera. Ha van egy olyan notebbok a háznál, amelyben van integrált kamera, akkor ez máris megoldódott, de ha nincs, az sem gond, a kamerák szerencsére nevetségesen olcsóak. Egy Genius e-messenger, ami ugyan nem a világ legjobb kamerája, már 1500 forint körül kapható, de ha igényesek vagyunk, és akarunk nagyítani, fókuszálni, illetve tisztább képet szeretnénk, akkor már tízezer forint körüli összegből vehetünk egy igazán jó webcam-et. 

Szoftverek… 
Mindenképpen szükségünk lesz egy szoftverre, ami ingyenes (naná, pont az a lényeg, hogy ne költsünk). PC-s felhasználók a Yawcam-al járnak a legjobban  - ez a kis ingyenes szoftver mindenre képes, amit csak egy webkamerával művelni lehet. Stream készítése, a kamera távvezérlés (nagyítás, forgatás, stb.) az éppen csatlakozott felhasználók megtekintése és felügyelete, előnézeti ablakok, és persze a lényeg: a kamera által készített kép/videó http/FTP/Stream vagy fájlba mentése és „közvetítése”.

Ráadásul az összes funkciót időzíthetjük is, így például megtehetjük, hogy csak az üzlet zárása után közvetít a kamera, nyitvatartási időben nem – így tárhelyet és sávszélességet is spórolhatunk. Sőt van benne mozgásérzékelő is (motion detector), azaz csak akkor kerül rögzítésre a kép, ha „valami mozog”, tehát ha nem történik semmi, akkor nem pocsékolja a szoftver az erőforrásokat. Ráadásul kérhetünk e-mail címünkre értesítést, ha valami „megmozdult”.

A Yawcam-hoz magyar nyelvű csomag is létezik Miklósi Viktornak köszönhetően, a honosítás letölthető innen. (a nyelvi fájlt a C:\Program Files\Yawcam\lang könyvtárba kell másolnunk).

A Macintosh felhasználók számára a szintén ingyenes EyeSpyFX ajánlott – nagyjából hasonló tudású, mint a Yawcam. (PC-s verziója is van). Az EyeSpyFX letölthető innen. http://www.eyespyfx.com/mobile.asp Az EyeSpy előnye, hogy egy apró JAVA alkalmazás segítségével akár a telefonunkról, vagy Blackberryről (vagy éppen iPhone-ról) is elérhetjük a webkamera képét.

Ha nem akarunk szoftvert… 
… akkor is van megoldás. Léteznek olyan webes szolgáltatások (tulajdonképpen webesszoftverek, azaz „webware”), amelyek mindent elintéznek helyettünk. Nekünk már telepíteni, letölteni sem kell, csak konfiguráljuk a webware-t, bedugjuk a kamerát és készen is vagyunk!

Az egyik legjobb és legegyszerűbben kezelhető, az Ugolog: csak regisztrálunk egyet (ingyenes), és máris mehet a házi videokamerás megfigyelő rendszer!

Az Ugo közvetít mozgóképet, de választhatjuk framebyframe megoldást is (ilyenek a profi rendszerek, pl. a bankokban), sőt egy egérkattintással „huzigálhatjuk” a rögzített felvételt az idővonalon, visszanézve a nap vagy a hét bármelyik percét.

És mindezt mindenféle szoftver telepítése nélkül, csak egy kamera, egy gép, és persze internet szükséges. 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!