szerző:
MTI

Az ELI (Extreme Light Infrastructure) lézerkutató-központ szegedi létrehozásához a kormány megadja a szükséges garanciákat – jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök a csongrádi városban.

A központot az egykori szegedi szovjet laktanyában hozzák létre. A projekt jelentőségét mutatja, hogy Bajnai szerint a teljes magyar diplomáciai kar azon dolgozik, hogy a szegedi és prágai helyszínnel beadott közös pályázat sikeres legyen.

Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem optikai és kvantumelektronikai tanszékének professzora, a projekt tudományos vezetője elmondta, a központ létrehozására alakított tizenhárom országból álló konzorcium vezetői a jövő hét közepén hozhatnak előzetes döntést a beruházás helyszínéről.

A tervek szerint a központ egyik része Szegeden, a másik Prágában épülne meg, s mind a két helyen elindulnak azok a kutatások, amelyek a beruházás harmadik komponensének megalapozásához szükségesek – közölte az akadémikus. A professzor hangsúlyozta, a cseh-magyar pályázat sikere az unió történetében is mérföldkő lenne, mert ekkora tudományos beruházás még nem került újonnan csatlakozott tagországba.

Szabó Gábor az MTI-nek korábban elmondta, a mintegy 100 milliárd forintos beruházás eredményeként létrejövő lézeres központban a jelenleg Franciaországban, illetve az USA-ban épülő rendszereknél mintegy ezerszer nagyobb teljesítménysűrűség lesz elérhető, vagyis a lézer által egységnyi idő alatt, egységnyi felületre jutatott fényenergia három nagyságrenddel haladja majd meg a most készülő központokét.

A tudósok által szuperlézernek is hívott berendezéssel olyan nagyon rövid időtartamú fényimpulzusokat lehetne előállítani, amelyekkel megfigyelhetők lennének a molekulákon belül zajló elemi folyamatok, vizsgálhatók lennének a szilárd testek felületén vagy a biológiai molekulákon belül zajló elemi események. A berendezéseket lézeres részecskegyorsításra is lehetne használni, így a mainál lényegesen hatékonyabb sugárterápiás módszerek kidolgozására is lehetőség nyílna.

A központban folyó kutatások az orvostudomány diagnosztikai területén is áttörést hozhatnak, s bizonyos „egzotikus fizikai kísérletek” elvégzésére is mód nyílik majd: például olyan módszer kidolgozására, amellyel a hosszú felezési idejű radioaktív izotópok átalakíthatók rövidebb felezési idejű, így ártalmatlanabb részecskékké.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Átlátszó alumínium, meglepő következményekkel

Brit tudósok által vezetett nemzetközi kutatócsoport alumíniumot tett átlátszóvá, amelyhez a világ legerősebb lágy röntgensugárzását kibocsátó készüléket használták. Mégsem az átlátszóság az, ami miatt a tudományos élet fontosnak tartja a kísérletet, írja a Physorg.

MTI Tech

Bemutatták a világ legerősebb lézerét

Lehullott a lepel a világ legerősebb lézeréről, amelyet azért építettek, hogy ne legyen szükség az atomfegyverek élesben történő kipróbálására, továbbá, hogy a csillagokat is lehessen tanulmányozni.

MTI Tech

Cseh-magyar együttműködéssel építenék meg a szuperlézert

Az Extreme Light Infrastructure (ELI) európai uniós "szuperlézer" nagyberendzés közös, cseh-magyar megvalósítási szándékát jelentette be pénteken Lippényi Tivadar és Vlastimil Ruzicka, a két ország kormányzati ELI-megbízottja Budapesten.

MTI Tech

Megépült a világ legnagyobb lézerrendszere

A világ legnagyobb lézerrendszere épült meg az Egyesült Államokban, amely a Napban lejátszódó termonukleáris folyamatokat hivatott lemásolni, s ezáltal "tiszta" energiát szolgáltatni.

MTI Tech

Lézeres hangrobbanásokkal kommunikálna az USA haditengerészete

Amerikai tengerészeti kutatók a lézert nem fényshow-ra, hanem hangdetektálásra használják, sőt a tengeralattjárók és a repülőgépek közti kommunikációra való felhasználása is elképzelhető - olvasható a LiveScience tudományos portálon.

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

A szocialisták várták Ferihegyen a húsvétra hazatérő magyarokat

A szocialisták várták Ferihegyen a húsvétra hazatérő magyarokat

Egry Gábor: Végre egy irredenta emlékmű?

Egry Gábor: Végre egy irredenta emlékmű?

Bejutott egy magyar vizsgafilm a cannes-i filmfesztiválra

Bejutott egy magyar vizsgafilm a cannes-i filmfesztiválra

Használt lakásokra vették fel a legtöbb hitelt tavaly

Használt lakásokra vették fel a legtöbb hitelt tavaly

Nem áll meg az élet az ünnepek alatt sem: körülbelül 20 ezer bolt lehet nyitva az országban

Nem áll meg az élet az ünnepek alatt sem: körülbelül 20 ezer bolt lehet nyitva az országban