szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bár már több éve felkerült bizonyos laptopokra és más készülékekre a következő generációs Wi-Fi, hivatalosan még csak most engedélyezték használatra. Ideális környezetben a 802.11n nagyjából 300 megabit per másodpercre képes.

Az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) hagyta jóvá a 802.11n elnevezésű technológiát - ez a cég felügyelte korábban is a Wi-Fi szabványokat. A következő generációsnak számító új Wi-Fit hét éve alkották meg és legalább hatszor gyorsabb sebességre képes, mint a mostani. Azok a PC-t és routert gyártó cégek, amelyek már évek óta az új típusú technológiát használták, 802.11n prototípusnak hívták, azonban az IEEE jóváhagyása nélkül nem volt garancia arra, hogy a jövőbeli vezeték nélküli hálózatba köthető elektromos terméknél is ezt a rendszert használják majd. 
    
Az IEEE döntése nyomán azonban az összes már létező 802.11n-es Wi-Fit használó technikai eszköz tökéletesen együttműködik majd a végleges szabvánnyal - legalábbis a Wi-Fi Alliance nevű cég szerint. Ez egy olyan csoport, amely folyamatosan teszteli a vezeték nélküli hálózati termékeket azzal kapcsolatban, hogy mennyire kompatibilisek egymással. 
    
Bruno Kraemer, az IEEE munkatársa és az új Wi-Fi egyik tervezője a BBC hírszolgálatának elmondta, a 802.11n megalkotása korántsem volt könnyű feladat, ugyanis a legtöbb technológiát, amelyet alkalmaztak, 2002-ben még nem nagyon ismerték és használták máshol.
    
Ideális környezetben a 802.11n nagyjából 300 megabit per másodpercre képes (MBPS), amely sokkal gyorsabb, mint a jelenlegi 54 MBPS-es 802.11g. Emellett még pozitívabb tulajdonsága, hogy 90 méteren belül is képes adatot közvetíteni akár falakon, vagy ajtókon keresztül is, ami nagyjából a kétszerese az előző technológiának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Karrier

Ahol van wi-fi, ott termelékenyebb a munka

Az utóbbi egy év eladási adataiból kiderül, hogy a vezeték nélküli iroda már nem a nagyvállalatok kiváltsága, hanem egy széles körben terjedő, a hagyományos megoldásoknál költséghatékonyabb technológia.

Infinit Tech

Az OECD jelentése szerint a Wi-Fi konkurál a 3D-hálózatokkal

Az OECD 2003-2004-es változásokat vizsgáló kommunikációs kilátásokról szóló jelentésének induló megállapítása, hogy az iparág kilábalt a dotcom lufi kidurranása utáni krízisből. Ezt jelzik a szektor növekvő bevételei, az új technológiák elterjesztésébe történő megerősödő befektetések, valamint az előfizetők számának növekedése.

Folk György (hvg.hu) Tech

Budapest wi-fi paradicsom, sok védtelen csatlakozási ponttal

Sok más mellett a phishing vagyis adathalászat, a vishing vagyis a VoIP szolgáltatások ellen elkövetett támadások, a spinning, magyarán az azonnali üzenetküldők „lehallgatása” kerültek az IDC Hungary által szervezett hatodik budapesti IT biztonságról szóló konferencia homlokterébe.

hvg.hu Tech

Napelemes wi-fi biciklik Montreal utcáin?

Napelemes, gazdaságos, a neten folyamatosan követhető biciklibérlő rendszert telepítenek Montreal utcáira, adta hírül a Treehugger zöldtechnológiai portál. Míg a részletezett megoldás igen hangzatos, igazából nem tudni, valóságról vagy ügyes médiahackről van-e szó.