szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Alapjaiban megváltoztatni a rendszert persze nem igazán tudjuk, de néhány ügyes kis...

Alapjaiban megváltoztatni a rendszert persze nem igazán tudjuk, de néhány ügyes kis segédprogrammal sokkal kezesebbé, használhatóbbá tehetjük. Bár a Windows 7 viszonylag gyenge gépeken is egészen flottul működik, csodát azért ne várjunk, a korosodó masinákon továbbra is az XP-re kell támaszkodnunk (esetleg próbálkozhatunk valamilyen Linux disztribúcióval). De azért az XP sem reménytelen eset!

Google Desktop és Yahoo! Desktop
A Vista és a Windows 7 gadgetjeit vagy éppen az OS X widgetjeit nem kell irigykedve néznie annak sem, aki Windows XP-t használ. A Google Desktop segítségével XP-n is rengeten nagyszerű kiegészítőre tehetünk szert, amelyeket elrendezhetünk “szanaszét” a Windows Asztalán, vagy a Vistában megszokott Oldalsávhoz hasonlóan is. Így állandóan szem előtt lehet az időjárás, a naptár, látványos óra, tőzsdeinformációk és még számtalan egyéb “szerkentyű”. Ráadásul a Google Desktop telepítésével nem pusztán ezekre a widgetekre tehetünk szert, hanem kapunk egy remek asztali keresőrendszert is, amely hatékonyan keres dokumentumainkban, állományaink között, levelezésünkben. Jóval gyorsabban és egyszerűbben találjuk meg vele a keresett anyagokat, mint az XP saját keresőjével.

S ha ez sem lenne elegendő, még egy remek alkalmazásindító megoldással is gazdagodik a rendszer!
Akinek a Google Desktop valamiért mégsem jönne be, a Yahoo! Desktoppal is tehet egy próbát, amely a widgetek tekintetében talán valamivel kiforrottabb, mint a Google megoldása, viszont cserébe le kell mondanunk a rendszerbe integrálódó asztali keresőről és alkalmazásindítóról.
Google Desktop Letöltés >>>
Yahoo! Desktop letöltés >>>

RocketDock

Szintén alkalmazások gyors elindítására szolgál a RocketDock is, amely az OS X Dockjának úgymond Windowsos megfelelője. Könnyedén konfigurálhatjuk, és segítségével sokkal gyorsabban indíthatjuk el kedvenc alkalmazásainkat, mintha a Start-menüben bóklászva keresgélnénk azokat, ráadásul a Windows Asztalát sem kell telezsúfolnunk így parancsikonokkal. Emellett még látványos is, így akár a rendszer “ékessége” is válhat belőle.
Letöltés >>>

Desktop Media

OS X alatt ha egy külső USB-s meghajtót, vagy mondjuk egy memóriakártyát, USB memóriakulcsot csatlakoztatunk, a rendszer azonnal egy ikont jelenít meg az eszközhöz a desktopon. A Desktop Media ugyanezt a funkciót valósítja meg Windows alatt. 

Ha USB-s eszközt vagy memóriakártyát csatlakoztatunk, annak tartalmát rögtön elérjük, közvetlenül az Asztalról, nem kell a Saját gépben keresgélnünk az ikonját.
Letöltés >>>

QTTabBar

Az Intézőre is ráfér egy is modernizálás. A QTTabBar segítségével például “füles” fájlböngészésre is rávehetjük, épp, mint a modern böngészőkben. 

Így egy ablakon belül akár több mappa tartalmával is dolgozhatunk, kényelmesen.
Letöltés >>>

QTAddressBar

A Vista és a Windows 7 címsávja sokkal kényelmesebb, mint az XP-nél megszokott. Érezhetően gyorsítja és egyszerűsíti a mappák és azokon belül az alkönyvtárak elérését, illetve a mappák közötti navigációt is. Ezzel az apró programmal ezt a funkciót "ültethetjük be" a Windows XP-be.
Letöltés >>>

FileMenu Tools

A FileMenu Tools segítségével rengeteg nagyon hasznos, előre definiált utasítással bővíthetjük ki a Windows XP helyi menüjét. Parancssor megnyitás, fájlok visszaállíthatatlan törlése, csoportos átnevezés, fájlok darabolása, mappák szinkronizálása stb. 

Ez csak néhány, a munkára kész opciók közül, ráadásul ezt a listát saját utasításokkal tovább bővíthetjük.
Letöltés >>> 

AeroSnap

Az AeroSnap egyelőre még béta állapotú, de már most is szépen működik. Gyakorlatilag  Windows 7-ben található új, ablak-elrendezési módszert valósítja meg XP-n. Ha egy ablakot a képernyő tetejére vonszolunk, teljes képernyőre nagyítja, ha elhúzzuk onnan, visszaállítja a méretét. Ha pedig jobbra vagy balra húzzuk ki a képernyőn az adott ablakot, akkor félképernyőre méretezi át azt a program. Használatához szüksége van a Microsoft .NET Frameworkre is.
Letöltés >>> 

XnView Shell Extension

Nos, az XnView Shell Extension segítségével számos apróságot elintézhetünk anélkül, hogy ehhez megnyitnánk bármilyen képszerkesztő programot. Ráadásul a műveleteket nem csak egy, hanem egyszerre több fájllal is elvégzi a program. 

Végezhetünk vele csoportos átméretezést, konvertálást, képeket másolhatunk vágólapra, anélkül, hogy megnyitnánk azokat, IPTC adatokat nézhetünk stb. Praktikus és gyors kis alkalmazás.
Letöltés >>> 

Zune téma

Végül ha már beépítettük az új funkciókat a rendszerbe, ideje, hogy egy kicsit átvariáljuk a megjelenését is. No, azért nem nagyon, mert a nagyobb skin-csomagok általában lassítják is az XP-t, csak módjával. Mondjuk felöltöztethetjük feketébe, narancs Start gombbal. Ez igazán modern külsőt kölcsönös a rendszernek, ráadásul a megoldást maga a Microsoft tette közzé.
Letöltés >>>

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
FAZ: Orbán dupla vagy semmit játszik Bidennel

FAZ: Orbán dupla vagy semmit játszik Bidennel

Budapestre jön Ozzy Osbourne

Budapestre jön Ozzy Osbourne

Tagadja a magyar külügy, hogy beleszólnának az ukrán választásokba

Tagadja a magyar külügy, hogy beleszólnának az ukrán választásokba