szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két rivális környezetvédelmi csoport is próbálja megkaparintani a zöld témákkal foglalkozó weboldalak számára bevezetendő .eco domain címek feletti uralmat.

A BBC értesülései szerint az egyik szervezet a kaliforniai Dot Eco nevű csoport, amelyet Al Gore volt amerikai alelnök, környezetvédelmi aktivista is támogat. A másik társaság a kanadai Big Room, szintén megpályázta a .eco top level domain címek kiosztásának jogáért.

Mindkét szervezet tervezi, hogy benyújtja pályázati anyagát a domainneveket szabályozó testület, az ICANN elé. A tervek szerint az új domainneveket 2010-ben vezetnék be. A két csoport más-más üzleti modellen keresztül értékesítené az internetes címeket.

„Két különböző pályázatot nyújtott be a két csoport, két eltérő üzleti háttérrel” – nyilatkozta a BBC Newsnak Minor Childers, a Dot Eco egyik alapítója. „A mi modellünk szerint a domainnevek értékesítéséből befolyó összegekkel a klímaváltozás ellen küzdő szervezetket, alapítványokat támogatnánk. Ezzel mi lehetnénk a környezetvédelmi ügyek legjelentősebb támogatói a világon.”

A volt alelnök izgalmas lehetőséget lát a "zöld" domainnévben
© AP

A Dot Eco már meg is kötött néhány szerződést jelentősebb támogatóival – ilyen a Sierra Club és az Alliance for Climate Protection, amelyek a bevételek 57 százalékához juthatnának hozzá a megállapodás szerint.

A Big Room a befolyó pénzt fenntartható projektek finanszírozására fordítaná világszerte. A kanadai csoport, amely olyan szervezeteket tömörít mint a WWF International, vagy a Green Cross, úgy véli, hogy a .eco domannévvel olyan cégeket, vállalatokat is meg lehetne jelölni, amelyek a környezet védelmét is szem előtt tartják mindennapi működésük során.

„Azt szeretnénk, ha a .eco többet jelentene, mint egyszerű internetcím” – nyilatkozta a BBC Newsnak Trevor Bowden, a Big Room egyik alapítója. A szervezet elgondolása szerint a .eco végződésű domainnévért folyamodó cégeknek bizonyos követelményeknek eleget kellene tennie, annak érdekében, hogy hozzájussanak a „zöld” internetcímhez. Az egyik ilyen kritérium az adott vállalat szénlábnyomának publikálása lenne.

„Úgy véljük, az átláthatóság igen hatékony eszköz” – tette hozzá Bowden, aki szerint idővel a kritériumok körét – amelyet nemzetközi szervezetek segítségével állítanának össze – ki lehetne terjeszteni. „Nem szeretnénk, ha ez arról szólna, hogy mi mondjuk meg, ki a zöld és ki nem. Nem reális elképzelés, hogy sokan jelentkeznének, ha túl sok a megkötés. Lehetővé kell tennünk, hogy akár tinédzserek is létrehozhassák saját weboldalaikat és később üzletté fejlesszék azokat.”

Childers szerint, bár a két szervezet elképzelése eltér, eljön az a pont, amikor közösen kell majd tárgyalniuk a kérdésről.

„A mi egyetlen problémánk, hogy véleményünk szerint a cégek „zöld jelölése” egy igen szegényes felhasználási módja ennek a lehetőségnek” – tette hozzá a szakember.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Domainnevek reformja

Az internet történetének egyik legnagyobb reformját indíthatja be hétfőn kezdődött párizsi közgyűlésén az internetes...

MTI Tech

Megkezdték a .asia domainnév forgalmazását

A DotAsia vállalat Hongkongban megkezdte a .asia domainnév forgalmazását, amely révén egyszerűsíthető lesz az ázsiai országok számára szánt céges honlapok internetes címe.

hvg.hu Tech

Al Gore bevezetné a .eco webcímeket

A volt amerikai alelnök logikusnak tartja egy olyan legfelsőbb szintű domain (TLD) bevezetését, amely a zöld technológiákkal, illetve a környezet védelmével foglalkozó weboldalakat tömörítené.

Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben

Elfogták a férfit, aki rágyújtotta a lakást három emberre a XV. kerületben

Egyelőre mégsem felügyelheti Lázár János a szabadkígyósi kastélyt

Egyelőre mégsem felügyelheti Lázár János a szabadkígyósi kastélyt

Gyomorforgató állapotok uralkodtak a csongrádi sütőüzemben, bezáratta a Nébih – videó

Gyomorforgató állapotok uralkodtak a csongrádi sütőüzemben, bezáratta a Nébih – videó