szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Bevallom, újabban már nem is használom tárolásra a merevlemezemet, minden fontos...

Bevallom, újabban már nem is használom tárolásra a merevlemezemet, minden fontos állományomat egy pici pendrive-on őrzöm (időnként pedig CD-re/DVD-re mentem a fájlokat). Gondolom, nem vagyok ezzel egyedül, egyre többen használják hasonlóképp USB kulcsukat, s ehhez az oldalunkon is számos ötletet adtunk már (például itt, meg itt).
Minthogy az idők során már számos, általam pótolhatatlannak vélt dokumentum is landolt a pendrive-omon, időnként elkap egyfajta rossz érzés: mi van, ha a kis adathordozó – hogy a témához illően fogalmazzak – váratlanul beadja a kulcsot.
Bepillantani az USB belvilágába persze nem túl egyszerű, ám egy ingyenes programmal kifürkészhetjük pendrive-unk működési jellemzőit.
A CheckFlash freeware (letölthető a fejlesztő weboldaláról innen) egy remek kis benchmark eszköz: többféle tesztet is lefuttathatunk, amelyek eredményeit listába rendezve láthatjuk.
Ahhoz, hogy használatba vegyük a CheckFlash-t, csak ki kell csomagolnunk a letöltött zip fájlt, majd elég duplán kattintani az .exe fájlra, s máris megjelenik a képernyőn a program ablaka.

Könnyen áttkeinthető a CheckFlash ablaka

Itt a Drive mezőben már látható, ha felismerte meghajtónkat a program. Balra a tesztekhez tartozó beállítások találhatók, míg jobbra az „eredmény” kisablak látható. Ez utóbbiban három füllel lehet váltani a meghajtótérkép, a napló, illetve a színmagyarázat között.
Az első lépésben állítsuk be, hogy logikai vagy fizikai meghajtót szeretnénk-e vizsgálni (mi természetesen ez utóbbit). Ezután választhatunk a tesztek közül a teszt típusa (olvasás stabilitási vagy írási és olvasási teszt), illetve a teszt hossza (teljes, leállítható, beállítható) között. Még azt is bejelölhetjük, hogy csak az első hiba megtalálásáig fusson a vizsgálat. Ha mindent beállítottunk, kattintsunk a Start gombra, és már kezdődhet is a teszt.

Folyik az olvasás stabilitási teszt

Most persze nem árt, ha nem vagyunk híján a türelemnek, az olvasás stabilitási teszt ugyanis eltart egy kis ideig. Cserébe viszont térképen is láthatjuk, hány hiba van a tárolónkon, illetve megtekinthetjük az átlagos olvasási sebességet is.
Jóval óvatosabban kell bánnunk a következő vizsgálattal, az írási és olvasási teszttel, ugyanis ha végrehajtjuk ezt, valamennyi adatunk eltűnik, sőt újra kell formáznunk a meghajtót.
A program ezenfelül több ügyes lehetőséget is kínál, például maradéktalanul törölhetünk pendrive-unkról mindent, anélkül, hogy formáznunk kéne az eszközt, illetve a Frissítés (zöld nyilacskák) gombra kattintással több különböző hordozható tárolót is megvizsgálhatunk, anélkül, hogy újra kellene indítanunk a programot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezt a luxus Kiát még az emblémája sem árulja el

Ezt a luxus Kiát még az emblémája sem árulja el

Zúgolódnak a karanténba kényszerített teniszezők Ausztráliában

Zúgolódnak a karanténba kényszerített teniszezők Ausztráliában

Telefonon beszéltek a mélyben rekedt kínai bányászokkal, gyorsan fogy a levegőjük

Telefonon beszéltek a mélyben rekedt kínai bányászokkal, gyorsan fogy a levegőjük