szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Itt van például az egyik legnépszerűbb effektjük a Magic Bullet Looks, amellyel a filmeket...

Itt van például az egyik legnépszerűbb effektjük a Magic Bullet Looks, amellyel a filmeket lehet színezni, hangulatot adni azoknak. A Brad Pitt főszereplésével készült Benjamin Button különös élete c. filmben is a Magic Bullet-et használták színezésre. Amint azt a film készítője, Angus Wall elmondta a Red Giant site-ján olvasható interjúban, a kiegészítő segítségével olyan hangulatot tudtak adni a filmnek, amilyet megálmodtak.

Amikor Cate Blanchett elmeséli a történetet, és visszapillantunk a múltba, éppen ez az effekt segített abban, hogy misztikus, homályos, álomszerű színeket varázsoljanak a képekre.

Ezen kívül természetesen több ismert filmben is használták a Magic Bulletet, például az új James Bond filmben, a Terminátorban, a 300-ban, az Emmy díjátadó ünnepségek montázsaiban, de például a Need for Speed játékban is. Ezek a kiegészítők egyébként nemcsak a Final Cut Próval vagy Motionnel, hanem az Adobe After Effectsszel, az Adobe Premiere-rel, Aviddal vagy Sony Vegasszal is használhatók, ezekbe a programokba épülnek bele.

Az effekt használata nagyon egyszerű, letöltés után bekerül a host program (esetünkben a Final Cut Pro) alkönyvtárai közé, amit aztán a Filter fül alatt találunk meg és itt tudjuk paraméterezni is.  Ezután ugyanúgy kell alkalmazni, mint a többi más effektet. Rengeteg beállítási lehetőség van, és valóban mindenki kénye-kedve szerint alakíthatja ki a képek színvilágát, nagyon gyorsan - be kell vallani, gyorsabban, mint a külső fényelő programok használatával, talán ezért is olyan népszerű ez a plugin. A Red Giant egyébként nem csak a Magic Bulletről híres.

Több más díjnyertes kiegészítője szintén a legmagasabb vizuális efekt gyártói közé emeli, így például a Trapcode pluginok, amelyeket talán nem is mutatunk be részletesen, elég, ha csak a mellékelt GIF animációkat nézzük meg. 

A Trapcode pluginok használatával nagyon gyorsan érhetünk el látványos effekteket. A plugint egyébként eredetileg nem a Red Giant fejlesztette ki, hanem a svéd Peder Norrby egy svéd programozó a szülei padlásszobájában. Az ő általa készített pluginokat vette meg később a Red Giant. Pedder Norrbyval egy interjú itt olvasható.

A Trapcode plugint olyan filmekben használták, mint a Terminátor, a Mátrix, a Pókember vagy az Angyalok és démonok. A kiegészítőről egyébként nemrégiben jelent meg egy nagyon jó összeállítás a CREATIVE COW-n amelyet - ahelyett, hogy lefordítanánk - lustaságból inkább belinkelünk. Ebben olvasható, hogy amit Norrby 2001-ben kitalált, főleg a Shine, hogyan változtatta meg a motion graphic világát.   A Trapcode pluginok használata hihetetlen egyszerű, csakúgy mint a Red Giant többi kiegészítője, pl. a Knoll Light Factory. Ezt a plugint a Photoshop guru John Knoll készítette, és a használatával gyönyörű fényeket, villanásokat varázsolhatunk a filmkockákra. Az effektek természetesen ismerősek lehetnek a Photoshopból, itt annyi a különbség, hogy lévén videóról szó, lehetőség van ezek animálására is. 

Knoll a Csillagok Haborúja filmben is dolgozott, illetve használt is ezekből az effektekből. A plugin szinte minden részletét külön beállíthatjuk, a sugarak hosszát, átmérőjét, színét és mindez természetesen alfacsatonák felhasználásával, így rályukaszthatjuk őket más képekre.

A ToonIt, az egyik legérdekesebb plugin és a legmerészebb effektre vállalkozik. Megpróbálja rendes felvételeinket rajzfilmmé alakítani. Ami első hallásra hihetetlennek tűnik, azonban első látásra nem. Tényleg megcsinálja a trükköt. Olyan algoritmusokat használ, amelyek segítségével elemzi a képekben lévő kontúrokat és azok alapján rajzolja ki az új képet, ami teljesen olyan, mintha grafika lenne vagyis rajzfilm. 

Rengeteg, körülbelül 40 előre beépített stílust is tartalmaz, ami meggyorsítja munkánkat. Ezek szintén a Filtersben jelennek meg installalás után (Final Cut Pro-ban). 

Más hasonló szoftverek általában a poszterizációval oldják meg ezt a hatást, ami nem mindig a legjobb minőséget adja vissza. A ToonIt a Toonamation algoritmusát vette alapul, ami egy sikeres, már meglévő program átdolgozott verziója (http://www.toonamation.com/), és a segítségével tényleg minőségi rajzfilmes hatást érhetünk el filmjeinkből.

A Red Giant termékpalettáján rengeteg egyébb szoftver és kiegészítő található még. Akiket ezek a kiegészítők bővebben is érdekelnek, azoknak érdemes ellátogatniuk a Red Giant honlapjára, ahol ezeket a pluginokat le is lehet tölteni kipróbálásra, illetve rövid tutorialok is találhatók a csomagban, amelyek a kiegészítő működését magyarázzák.

Talán egy párat említünk még meg röviden cikkünk végén, amelyek a mi kedvenceink is: a lyukasztó  (keying) szoftverek vagy az Instand HD (ami DV videokat nagyit fel HD méretűre úgy, hogy megtartja a minőséget) tartozik például a nagy kedvencek közé.   A Steady hasonlóan a smoothcam funkciójához elemzi a videót, és olyan pontoknál, ahol bemozdul a kamera, kijavítja ezeket a belengéseket és folyamatossá teszi a mozgást. A Frames plugin szintén a film minőségén javít, amikor váltott soros anyaggal dolgozunk vagy a 24 fps-os filmes mozgást szeretnénk elérni. De nagyon hasznos lehet még a Colorista vagy az új Mojo, amelyek a Lookshoz hasonlóan, a filmek színezésére használatosak és a hollywoodi stúdiók örök kedvencei.

Red Giant Software Magyarországon elősször fog 50% kedvezményt adni azoknak akik november 1-én és 2-án várásolják meg szoftverüket.
Erről bővebben a Final Cut Pro User Group oldalán olvashatunk

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Egyre többen szorongatják a Facebookot és a Google-t, hogy tegyenek valamit a koronás álhírekkel

Egyre többen szorongatják a Facebookot és a Google-t, hogy tegyenek valamit a koronás álhírekkel

Hétfőtől újra lehet vonatozni Szob és Nagymaros között

Hétfőtől újra lehet vonatozni Szob és Nagymaros között

Allergia elleni orrsprayben találtak koronavírus kezelésére alkalmas hatóanyagot

Allergia elleni orrsprayben találtak koronavírus kezelésére alkalmas hatóanyagot