szerző:
techline.hu

Kapcsolódva notebookos hetünkhöz, megvizsgáljuk, milyen szempontok alapján...

Kapcsolódva notebookos hetünkhöz, megvizsgáljuk, milyen szempontok alapján érdemes dönteni, ha windowsos notebook helyett inkább az Apple OS X rendszere és valamelyik MacBook mellett tesszük le a voksunkat. Mit kapunk a pénzünkért, ha Apple notebookot veszünk?

A teljes MacBook család

Nos, mindenekelőtt egy remek operációs rendszert, az OS X Snow Leopardot, amelyről nemrég írtunk egy részletes bemutatót. Aki használt már Windowst vagy Linuxot, annak az OS X-szel sem lesz gondja, sőt sebességben és kényelemben - szerintünk - az Apple rendszere bőségesen veri konkurenseit (beleértve a Windows 7-est is, bár ez legyen zárójeles kijelentés, amíg a redmondi rendszer végleges verzióját nem tesztelhettük).
Az OS X nagyon kényelmes, fürge és megbízható rendszer. A biztonságáról megoszlanak a vélemények, de kártevők szempontjából mérföldekkel jobban áll, mint a Windows (még a Linuxnál is).
A szoftverkínálat mára óriásivá duzzadt, ráadásul a Maces fejlesztők kicsit jobban adnak a felhasználói élményre, így azok használata általában rendkívül egyszerű. A fejlesztők között komoly nevek is vannak (Adobe, VMWare stb.), így szinte minden komoly munkaszoftverből találunk Maces változatot, videovágásra, zenére pedig elismerten a legjobb választás ez a platform. De éppígy megállja a helyét az otthoni felhasználók igényeivel szemben is. Számtalan OS X-es alkalmazást mutattunk már be mi is, így a techline.hu Kipróbáltuk rovatát is érdemes átböngészni ez ügyben.
Ha mégis szükségünk lenne Windowsos alkalmazásokra, megoldhatjuk azok futtatását virtuálisan, vagy az Apple által a rendszerbe integrált Boot Camp segítségével, akár az OS X mellé telepítve egy Windowst is.
Sőt adott esetben Windows nélkül is, mondjuk a Crossoverrel - ebből időközben kijött a 8-as verzió is!.
A Macet számos tévhit lengi körül, ezek eloszlatásra korábban írtunk már egy részletes anyagot, váltás előtt érdemes átnézni. Szóval úgy tűnik, használat tekintetében nem fogjuk megbánni, ha váltunk, ám a pénztárcánkat súlyosan megterhelheti a dolog, nem mindegy tehát, hogy melyik gépet választjuk a felhozatalból.

MacBook
Az Apple nemrég kicsit átrendezte a MacBook családot, így a MacBook elnevezés jelenleg a fehér, műanyag házas változatot takarja. Ez a család legkisebb tagja, bruttó 280 ezer forint körüli áron juthatunk hozzá. A 2,13 GHz-es processzor mellé alapból 2 GB RAM-ot (4 GB-ig bővíthető) és egy NVIDIA 9400M grafikus processzort kapunk, így különösebb panasz nem lehet a gép erejére. A hétköznapi alkalmazásokat gond nélkül elviszi, és a játékok nagy része is megy vele, persze az újabbak már nem „full” beállításokkal.

A legolcsóbb változat

A 160 GB-os merevlemez és a 13”-os kijelző is jelent azért némi korlátot, de internetezésre, irodai feladatok elvégzésére, videózásra, családi fotók retusálására tökéletes választás lehet, ráadásul a méreteit tekintve kényelmesen hordozható is (bár nem a legkönnyebb, több mint 2 kg).
Gyors wifi, Bluetooth, beépített iSight webkamera ebben a modellben is található, van videokimenet, így otthon vagy az irodában egy külső monitor csatlakoztatásával ellensúlyozhatjuk a kis képernyőt. A gépen találunk FireWire 400-as portot, Ethernet csatlakozót, két USB csatolót, hangbemenetet és fülhallgató-csatlakozást. Adataink lemezre írásához pedig egy 8x-os DVD írót (SuperDrive).

MacBook Pro
A legutóbbi átsorolásnak köszönhetően immár 13”-os MacBook Pro is van a kínálatban. Gyakorlatilag minden unibody (azaz egy alumínium tömbből készült házba „bújtatott”) Apple noti ide tartozik, a 13”-ostól egészen a 17”-osig. A legkisebb változatnál (ennek ára 339 ezer forintnál kezdődik) a lényeges eltérést a „sima” MacBookhoz képest leginkább a ház jelenti, az alumíniumba öltöztetett gép strapabíróbb és meglepő módon könnyebb is, mint a fehér, műanyag külsejű MacBook. Praktikus lehet a háttérvilágítással ellátott billentyűzet is, ha gyakran szoktunk kései órán, sötét szobában dolgozni.

MacBook Pro, több méretben

Emellett gyorsabb FireWire portot kapunk (800-as), illetve egy beépített SD-kártyaolvasót. Lényeges még, hogy kérhetjük SSD meghajtóval is a gépet, ami persze megdobja az árat. Amúgy minden modell esetében eltérhetünk az alap konfigurációtól (RAM, merevlemez méret stb.), csak ez esetben számolnunk kell a felárral.
Ezt a változatot - és az összes MacBook Pro-t - 8 GB RAM-ig bővíthetjük. Igazán nagy, teljesítménybeli különbséget a 15”-os és 17”-os gépeknél tapasztalhatunk, ahol az erősebb processzor mellett alapból 4 GB RAM memóriát kapunk, s a grafikai teljesítményt is erősen megdobja, hogy az NVIDIA 9400M mellé még egy GeForce 9600M GT is helyet kapott a gépben. A két grafikus mag között egy log out kíséretében válthatunk, gyakorlatilag egyetlen mozdulattal. A gyengébb grafikus processzort használva tovább bírja a gép, míg az erősebbel értelemszerűen több dologra képes (a kreatív multimédiától a játékokig).

