szerző:
techline.hu

Immár itthon is kapható a Nikon D60 utódjának szánt, belépő szintű DSLR...

Immár itthon is kapható a Nikon D60 utódjának szánt, belépő szintű DSLR (digitális-tükörreflexes, cserélhető objektíves) fényképezőgép, amely a gyártó szerint „hihetetlenül felhasználóbarát". Nos, mi is kaptunk egy példányt tesztre, és azt kell mondanunk, ezúttal teljesen megállja a helyét ez az állítás...

Kezdőknek szánt, profi masina
A Nikon neve jól cseng a fényképezőgépek gyártói között, ahogy a DSLR (Digital Single Lens Reflex) mozaikszóra is általában felkapják a fejüket a fotózás iránt érdeklődők. Utóbbi oka egyszerű, a mai DSLR gépek remekül kiváltják a hagyományos, filmes fényképezőgépeket, ráadásul a végeredmény általában jobb, mint amit akár egy csúcskategóriás digitális kompakt (nem cserélhető objektíves) géppel elérhetünk (más kérdés persze, hogy ezért le kell mondanunk a kompakt gépek néhány kényelmi extrájáról).

A D3000 a Nikon belépő kategóriás gépe, amely gyakorlatilag a korábbi D60-at váltja. Éppen ezért a két típus között rengeteg az átfedés.
A gép főbb jellemzői felettébb imponálók: 10.2 megapixeles CCD (DX), egy 7,62 centiméteres, állítható fényerejű LCD kijelző, 11 fókuszpontos, illetve 3D követéses automata élességállítás. A fókuszt természetesen manuálisan is állíthatjuk, és választhatunk mi magunk is a 11 fókuszpont közül az automata állításnál.

A 11 pontos fókusz korrektül működik, a 3D-s követő fókusz pedig nagyon praktikus, ha a „témaalany" nem hajlandó nyugton maradni.
A záridő tartomány 1/4000 és 30 mp között állítható, 1/3 Fé lépésekben, de van bulb lehetőség is (addig exponál a gép, amíg lenyomva tartjuk a gombot). Az ISO érzékenység 100-1600, 1 Fé lépésközzel, ennek állítását automatizálhatjuk is, mint szinte minden mást a gépen.
A gyártó 100 000 expozícióban határozta meg a zárszerkezet tesztelt élettartamát, ami persze csak tesztérték. 
Túl sok értelme nincs, hogy felsoroljuk a gyári specifikációt, a részletes adatlap (magyarul) itt található.
Az árakat illetően a D3000 ház önmagában kb. 104 ezer forint körül van, de a Nikon AF-S DX Nikkor 18-55 VR objektívvel (mi ezzel teszteltük) kb. 130 ezer forintért tettre készen hozhatjuk el a legtöbb boltból. Ezzel már remekül lehet fotózni a legtöbb élethelyzetben, ha pedig jobb objektívre van szükségünk, bármikor vehetünk a géphez (ez az objektív-vásárlósdi a DSLR gépeknél remek lehetőség, de azért a pénztárcánkat terhelő gond).

Kezdőknek tervezve
Ha már belépőszintű vázat készítünk, egyben neveljük is ki a jövő fotós generációját - gondolhatták a Nikonnál, amikor a D3000-be betették a Guide módot.
Természetesen ott vannak a különböző, mondjuk úgy, megszokott üzemmódok is, amelyek közül választhatunk, ha nem akarunk a beállításokkal bajlódni. 
- Auto mód: teljesen automatikusan állít minden értéket a gép, de például fókusz állítási módot ettől még választhatunk mi magunk, akár manuálisat is. A D-lighting opció is szabadon választható (ez az aktív világosság korrekció).
- Portré mód
- Közeli mód: a makrófelvételeket jelző kis ikonnal. A makrófotózás jellemzőit egy DSLR gépnél persze elsősorban az objektív típusa határozza meg.
- Sport mód: gyorsan mozgó témákhoz
- Tájkép mód
- Vaku nélküli fotózás mód: ha nagyon gyorsan akarunk „szabadulni" a vakutól
- Gyerekfotózási mód: ha éppen a gyerkőcöt kell fotózni, főleg élénk színekkel teli környezetben
Ezekkel egyetlen mozdulattal a megfelelő beállításokra ösztönözhetjük a gépet, és részben a Guide (Útmutató) mód is ennek az automatizálásnak egy változata, azonban ahelyett, hogy minden beállítást azonnal elvégezne helyettünk, inkább lépésről lépésre végigvezet minket azokon a szempontokon, amelyek alapján választanunk kellene az opciók között.

