szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Photoshopot venni vagy akár csak elindítani is azért, hogy elvégezzünk...

Photoshopot venni vagy akár csak elindítani is azért, hogy elvégezzünk néhány alap szerkesztési műveletet (átméretezés, nézőképek generálása, keretezés stb.), feleslegesnek tűnhet, ráadásul csak ezért nem érné meg az árát, hiába a legjobb képszerkesztő alkalmazás.
Az IrfanView mondjuk rendkívül jól megoldja ezt a dolgot, viszont ott egy kezdő számára annyi extra opciót rejtettek el, hogy kicsit nehéz kiigazodni rajta.

Az IrfanView rengeteg opciót kínál

Szerencsére léteznek egyszerűbb módszerek is erre a feladatra. Például a korábban nálunk is bemutatott XnView Shell Extension vagy mondjuk a Super Image Resizer.
Az utóbbi alkalmazás egyetlen ablakban teszi lehetővé több feladat egyszerre történő elvégzését. Csak kiválasztjuk a mappát, amelyben az átalakítandó képeket tartjuk (ha kell, a program az alkönyvtárakat is „kezelésbe veszi"), megadjuk a célmappát, ahová a kész fájlok kerülnek - ez lehet akár rögtön egy ZIP fájl is, mappa helyett -, megadjuk, hogy mit szeretnénk csinálni a képekkel, és már indulhat is a munka (a gép számára).
Lehetőségünk van méretezésre (aránytartó, vágott, nyújtott), keretezésre (választott színű és szélességű csíkkal), sőt, vízjel elhelyezésére a képeken (ez lehet szöveg, vagy kép is).

Itt nincs sok funkció, csak a lényeges dolgok

Emellett meghatározott méretű nézőképeket is generáltathatunk a programmal, ami előnyös lehet, ha éppen egy webes képgalériához készül a képsorozat.
A programot nem szükséges telepíteni, ha van Java keretrendszer a gépünkön, akkor azonnal használható. Ha nincs, akkor viszont le kell tölteni és telepíteni a Java Runtime aktuális verzióját.
A program elsősorban kezdőknek ideális, de a profiknak is kellemesen sokoldalú eszköz, bár kétségtelenül a negyedét sem tudja mondjuk az IrfanView hasonló opciójának. Alapfeladatokra viszont nem kell ennél több!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!