Beépített kártyaolvasóval

A 15”-os (1440x900 pixeles maximális felbontás) és 17”-os képernyő (1920x1200 pixel) már komolyabb munkára is kényelmesen használható, és a 15”-os változatot még viszonylag kényelmesen cipelhetjük.
A 17”-os verzió, kárpótlásul a mobilitásra mért csapásért (óriási méret és közel 3 kilós súly) tovább bírja, mint a többiek, mivel különleges akkumulátort kapott (ami viszont nem cserélhető házilag, csak szervizben). Ennek köszönhetően akár 8 órán keresztül is nyúzhatjuk egy töltéssel. Ez a gép sok esetben komoly munkaállomásként is megállja a helyét. A portok megegyeznek a MacBook Pro-k esetében, viszont a 17”-os változatnál megmaradt az ExpressCard slot is.

Mivel mindegyik MacBook Pro-ban Mini DisplayPortot találunk, így a külső monitorokkal való összekötéshez szükségünk lesz egy adapterre is, cserébe viszont SD-kártyaolvasóval nem kell bíbelődnünk, azt mindben találunk beépítve.

Cinebech tesztek eredménye, CPU szerint

A belső erőnek persze az árát is megkéri az Apple, a 15”-os modell ára 490 ezer forinttól, a 17”-os pedig 700 ezer forinttól indul.
Hétköznapi használatra, multimédiára, filmnézésre, és egyszerűbb játékok - vagy komolyabb játékok, lebutított grafikával történő - futtatásához akár a legolcsóbb MacBook is elegendő. Ha  szükségünk van az alumínium ház nyújtotta strapabírásra (egyik kollégánk túlélőtesztjén is jól szerepelt egy MacBook Pro), a beépített SD-kártyaolvasóra, a gyorsabb FireWire portra és később 8 GB-ig is akarunk bővíteni memóriát, akkor érdemesebb áldoznunk a 13”-os MacBook Pro-ra.

MacBook Pro OpenGL teljesítmény a két különböző grafikus vezérlővel

Akinek fontos szempont a nagyobb képernyő és a gyorsabb grafikus kártya, az sajnos nem ússza meg a 15”-os MacBook Pro alatt. A MacBook Pro-k közös jellemzője, hogy LED-es háttér-világítású glossy képernyőt kaptak, amit lehet szeretni, vagy utálni (minket például nem különösebben zavar a hétköznapokban). Vásárlás előtt azért érdemes kipróbálni egy üzletben, hogy ki hogyan áll a dologgal.

Az árban minden esetben benne van az előre telepített operációs rendszer és az iLife csomag is, így a gép hazaszállítása után azonnal nekiláthatunk videót vágni, fotókat retusálni, weboldalt eszkábálni, vagy DVD-t írni. A MacBook Pro gépek touch padját pedig - sok gyártóéval ellentétben - nagyon kényelmesen lehet használni, különösen, ha "betanuljuk" a több ujjas technikákat is.

MacBook Air
A MacBook Air-ről épp a minap jelent meg egy nagyobb összefoglaló anyag testvéroldalunkon, a Life-style.hu-n, így akit részletesen érdekel, mire képes a világ egyik legvékonyabb notebookjának új verziója, annak érdemes ott elolvasnia a cikket.

A legvékonyabb és alig több, mint egy kiló


Összefoglalóul annyit, hogy cserébe a pehelykönnyű és papírvékony kidolgozásért, számos dologról le kell mondanunk, ráadásul rendkívül magas árat (428 ezer forinttól) kell fizetnünk. Hagyományos értelemben a MacBook Air egyáltalán nem éri meg az árát, ám ha azt vesszük, hogy egy viszonylag erős, megbízható és nagyon mobil gépet veszünk, amely ráadásul rendkívül stílusos is, akkor azért minden bizonnyal megvan a saját vásárlói köre.

Természetesen ez a platform sem mentes a hibáktól, de szerencsére a hazai szerviz mára kinőtte a kezdeti idők problémáit, így meghibásodás esetén van kihez fordulni.
Nagyjából ezek tehát a lehetőségeink, ha hordozható Apple gépre vágyunk. Bár ezek a komputerek nem mondhatók olcsónak, - napi tapasztalataink alapján - legalább megbízhatóan és pörgősen üzemelnek, és adott esetben hosszú évekig, gond nélkül dolgozhatunk rajtuk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A becsült ár közel húszszorosáért adták el John Lennon legendás napszemüvegét

A becsült ár közel húszszorosáért adták el John Lennon legendás napszemüvegét

Százmillió forintért vettek ajándékokat a nyugdíjasoknak Újpesten a választások előtt

Százmillió forintért vettek ajándékokat a nyugdíjasoknak Újpesten a választások előtt

"Zacher Gábor a védőszentünk” – popdal készült a toxikológusról

"Zacher Gábor a védőszentünk” – popdal készült a toxikológusról

Embertelen, egymás ellen fordítja az orvost és betegét - újabb vélemény az új tb-törvényről

Embertelen, egymás ellen fordítja az orvost és betegét - újabb vélemény az új tb-törvényről

Tetveket jelentett egy utas a zónázó vonaton, a MÁV egyből kivette a forgalomból a kocsit

Tetveket jelentett egy utas a zónázó vonaton, a MÁV egyből kivette a forgalomból a kocsit

Gyerekkorukban kiműtötték az agyuk felét, csodálatosan reagált a szervezetük

Gyerekkorukban kiműtötték az agyuk felét, csodálatosan reagált a szervezetük