szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Manapság az USB memóriák ára egy lejjebb esik, miközben a kapacitásukat...

Manapság az USB memóriák ára egy lejjebb esik, miközben a kapacitásukat folyamatosan növelik a gyártók. Szinte minden számítógéphez csatlakoztathatjuk őket, és a legtöbb esetben még egy rendszer bootolása is megoldható róluk.
Így azután kézenfekvő, hogy ha egy olyan hordozható rendszerre vágyunk, amelyik elfér a zsebünkben, és - szinte - bármilyen gép elé ülve használatba vehetjük, akkor is ezeket a kis eszközöket hívjuk segítségül (amúgy számos remek windowsos szoftvert is feltehetünk rájuk, amelyeket telepítés nélkül futtathatunk, ahogy azt megmutattuk már korábban, sőt a kapcsolódó anyagok között további gyűjteményeket is találnak).

Egyszerűen használható felület

A legkézenfekvőbb megoldás valamilyen Linux rendszert feltenni, hiszen ez ingyenes, jól használható és a legtöbb asztali gépen, notebookon gond nélkül elfut.
Ezek közül a legnépszerűbb mostanság talán az Ubuntu, amely afféle divat Linux lett. Nem meglepő hát, hogy éppen ebből készíthető el talán a legegyszerűbben egy USB memóriakulcson hordozható változat.
Az eljárás rém egyszerű: letöltjük az uSbuntu Live Creator alkalmazást, és persze egy Ubuntu Linuxot.
Ezután csatlakoztatjuk az USB memóriát a géphez, majd elindítjuk az uSbuntut (admin jogosultsággal!), és végigmegyünk az alaplépéseken. Kiválasztjuk a használni kívánt meghajtót, megadjuk, hogy ISO fájlból kívánunk telepíteni (itt megadjuk a letöltött ISO képfájl elérési útját).
Tulajdonképpen ezek után már indulhat is a telepítés (ha eleve üres az USB memória), de meghatározhatjuk még azt is, mennyi helyet foglaljon le a rendszer a működéshez a memóriakulcson (azért illik minimum egy 1 GB-os USB memóriát használni erre a célra), illetve kérhetjük, hogy telepítés előtt formázza is a meghajtót a program. A virtuális gép telepítése alapértelmezésben be van jelölve (ehhez a Sun VirtualBoxát használja a program), viszont ehhez élő internet kapcsolat kell, hogy a telepítés során letölthesse a szükséges fájlokat!

Linux USB-ről a Windows alatt

Ha ezt az opciót bekapcsolva hagyjuk, akkor egy windowsos géphez csatlakozáskor akár a Windows alatt, virtuális gépként is használhatjuk a saját Linuxunkat (megfelelő Windows-jogosultságok birtokában).
Amúgy az USB kulcsról be is bootolhatjuk a rendszert, így natívan fut a Live Linux (a gépen lévő eredeti OS-t nem bántja).
A dolog eredménye végül egy állandóan magunkkal cipelhető rendszer lesz (természetesen a megszokott Ubuntus alkalmazásokkal), amelyet bármikor használhatunk, ha - megfelelő - idegen PC elé kerülünk (ha Windowson alatt, virtuális gépben használnánk, nem árt a minimum 1 GB RAM a gépbe!).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A Linux történelme

Bármilyen hihetetlen, a Linux lassan tizennyolc éves lesz – és ez egy...

Seres: A Facebook, a Twitter és az intoleráns cukrászda

Seres: A Facebook, a Twitter és az intoleráns cukrászda

Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak