szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az 1992-ben felfedezett vietnami antilop a kihalás szélén áll - jelentette be a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN). A vietnamiak által szaola néven emlegetett állat Laosz és Vietnam határán él az Annami-hegység rejtett völgyeiben, és annak ellenére, hogy már alig maradt belőle, kutyákkal vadásszák és csapdákat állítanak nekik.

A patás kinézetében leginkább Ázsia sivatagi antilopjaira hasonlít, de valójában közelebbi rokonságban áll a vadmarhákkal. Eddig ritkán került szem elé, fénykép is alig készült róla. Pofáját jellegzetes fehér foltok díszítik, hosszú, elvékonyodó szarvai vannak.

Lehetséges, hogy a vadon élő populáció már csak pár tucat egyedből áll, de pár száznál biztos nincsenek többen - írja az Eureka! tudományos hírportálja, az esciencenews.com. Állatkerti példányok nincsenek, tehát amennyiben a faj a vadonban kipusztul, végleg el is tűnik a Föld színéről. Csupán egy vietnami antilopot sikerült valaha befogni 1996-ban, és az is csak pár hetet bírt ki fogságban, majd elpusztult.

A faj érdekében egy délkelet-ázsiai szakértői találkozót is összehívtak számos természetvédelmi szervezet részvételével, amely megállapította, hogy a faj egyedszáma drasztikusan csökkent felfedezése óta.  A résztvevők megegyeztek abban, hogy csak úgy lehetséges a rejtett életű faj védelme, ha a két érintett ország, Laosz és Vietnam intenzív kampányba kezd a vadászat visszaszorítására és a csapdák felszámolására.

A szaola sorsa csupán két-három nagytestű emlősfajéhoz hasonlítható a délkelet-ázsiai régióban, rokona, a Kouprey nevű vadmarha és a jávai orrszarvú hasonlóan szorult helyzetben van. A találkozón résztvevő szervezetek összeállítottak egy programot az elkövetkező 12 hónapra, amellyel remélik, meg tudják menteni a szaolát. A vadászat és a csapdázás elleni határozott fellépés mellett a program része a faj hatékonyabb feltérképezése, rádiós nyomkövetése és a két érintett ország, valamint a világ természetvédelmi szervezeteinek tájékoztatása a faj helyzetéről. Természetesen mindehhez támogatókra is szükség lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

A kihalás szélére kerültek az orrszarvúak

A kihalás fenyegeti az Afrikában és Ázsiában élő, egykor virágzó orrszarvú populációkat az állatok szarvára irányuló orvvadászat és illegális kereskedelem növekedése miatt, derült ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) közös jelentéséből.

MTI Tech

A gének felelősek a fajok kihalásáért?

A kihalási hullámok során élőlények egész tárháza tűnik el a föld felszínéről, mivel a rokon fajok együtt pusztulnak ki - fedezték fel amerikai kutatók.