szerző:
techline.hu

A méretes fekete dobozt kinyitva az első „szinten” rögtön a telefonba, az akkuba és egy az érintőképernyőhöz...

A méretes fekete dobozt kinyitva az első „szinten” rögtön a telefonba, az akkuba és egy az érintőképernyőhöz használható „ceruzába” botlunk. Nagyjából a telefonra és az akkura van csak szükségünk ahhoz, hogy azonnal birtokba vegyük a készüléket. A ceruzát nyugodtan elfelejthetjük, gond nélkül lehet használni az N97-et nélküle is, pusztán az ujjaink segítségével.
Ha mélyebbre ásunk a dobozban, akkor találunk még egy telepítő CD-t, rajta a szinkronizáláshoz szükséges szoftvercsomaggal, egy headsetet, USB kábelt, töltőt, használati útmutatót és egy kis fekete törlőkendőt, ami jól jön, ha már túlságosan összetapogattuk a kijelzőt.

Egyszerű, de tetszetős forma

Ennél többet nem is lett volna érdemes a dobozba zsúfolni, a lényeg úgyis a készülékben bújik meg.

Elegancia, furcsaságokkal
Mint minden telefonbemutató, ez is számtalan szubjektív elemet tartalmaz. Így például kezdeném azzal, hogy nekem külsőre abszolút bejön a Nokia N97. Letisztult, egyszerű, mégis elegáns formát sikerült alkotni. Nálam a fehér változat járt, ott a hátsó műanyag borítás sem keltett gagyi benyomást, rendesen összerakták a telefont, nem különösebben recsegett, ropogott.
Hátul, az 5 megapixeles kamerát és a fotófényt egy elhúzható műanyag ajtó fedi, amely rendkívül flottul működik (talán kicsit túlságosan is könnyen csúszik, például ha az ember rosszul kapja ki a telefont a zsebéből, de a telefon szétcsúsztatásakor is előfordult, hogy egyben ezt is sikerült elcsúsztatni). A tetején találunk egy 3,5 mm-es jack csatlakozót a headsetnek, mellette a ki-/bekapcsoló gombot. Bal oldalon a „billentyűzár” funkciót megvalósító, elhúzható kapcsoló és a micro USB csatlakozó kapott helyet, a túlsó félre pedig a hangerő-szabályozó és a fényképezőgép exponáló gombja került. A telefon előlapján találjuk a videocsevegéshez használatos másik kamerát, a menü gombot, két érintőgombot (alapértelmezésben hívásfogadás/-megszakítás) és persze magát az érintőképernyőt.

Szétnyitva olyan, mint egy mini-notebook

Szokatlan módon függőlegesen van kiírva a Nokia felirat, de ez azonnal értelmet nyer, ha megpróbáljuk eldöntve szétcsúsztatni a készüléket, hogy hozzáférjünk a Qwerty billentyűzethez. Rögtön jó szögben áll a felirat...
A szétcsúszást kicsit szokatlan módon oldották meg, csúszás közben meg is dől kicsit a képernyő, így kinyitva olyan érzésünk támad, mintha valami mini notebook elé kerültünk volna. Maga a szétcsúszás nagyon simán megy, azt viszont nem volt módunkban kipróbálni, hogy mondjuk fél évnyi nyitás-csukás után milyen állapotba kerül majd ez a mechanika.

A szóköz elcsúszott a tervezésnél...

A Qwerty billentyűzet az első olyan pontja a telefonnak, amelyben én kicsit csalódtam. A szóköz billentyűt például sikerült kicsit jobbra csúsztatni, a D-padot pedig bal oldalra tenni. Nekem így egyik sem áll kézre, a szóközzel például sokáig meggyűlt a bajom. Persze ha valaki sokat használja, hozzá tud szokni. Az ékezetes karakterek elérése nem különösebben ördöngösség (a különféle szimbólumokat azért már nehezebb gyorsan használni).

A kamerát védő ajtó túl könnyen jár

Az érintőképernyő, ha nem is az iPhone szintjén, de azért elfogadhatóan reagál mindenre, bár ehhez elég határozott nyomást kell rá gyakorolni, ráadásul a konkurens készülékekhez képest furcsa, hogy itt minden menüpontot duplán kell megérinteni (elsőre kiválaszt, másodszor használ).
Ezt leszámítva maga a hardver viszonylag jól reagál mindenre, amit a rendszerről (S60 Symbian 9.4 r5) már korántsem tudok állítani. Nálam sokszor vágta be a durcit, és ez nemcsak a rendszerfunkciókra, hanem az alkalmazásokra is igaz. Néha borzalmasan lassú, az iPhone egyszerű kezelhetősége után pedig rendkívül nehéz volt alkalmazkodni a különféle almenükben eldugott funkciók kibogarászásához (de mivel most nem célom egy iPhone vs N97 vita indítása, hozzáteszem, hogy az LG új felületének használata is mérföldekkel kényelmesebb és rugalmasabb ennél).

Widgetek a nyitólapon

A Symbian pozitívuma persze, hogy van rá egy halom remek kis alkalmazás, amelyeket az OVI Store-on keresztül immár kényelmesen le is tölthetünk (ingyen, vagy pénzért, a programtól függően).
Ráadásul a telefonon előtelepítve is rengeteg szoftver kapunk: Facebook kliens, hangrögzítő, RealPlayer, Navteq navigációs szoftver, Podcasting, rajzprogram, játékok, AccuWeather kliens, Psiloc World Traveler (világóra, időjárási adatok, valutaárfolyam, utazás-tervezési segédletek, 3D földgömb), tőzsdeinformációk, hi5 kliens stb.

