szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy új brit közvéleménykutatás szerint az egyes ételekhez fűződő kellemetlen emlékek nagy hatással vannak ízlésünk kialakulására - a megkérdezettek 43 százaléka azt állítja, soha többet nem kóstolták meg azt az ételt, amihez első rossz emlékük kötődik, írja a BBC News.


Tim Jacob, a Cardiffi Egyetem illatkutatója azt állítja, íz- és szagpreferenciánk sok esetben természetünknél fogva konzervatív. Gyermekkorunkban ugyanis főként édes, illetve enyhe ízű ételeket kapunk az étkezések során, ez a "konzervativizmus" pedig nem csupán biológiai okokból van így: szájpadlásunk nem elég befogadó a fanyar vagy savas ételek iránt, só-ízlelésünk is körülbelül csak hat éves korunkban fejlődik ki.

Miután kialakítottuk, hogy milyen ételek szükségesek túlélésünk számára, sok esetben megragadunk itt, nem is akarunk változtatni, ami gyakorlatilag minden esetben kockáztatásal járna. Kezdetben kialakult ízlésünkhöz természetesen csatlakozhatnak később megszerzett ízlések, gondoljunk csak a sok esetben később megkedvelt olivabgyóra - emlékeink és érzéseink azonban életünk végéig közel maradnak az általunk preferált zamatokhoz.

Tim Jacob professzor egyéb kutatásaival kapcsolatban annyit fűzött ehhez: rossz illatokhoz könnyebben alkalmazkodunk, mint a kellemesekhez, ezzel egyidőben viszont a rossz szagok koncentrációjának változására érzékenyebbek vagyunk, a kellemes illatok koncentrációváltozását nem érzékeljük ilyen erősséggel.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!