szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Amúgy is kicsit részrehajló vagyok a hazai fejlesztésekkel, így gondoltam most nem aprózom el, és az iPhone...

Amúgy is kicsit részrehajló vagyok a hazai fejlesztésekkel, így gondoltam most nem aprózom el, és az iPhone alkalmazásokat bemutató cikkek sorában összeállítok egy rendhagyó PDAmill válogatást (azért azt hozzá kell tenni, hogy nem ők az egyetlen hazai fejlesztőcsapat iPhone téren, írtunk már másokról is, például itt). 

Snails Reloaded
Annak idején a Worms nevű játék tömegeket hódított meg. A Snails gyakorlatilag egy Worms-klón, amelynek Pocket PC-s változata anno díjnyertes is volt. Az iPhone-os verzió ugyanazt a hangulatot adja, amit anno WM-es PDA-kon érzett az ember, amikor csatába vitte csigáit. Három csigacsapatból választhatunk, és a missziók mellett lehetőségünk van gyors csatákat is lejátszani. 

Számtalan pálya, rengeteg fegyver és gyorsan megszokható irányítás. Maga a játék pedig igazi élmény! A grafika hangulatos, rajzfilmszerű. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti ezt a stílust. 3 dollárért vesztegetik.

GameBox Classics
A GameBox Classics több szempontból is érdekes játék. Először is ingyen tölthetjük le, másodszor nem is egy, hanem több közismert játékot magába foglaló csomag.

Van benne Aqua Blocks (ez egy tetrisz), Snake (tipikus gyümölcsevő kígyós klasszikus), Cannons (egy kis tankos lövöldözés), Fireball (avagy egy falbontó) és Jewel Master (ez egy remek kis logikai játék, amelyben el kell tüntetnünk minden drágakövet).
Szóval - nevéhez hűen - valódi klasszikusokat fog össze a csomag. Nem kimagasló minőségben, de azért ízléses grafikával körítve.

GameBox Asia
Minthogy nagy Mahjong rajongó vagyok, ezt a játékot már megjelenéskor megvettem. Anno PDA-n is megvolt. Mondjuk míg PDA-n ez tűnt a legjobbnak ebben a témakörben, iPhone-on azért hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincsenek játszhatóbb változatok (bár kényelmesen játszható, csak nem nagyíthatunk rá a „kövekre”, így egy idő után fárasztja a szemet, és arra is nagy az esély, hogy mellé nyúljunk).

Viszont a hangulatát tekintve abszolút az élvonalba tartozik. Kellemes, távol-keleti érzés fogja el az embert, miközben játszik vele (erre még a zene is rásegít), a lehetőségekre pedig egyáltalán nem lehet panaszunk: több játékmód, több nehézségi szint, akár időre is játszhatunk, és még multiplayer mód is van. Az ára ennek is 3 dollár.

GameBox Solitaire
Kell valakinek bemutatni a pasziánszt? Nem hiszem. Ha valaki szereti a kártyajátékokat, valószínű, hogy nem fog csalódni ebben. Kényelmesen játszható, a grafika pazar, emellett a kártyák és a játékasztal hátterét is kedvünkre cserélgethetjük, ráadásul közel 20 kártyajátékot találunk benne. A stílus rajongóinak 3 dollárért gyakorlatilag kihagyhatatlan.

GameBox Gems
A GameBox Gems nyolc remek logikai játékot tartalmazó csomag. A nevének megfelelően mindegyikben drágakövekkel lesz tennivalónk. Mondjuk hatalmas meglepetések nem érnek minket a játékmenetben, a Jewel Questben, a Bejeweledben és a hasonló játékokban megszokott kihívásokkal szembesülünk, viszont ha azt vesszük, hogy e stílusban rögtön nyolc játékot kapunk a pénzünkért (ez is 3 dollár), akkor összességében megéri a GameBox Gems-et választani. 

Nekem nagyon tetszik, egyedül a borzalmasan ronda ikonjával kellene kezdeni valamit, mert az sehogy sem illik az iPhone-on megszokott stílushoz. De ez lehet, hogy csak szőrszálhasogatás a részemről...

