szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ennek több oka is lehet –  valószínűleg az Apple szakembereinek nem sikerült olyan...

Ennek több oka is lehet –  valószínűleg az Apple szakembereinek nem sikerült olyan jól a Windows-ra portolás, mint az eredeti iTunes, de az is lehet, hogy a Windows a hibás. Vagy csak nem volt megfelelő a csillagok együttállása, amikor a Windows-os iTunes készült. Akármi is legyen az ok, a tény az tény: az OSX-en futó lejátszó remek, szuper, soha nem fagy, gyors, kényelmes, megbízható – és még sorolhatnánk. Elleneben a Windows-os verzió lassú, fagyogat, érdekes anomáliákat tud produkálni (egyszer egész egyszerűen eltűnt pár zeneszámom a library-ból), és igen hatásosan eszi a memóriát/processzoridőt.

Az aTunes fejlesztői valószínűleg ugyanígy éreznek – ezért is született meg ez a remek, teljesen ingyenes iTunes „klón”. Érdekesség, hogy az aTunes teljes egészében JAVA nyelven íródott, tehát platform-független: ha akarjuk, futtathatjuk Linuxon, bármilyen Windows-on, és persze OSX-en is (ha csak poénból is…).

A szoftver külseje persze nem utánozza le egy az egyben az iTunes-t (jogi problémákat elkerülendő), a felület azonban nagyon jól sikerült,  megkockáztatom, hogy sok helyen kényelmesebb és átláthatóbb mint az eredeti. Első ránézésre, a sok fül- és lista miatt az aTunes bonyolultabbnak tűnhet, mint az OSX-es, „amerikai felhasználó-barát” (értsd. 6 éves kortól és 50-es IQ-tól felfelé bárki elbodogul vele… az OSX védjegye ez a stílus) felülete.

Pár perces használat után azonban máris érezni fogjuk, hogy alaposan átgondolt UI ez, minden a helyén van, és jóval több ellenőrzést biztosít a dolgok felett, mint az iTunes. Zenéinket ugyanúgy egy óriási „libary”-ba rendezhetjük, mint az iTunes esetében, borítókkal, kommentekkel, ID-tag-ekkel, stb. A támogatott formátumok: mp3, ogg, wma, wav, flac, mp4, m4a, ra, rm, cue, sőt van egy karaoke funkció is. A lejátszó „motorja” Windows rendszereken Mplayer (ami szuper stabil és gyors!), Linux/Unix alapú rendszereken xine.

Természetesen nem hiányoznak az online rádiók sem (beépített Last.fm támogatással), podcastok, könyvjelzők, lejátszólisták és CD írás/rippelés funkciók sem. 

Az aTunes felülete ráadásul Magyar nyelven is elérhető, ha nem vagyunk elégedettek az iTunes-el, akkor mindenképpen megéri kipróbálni. Letöltés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!