Segítség kezdőknek

Néhány egyszerű lépésben megadhatjuk, hogy milyen körülmények között, milyen témát szeretnénk megörökíteni, ami alapján a gép felajánlja a megfelelő beállításokat, némi magyarázattal körítve. Ezek után lehetőségünk van a beállításokat manuálisa elvégezni (ebből hosszú távon elég sokat lehet tanulni), vagy egy plusz gombnyomással azonnal alkalmazni azokat, és kezdeni a fotózást.

Képes kalauz

Az elgondolás szerintünk nagyon jó, egyetlen hátulütője van: a gép nem rendelkezik magyar menüvel, így persze magyar Guide móddal sem. Szóval fotós előképzettség talán nem kell a használatához, de legalább alapszintű angol, német stb. (17 nyelvű a menü) nyelvtudás azért nem árt. Kicsit talán segít a dolgon, hogy rengeteg képpel illusztrálták a beállításokat. Ezt leszámítva a D3000 pusztán ezzel a funkcióval is rendkívül jó alap gép lehet azoknak, akik most kezdenek el komolyabban foglalkozni a fotózással.

A GUIDE mód egyik összefoglalója

A sok automata mód mellett a szokásos P (programautomatika), S (idő-előválasztásos automata), A (rekesz-előválasztásos automata) és M (manuális mód, teljes kézi beállításhoz) üzemmódok is megvannak.

Használat és funkciók
A gép kezelőszervei nagyjából adják magukat, az óriási kijelzőn pedig az égvilágon minden beállítási adatot kényelmesen leolvashatunk, illetve a kijelző melletti gombok és a kezelőtárcsa segítségével itt végezhetjük el a beállításokat és itt látjuk a gép menüjét is. Ha megszoktuk, mi mire való, nagyon gyorsan lehet vele dolgozni, a menü pedig egyértelmű és áttekinthető. Ráadásul, ahogy azt már említettük, szinte minden fontos opciót képpel is illusztráltak, így egyértelműen látszik, mi történhet, ha az ISO értéket vagy a zársebességet valamilyen értékkel módosítjuk (vagy éppen milyen témák fotózásához, melyik beállítás ajánlott).

Utólagos képszerkesztés, alap lehetőségekkel

A DSLR gépeknél csak a felsőbb kategóriában jellemző az élőkép, a Nikonnál is legalább a D5000-be kellene beruháznunk, hogy használhassuk az óriási kijelzőt a LiveView módban, ahogy azt a kompakt digitális gépek esetében a felhasználók többsége megszokta.
Ez inkább kényelmi kérdés, és mivel a D3000-ben videorögzítésre sem nyílik módunk, valójában nem sokról maradunk le a hiányával.
Visszanézéskor viszont nagyon előnyös az óriási kijelző, kényelmesen mutogathatjuk a képeket, és viszonylag kényelmesen effektezhetjük is azokat, ha kell (variálhatunk a színekkel, van néhány látványos szűrő stb.). Utóbbira azért jobb egy képszerkesztő programot használni.

Automatikus szenzor takarítás

Igaz is, képszerkesztő program. A géphez elvileg jár egy szoftvercsomag is, amit mi nem kaptunk meg, így tesztelni sem tudtuk. A dolog érdekessége abban áll, hogy a D3000 a Nikon NEF (RAW) formátumába is képes fényképezni, aminek megnyitásához megfelelő szoftver szükséges a gépen. A Lightroom és a Photoshop a cikk készültekor ezt kitűnően megoldotta, de ha nem rendelkezünk ilyen és hasonló szoftverekkel, a Nikon által mellékeltet érdemes telepíteni. A RAW formátumba fotózáshoz nem árt egy nagyobb SD vagy SDHC memóriakártya (minimum 4 GB-os), hiszen egy-egy kép mérete akár 10 MB is lehet.