Bowling for Burgers
Minthogy kedvelem a Bowlingot, nagy várakozással tekintettem e játékra. Alapvetően nem is csalódtam, olyan jó kis füstös bowling-pálya hangulata van. A játékmenet nincs túlbonyolítva, ha egyszer ráérzünk a mikéntjére, akkor egészen jókat guríthatunk. 

Azért hogy színesebb legyen a dolog, választhatunk három, némileg eltérő tulajdonságú (erő, pontosság, mázli) karakter közül, játék közben pedig váltogathatjuk a golyókat, amelyek szintén eltérnak egymástól. Pozitívum, hogy nemcsak a CPU, hanem hús-vér ember kihívó ellen is játszhatunk. Egy hangulatos, egyszerűen játszható játék, amely tökéletes megoldás, hogy elüssük az időt, ha éppen várakozunk valahol, ráadásul csak 1 dollárba kerül.

The Corsair
Lehet, hogy nem a legjobb hasonlat, de utoljára azt hiszem C64-en, a Cabal volt az, ami hasonló elven működött, legalábbis azok közül, amelyekkel én játszottam. Nincs más dolgunk, mint az ujjunkat célkeresztként használva lelődözni a váratlanul felbukkanó kalózokat, lehetőleg úgy, hogy közben a szintén váratlanul előtűnő csinos hölgyeket nem tesszük el láb alól (őket így megszabadítjuk a fogságból).
Az sem árt, ha néha töltünk, nem csak lövünk, a közelre merészkedőket pedig kardunk egyetlen suhintásával intézhetjük el. A néha „beszálló” lőporos hordók sem tesznek jót az egészségünknek, ellenben a kincseket érdemes elkapni. Mindez nagyon egyszerűen hangzik, de már a legkönnyebb módban is meggyűlhet a bajunk az ellenséggel. A kalózokon kívül bennszülöttekkel és tengeri szörnyekkel is szembe kell szállnunk.

A grafika nagyon hangulatos, rajzfilmszerű, a játékmenet pedig a végletekig egyszerű, ennek ellenére könnyűnek egyáltalán nem mondanám. Remek időtöltés, mindössze egy dollárért.

Arvale: Journey of Illusion és Arvale II: Ocean of Time
Végül egy vérbeli RPG, sajnos csak angolul, pedig bizonyára sokan értékelnék, ha magyarul is napvilágot látna egyszer. Az Arvale JOI-ban egy sárkányokkal teli világ hős lovagját irányíthatjuk számtalan kalandon át, az OOT-ben pedig egy Indiana Jones-ra emlékeztető főhős bőrébe bújhatunk, szintén egy fantáziavilágban kalandozva.

Egyik játék sem mai darab, Pocket PC-n évekkel ezelőtt is végigjátszhattuk már őket. A grafika elég egyszerű (bár megvan a maga hangulata), viszont nem is az a játék lényege, hanem a hatalmas játéktér, amit bejárhatunk, és az izgalmas, szórakoztató történet. Utunk során mindenkivel beszélhetünk, és számtalan mellékküldetést vihetünk végig mindkét részben. Karakterünk természetesen fejlődik, és van lehetőség körökre osztott csatákra is az ellenfelekkel.

Összetett és szórakoztató játékok, amelyek hosszú időre nyújtanak kellemes kikapcsolódást.

Összességében minden PDAmill játékon látszik, hogy adnak a srácok a minőségre, miközben az is lerí több programról, hogy WM-ről portolták őket. Egyelőre nem különösebben használják ki az iPhone-ban rejlő képességeket, bár ez inkább csak technikai és látványkérdés, a játékok élvezhetőségéből szerencsére nem von le szinte semmit. A grafika minden esetben ízléses (az idő vasfoga talán csak az Arvale sorozaton látszik meg, de ott a történet és maga a játék könnyedén feledteti ezt), működés tekintetében pedig nem volt gondom egyikkel sem. Megbízhatóan futottak az almás telefonon.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harmincfős rendezvényen emlékeztek egy koronavírusban elhunyt ápolónőre Dunavarsányban

Harmincfős rendezvényen emlékeztek egy koronavírusban elhunyt ápolónőre Dunavarsányban

A teljes összeveszés felé tart Oroszország és a Nyugat

A teljes összeveszés felé tart Oroszország és a Nyugat

Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon

Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon