szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A dolog nem egyszerű: minden országban más és más jogszabályok vannak...

A dolog nem egyszerű: minden országban más és más jogszabályok vannak érvényben, az internettel azonban az a gond, hogy nem „országokra” van osztva: egy olyan weboldalt, ami az adott országban tilos, egy olyan országban üzemeltetnek, ahol az nem tilos. Megtekinteni viszont sehonnan nem tilos, vagy ha ezt letiltják akkor az már sérti az emberi jogokat. Letölteni sok országban nem illegális, feltölteni viszont igen – letölteni azonban csak azt lehet, amit valaki már feltöltött. A gondolatmenet ízlés szerint folytatható a végtelenségig.

A torrent egyeduralma megdőlni látszik, hiszen a PirateBay elvesztette az ellenük indított pert, jóval bonyolultabb azonban a különböző online „file storage” oldalak esete. Ilyenek például a híres (és hírhedt) Rapidshare vagy a Megaupload. Ezekről a fájltároló (tehát tulajdonképpen nem is megosztó) szolgáltatásokról már részletesen írtunk itt.

A jogi bonyolultság teszi lehetővé, hogy a felhasználók a FilesTube szolgáltatását használják, és letöltsenek ezt azt. Persze amíg ingyenes filmelőzeteseket vagy nem jogvédett anyagokat keresgetnek, a YouTube logóját mellesleg elég arcátlanul ellopó site-on, addig nincsen gond. Sőt, ha (mit ad isten…) MP3 fájlokat vagy filmeket töltenek le, még azzal sincs gond, hiszen ezek letöltése otthoni célra a legtöbb országban legális. A FilesTube pedig nem más, mint egy kereső, akárcsak a Google, azzal a különbséggel, hogy egy kicsit „konkrétabban” néz utána a fájloknak, mint a Nagy Testvér, valamint hogy kizárólag a Rapidshare és társai tartományában keresgél. Érdekesebb kérdés azonban, hogy az a valaki, aki anno „felpakolta” ezeket a fájlokat a Rapid-Megaupload és egyéb oldalakra, az szabálysértést követett-e el, hiszen ez nagyban függ attól, hogy mely országból töltötte fel az anyagot (sőt az sem mindegy, hogy mit). 

A FilesTube tehát egy érdekes oldal – kérdés, hogy meddig lesz megtalálható a neten. A fejleményekre mi is kíváncsiak vagyunk!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Warez történelem

Ha egy programot megírnak, mindig lesznek valakik akik azt ezer részre szedik és...