Sok alkalmazást kapunk

Az N97-ben bemutatkozó rendszerváltozat fő nyalánksága az új nyitóképernyő, amely viszont valóban praktikus (szemben mondjuk a Samsung X1 paneljeivel).
Lényege, hogy a fixen bebetonozott óra, dátum és üzemmód választó widgeten kívül a többi ötöt kedvünkre cserélgethetjük. Kitehetjük nyitólapra a zenelejátszó funckiót, tőzsdeinformációkat, Facebook elérésünket, levelezésünket, az időjárás-előrejelzést, családi fotókat, RSS feedeket és tulajdonképpen bármit, amihez találunk widgetet az OVI Store-ban, az alapértelmezetteken felül. A megjelenített információk természetesen folyamatosan frissülnek interneten keresztül, így azonnal látjuk mondjuk friss Gmail vagy Facebook üzeneteinket. De belső információm van róla, hogy már készülőben van a hvg.hu és a techline.hu widget is... :)

Miért kell menükben bóklászni?

A widgetek felületén persze nem fér el óriási adatmennyiség, méretüknél fogva azért korlátozott információ átadására képesek csak, de egy érintéssel elindíthatjuk velük a megfelelő alkalmazást is. Az már kevésbé örömteli, hogy ezek is hajlamosak a „szolgáltatás-megtagadásra”.
Szoftverműködés tekintetében kicsit „beteges” az N97, de reménykedhetünk benne, hogy ezt távgyógyászattal orvosolja majd a Nokia, néhány frissítés képében.

Telezsúfolva minden földi jóval
A Nokia N97 technikailag mindent megkapott, amire egy modern okostelefonnál szükségünk lehet. Van benne wifi, bluetooth, 5 megapixeles, autofókuszos fényképezőgép, 32 GB memória (sőt,memóriakártyával való bővítés esetén ezt akár 48 GB-ig feltornászhatjuk), 3,6 Mbps-es HSDPA, GPS navigáció, erős akku (amire szükség is van, ha kihasználunk minden lehetőséget, hiszen önmagukban csak a widgetek is folyamatos adatkapcsolatot tartanak fenn, ami persze kikapcsolható).

Navigációra felkészítve

A beépített fényképezőgép a mobilok között kifejezetten jónak mondható. Természetesen nemcsak fotózni, hanem videózni is lehet vele (innen letölthetők a minta videók, innen pedig a minta fotók).

Zenehallgatásra is remek, a headset gombjaival kényelmesen válthatunk, szabályozhatjuk a hangerőt, és a fülesek minőségével sincs különösebb probléma. Egészen kellemesen szólnak. Autórádióval is összehangolhatjuk, így akár ott is elérjük kedvenc dalainkat.
Persze rádió is van, ha már ráuntunk volna a több gigabájtnyi saját zenére, vagy hirtelen kíváncsiak lettünk a hírekre.

Szinkronizálás...

A szinkronizációhoz rengeteg szoftvert kapunk a mellékelt CD-n (térképek letöltéséhez, fotók és videók áttöltéséhez, PIM adatok szinkronizálásához stb.), némelyik jól használható, némelyik csigalassú, de ez kevésbé zavaró, mint a telefon szoftveres problémái. Alapvetően kényelmesen összehangolhatjuk a telefon és a számítógép adatait.

Mindent egybevetve
A megbízhatóság nálam fontos szempont egy készülék értékelésénél, és hát az N97 ezen a téren bizony gyengén teljesít. Igaz, ez elsősorban a szoftvernek „köszönhető”, ami elvileg könnyen orvosolható utólag is, így lehet, hogy a későbbi verziók már megszabadulnak a nálam tapasztalt fagyásoktól, belassulástól. Nem vagyok S60 párti (szerintem ebben a formában eljárt felette az idő), de ez bizonyára megszokás kérdése, aki eddig szerette ezt a rendszert, különösebben nem csalódhat benne most sem. A widgetes nyitólap pedig kifejezetten praktikus.
Kiragadva egy példát: levelezni, SMS-ezni nagyon kényelmesen lehet a telefonnal, miután megszoktuk a billentyűzetet, de a böngészés számomra már elég fapados, mert bár még a Flash tartalmakat is megjeleníti a böngésző, a letöltött oldalon történő navigálás kényelmetlen és lassú.
A beépített billentyűzet furcsaságainak megszokása után az is jól használható, így hosszabb szövegeket is gyorsan gépelhetünk bárhol, bármikor.
Mindezek után a kb. 170 ezer forintos árat az ár-érték arányt tekintve nem feltétlenül éri meg a telefon, ha zökkenőmentes és kényelmes használatra vágyunk. A rengeteg hozzáadott szoftver és a szinte mindent tudó hardver viszont értéknövelő tényező lehet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Kipróbáltuk: LG Arena

Az iPhone megjelenése annak idején nemcsak az Apple-nek tett jót, de kellőképpen felpofozta a mobilgyártókat is.

 Ennyi hosszú hétvégénk lesz jövőre

Ennyi hosszú hétvégénk lesz jövőre

Újra fellángolt az erőszak Hongkongban

Újra fellángolt az erőszak Hongkongban

Eszenyi Enikő elmondta, miért nem vett részt a hétfői tüntetésen

Eszenyi Enikő elmondta, miért nem vett részt a hétfői tüntetésen

Körbelövi Magyarországot a Guns N’ Roses, de Budapest kimarad

Körbelövi Magyarországot a Guns N’ Roses, de Budapest kimarad

Doku360: "Ezek a srácok filmdrogosok voltak, én is az voltam"

Doku360: "Ezek a srácok filmdrogosok voltak, én is az voltam"

Wintermantel büszke az újpesti nyugdíjasoknak adott százmilliós ajándékcsomagokra

Wintermantel büszke az újpesti nyugdíjasoknak adott százmilliós ajándékcsomagokra