szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ada Jonat évtizedeken át tanulmányozta egy izraeli hőforrásokban élő hőtűrő baktérium, valamint egy holt-tengeri sótűrő baktérium riboszómájának szerkezetét, Steitz és Ramakrishnan később kapcsolódott be, ám a célba, az atomi felbontású térszerkezet leírásáig már egyszerre értek - idézte fel az idei kémiai Nobel-díj előzményeit Nyitray László, az ELTE Biokémiai tanszékének vezetője.

Jonat a 70-es évek végén határozta el, hogy meghatározza a riboszóma térszerkezetét, amiért akkor sokan kinevették, mert lehetetlen vállalkozásnak tűnt a több millió atomból álló komplexum szerkezetének ilyen pontosságú megfejtése - mondta el Nyitray.

Mivel a röntgenkrisztallográfia módszeréhez először kristályosítani kell a vizsgálandó anyagot, ezért olyan fehérjéket keresett a kutatónő, melyek nagy hőmérsékleten, extrém körülmények között is stabilak, így esett a választása a hőforrások és a Holt-tenger baktériumaira. A riboszóma komplexumát közel százféle fehérje és néhány RNS molekula építi fel, teljes molekulatömege 1-2 millió atomi tömegegység. 1980 környékén Jonatnak megvolt az első kristálya, majd további húsz évig tartott, mire a szerkezet nagyobbik részét sikerült leírnia.

2001-re végül Jonat és az őt követő Steitz és Ramakrishnan is elkészült a komplexum egy-egy felének meghatározásával, így a teljes atomi térszerkezetet közzétehették - emlékeztetett Nyitray László. Ramakrishnan egyébként annak a cambridge-i laboratóriumnak, az MRC-nak a vezetője, ahol 1957-ben az első fehérje térszerkezetét is meghatározták - tette hozzá.

Az elkészült kristályról diffrakciós kép készül, a detektáláshoz ma már olyan CCD-szenzort használnak, melyért részben az idei fizikai Nobel-díjat adták - folytatta a biokémikus. A digitálisan felvett szórási képből fejtik vissza ezután a háromdimenziós szerkezetet. A tudományos publikációkkal egy időben a szerzők fehérjeszerkezeti adatbázisokban (PDB) is közzéteszik a térszerkezetet.

A bakteriális riboszóma szerkezetének ismeretében új antibiotikumok tervezhetők, melyekkel a kórokozó fehérjeszintézisét megakadályozhatják, így az elpusztul. A ma használt antibiotikumok mintegy harmada fejti ki így a hatását, köztük a tetraciklin-típusú és a streptomicin-típusú szerek - magyarázta a felfedezés gyakorlati hasznát a tanszékvezető. A nagy gyógyszergyárak a térszerkezet ismeretében tervezik meg és szintetizálják a következő generációs antibiotikumokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Figyelje az iPhone-ját, napokon belül új funkciókat kapcsolhat be

Figyelje az iPhone-ját, napokon belül új funkciókat kapcsolhat be

A Szuperliga alelnöke elismerte, nem indulhat el a sorozat

A Szuperliga alelnöke elismerte, nem indulhat el a sorozat

Videón, ahogy szabadon engednek egy jaguárcsaládot Argentínában

Videón, ahogy szabadon engednek egy jaguárcsaládot Argentínában