szerző:
techline.hu

Sok-sok évig tartott közös  életünk, mármint az Operának és...

Sok-sok évig tartott közös  életünk, mármint az Operának és nekem, egészen a hatos verzióig. Azután valaki rábeszélt a Firefox-ra, úgyhogy nagyon sokáig az FF volt amit használtam. Volt egy kis Chrome időszak, de valahogy nem jött be. Később elkezdtem Safari-t használni – összességében tehát elmondhatjuk, hogy böngésző „mindenevő” vagyok, most éppen Safarival dolgozom, de ez bármikor változhat.

Az Opera tehát kellemes emlék  – nagyon jó, sőt 5-6 évvel ezelőtt a létező legjobb böngésző volt. Kíváncsian vártam hát a 10-es verziót - lássuk, mivel óhajtja felvenni a versenyt a világ leggyorsabb(-nak kikiáltott) böngészője a versenytársakkal.

A telepítés nagyon gyors és egyszerű.

A telepítés nagyjából egy perc negyven másodperc és két gomb megnyomása – ez határozottan javult,. amióta utoljára „operáztam”. A legszembetűnőbb változás, hogy új fület nyitva alapbeállításban bejön az ún. „speed dial”, azaz a gyorstárcsázás.

Ez nem más, mint a Safariból már jól ismert „vizuális bookmark” vagy weboldal előnézet. Nagyon jó kis funkció, kár hogy az Opera 10-es a Chrome-mal (ott a kezdőlapon van ilyesmi funkció)  vagy a Safarival ellentétben igen sokáig tölti a kis gyorstárcsázó ablakokat. Legalábbis első alkalommal nagyon sokáig töltötte őket, utána persze már suhan. A megoldás, ahogy újabb gyorstácsázó ablakokat készítünk, nagyon szuper: nem kell címsorból húzogatni az URL-eket, csak ráklikkelünk egy üres mezőre, és máris látunk egy listát, benne a könyvjelzővel, a legutóbb meglátogatott oldalakkal, stb.

Csak kiválasztjuk, mi kerüljön az újabb gyorstárcsázás ablakba, és készen is van. Persze URL-t is bepötyöghetünk közvetlenül. Maximum 25 weboldal lehet a gyorstárcsázásban, sőt akár saját háttérképet is rakhatunk a speed dial oldal alá.

Nagyon rokonszenves, hogy bár sok-sok új funkció került bele, mióta nem találkoztunk, az Opera mégis megmaradt a régi jól bevált elrendezésnél. Annak ellenére, hogy évek óta nem használtam, nagyon könnyen boldogultam vele: előjöttek a régi reflexek (pl. Shift+klikkelés a linken, hogy új tab-on nyíljon meg, F4 a bal oldali panel megjelenítéséhez stb.) – és lám, minden ugyanott van, ahol régen, bevált dolgokon ne változtass; külön öröm, hogy az Operánál ezt be is tartják. 

A widget-ek egészen jók. Engem ugyan kicsit zavar, hogy foglalják a helyet a Tálcán (legalábbis az a pár darab, amit kipróbáltam, a Windows Talcára minimalizálta magát), cserébe viszont nem kell hozzá maximalizálni az Operát, így pl. szövegszerkesztés közben is megnézhetjük az időjárást

A sebesség mérése már egy kicsit bonyolultabb: manapság, amikor már az „otthoni” internet is 10-20 Mbit körül mozog, a sebesség már nem a szolgáltatótól, sokkal inkább az elérni kívánt szervertől, a routingtól, az időjárástól és a megnézni kívánt szerver terhelésétől függ.

Widget-ek minden mennyiségben

Az igazi sebesség akkor mutatkozik meg, amikor a letöltött adatokat ki kell pakolni a képernyőre. Jóval érdekesebb tehát az oldalak megjelenítésének sebessége: az Opera ebben (mint mindig) utolérhetetlen: ahol a Firefox még „szúnyogol” a Flash elemekkel, meg a beszúrt audit kóddal (a Safari pedig már lefagyott tőlük), az Opera már rég betöltötte az egész oldalt, mindenféle probléma nélkül. Persze a legtöbb oldal esetében ez nem fordul elő, de például egy Techline.hu is érezhetően gyorsabban jelenik meg Opera 10-ben, mint Firefox 3.5-ben. Vége a gyerekbetegségeknek is: míg pár évvel ezelőtt az Opera pár oldaltól bizony „kifeküdt”, vagy nem úgy jelenítette meg, ahogy kellene, a 10-es verzió már mindent korrekt módon, pixelre pontosan és gyorsan pakol ki a monitorra. 

A haladó beállítások között mindent megtalálunk, amire csak szüksége lehet: pop-up blokkoló, password menedzser, de ezek eddig is megvoltak.

Sok újdonságot tehát nem tartalmaz az Opera 10 (igaz, új felületet kapott, de ez inkább csak kozmetika). Jóval érdekesebb lesz a nemsokára érkező 10.10-es verzió, amelyben már benne lesz az „Opera Unite” névre keresztelt szolgáltatás. Ennek a segítségével bárki webszervert vagy fájlszervert kreálhat az otthoni gépéből. Ha jól sikerül, akkor az Opera végre elfoglalja majd a neki járó helyet a böngészőpiacon (értsd: az elsők között). Addig is a 10-es verziót érdemes felrakni, gyors, stabil, és sok kényelmi funkció van benne. De csak ezért váltani mondjuk FF 3.5-ről nem biztos, hogy megéri. Egyelőre… Az Opera 10 letölthető innen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Komoly a választók szavazókedve

Komoly a választók szavazókedve

Ankara visszautasította a szíriai hadművelet leállítására felszólító EU-nyilatkozatot

Ankara visszautasította a szíriai hadművelet leállítására felszólító EU-nyilatkozatot

Kósa: "Semmi extra" nem történt pénteken a lemondott Borkai-sajtótájékoztatónál

Kósa: "Semmi extra" nem történt pénteken a lemondott Borkai-sajtótájékoztatónál

A Fidesz és az ellenzék jelöltje is szavazott már Pécsen

A Fidesz és az ellenzék jelöltje is szavazott már Pécsen

Vége a véres tüntetéseknek Ecuadorban

Vége a véres tüntetéseknek Ecuadorban