A RAW mellett még JPG formátumba fotózhatunk. Utóbbi esetben azonnal felhasználható, élénkebb színeket tartalmazó képeket kapunk, mintha a RAW-ot használjuk. A RAW nagy előnye viszont, hogy később sokkal jobb minőségű képeket készíthetünk belőlük, ha utólag, szoftveresen módosítunk értékeket. 

RAW import Photoshopban

Letölthetővé tettünk néhány mintaképet nagyobb felbontásban, JPEG formátumban itt, illetve még néhányat eredeti NEF formátumban is. Automatikus beállításokkal készültek, NEF formátumban. A JPEG képeket az Adobe Lightroomból exportáltuk, automatikus szűrőkkel.

A D3000-nél a zajszűrés mértéke nem állítható, így ezzel legfeljebb utólag tudunk játszani, de a gép zajszintje kategóriájában kifejezetten jónak mondható (ISO 1600-nál átlagos).
Minthogy tükörreflexes gépről van szó, nem árt néha a szenzor tisztítása sem. Ezt végezhetjük manuálisan, vagy automatizálhatjuk is. Utóbbit a Clean image sensor lehetőséggel, a gép levegőáramlás vezérlőjével, illetve a szűrőréteg különböző frekvenciákon való rezegtetésével történik. A művelet automatikus elvégzését is kérhetjük, bekapcsoláskor, kikapcsoláskor, vagy mindként esetben, ami 2-3 másodperccel hosszabbítja meg az adott folyamatot.

Esetleg lehet még próbálkozni szoftveres referenciadatokkal, amihez viszont külön kell megvennünk például a Capture NX 2 szoftvert. Hiába, a por a DSLR fényképezőgépek egyik nagy ellensége...

Összegezve
Mindent egybevetve a Nikon D3000 ár/érték arányát tekintve remek belépő szintű DSLR masina. Azoknak, akik most kezdenek komolyabban ismerkedni a fotózással, vagy azoknak, akik jó minőségű képeket szeretnének, akár automata beállításokkal is, szinte tökéletes választás. A kezdő, de érdeklődő felhasználók értékelni fogják a Guide módot (nagy kár, hogy magyarul nem tud a gép menüje).
Az árat jelentősen befolyásolja, hogy milyen objektívvel vásároljuk a gépet, de kezdetnek akár a nálunk járt AF-S Nikkor 18-55 mm is megteszi.

Végül extraként feltettünk még 10 nagy felbontású háttérképet is, amelyeket a Nikon D3000-rel készült képekből fabrikáltunk. Semmi különlegesre nem kell persze gondolni, de talán némelyiknek hasznát veszik olvasóink. :) Íme néhány minta háttér!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Félmillióba is kerülhet, ha nem takarítja fel a kutyapiszkot Berlinben

Félmillióba is kerülhet, ha nem takarítja fel a kutyapiszkot Berlinben

Egy férfi, egy nő és egy kisgyerek a budai gyilkosság áldozata

Egy férfi, egy nő és egy kisgyerek a budai gyilkosság áldozata

Nyúltetem miatt kellett lezárni a ferihegyi kifutópályát

Nyúltetem miatt kellett lezárni a ferihegyi kifutópályát

Trump nekiment az általa kinevezett jegybankelnöknek

Trump nekiment az általa kinevezett jegybankelnöknek

Parkolóórákat ragasztott le Novák Előd a XI. kerületben, nem akar fizetni

Parkolóórákat ragasztott le Novák Előd a XI. kerületben, nem akar fizetni

Facebook-komment miatt tett feljelentést Jászapáti fideszes polgármestere

Facebook-komment miatt tett feljelentést Jászapáti fideszes polgármestere