szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Próbálkozások és prototípusok persze már eddig is voltak, de valahogy egyik gyártó sem fogta még meg igazán a „double...

Próbálkozások és prototípusok persze már eddig is voltak, de valahogy egyik gyártó sem fogta még meg igazán a „double screen notebook” elképzelés lényegét. 

A Kohjinsha már eddig is híres volt érdekes termékeiről: gépeik kijelzői csavarhatóak, lehajthatóak, tekerhetőek, és még ki tudja, mi mindent lehet művelni velük. Most azonban valóban érdekes újítással álltak elő: elkészítették az első, végre valóban működőképes, ráadásul praktikus dupla kijelzős hordozható gépet.

A gépet szerdán mutatták be Chibában (Japán). A lényege, hogy a második kijelző az elsődleges panel mögött helyezkedik el, így a gép alapállapotban ugyanolyan (és ugyanakkora), mint egy hagyományos laptop. A két kijelző miatt persze nem olyan vékony, mint mondjuk a MacBook Air, viszont tud valami olyat, amit az Air nem!

A második kijelzőt egész egyszerűen „kihúzzuk” az elsődleges panel mögül, és készen is vagyunk! A gép ebben az állapotban borzasztóan furcsán néz ki, mondhatni olyan, mint egy mutáns notebook. Viszont szétnyitott állapotban máris élvezhetjük a dual-screen minden előnyét: az egyiken egy film fut, másikon dolgozunk, az egyiken Photoshop, a másikon képgyűjtemény, az egyiken levelező, a másikon böngésző. Sőt akár játszhatunk is a dupla képernyőn, ami például autós játékoknál kifejezetten jópofa dolog.

Csak kihúzzuk a második kijelzőt az első mögül...

A kijelzők mérete egyenként 10,1 inch, a gép paraméterei is elég jók: 1,6 GHz AMD Athlon Neo-MV40, 4 Gbájt RAM, Bluetooth, 160 Gbájtos merevlemez, ujjlenyomat-olvasó, a súlya pedig 1,8 kg (4 font) ami elég könnyű. Windows 7-tel kerül majd forgalomba (így ki tudja használni a dx10-et), de hogy milyen videokártya van benne, azt sajnos nem sikerült kideríteni, valószínűleg egy erősebb darab, hiszen két kijelzőt is kell hajtani dx10 alatt.

A forgalomba kerülés időpontjáról nem nyilatkozik a cég, a Windows7-es „kiszerelés” miatt azonban spekulálhatunk időpontokat: valamikor 2009 utolsó negyedév vagy 2010 eleje látszik valószínűnek – természetesen először csak Ázsiában. Sajnos egyelőre még a gép árát sem lehet tudni. Egy azonban biztos, ahogy forgalomba kerül, mi rögtön leteszteljük!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Notebook hét a Techline-on

Tipp-csokor notebookosoknakElső körben korábbi cikkeinkből készítettünk egy...

techline.hu Tech

Dolgozzunk kibelezett notebookon!

Pusztán a félreértések elkerülése végett tisztázzuk: nem a világ legvékonyabb notebookjára gondolunk.

Már a GUM áruházban is oltják a moszkvaiakat a Szputnyik V-vel – videó

Már a GUM áruházban is oltják a moszkvaiakat a Szputnyik V-vel – videó

Elektromos autókat gyárthat a Huawei, még az idén jöhet az első modell

Elektromos autókat gyárthat a Huawei, még az idén jöhet az első modell

Vérlázító és felháborító a Woody Allen-dokumentumfilm, de nem úgy, mint várnánk

Vérlázító és felháborító a Woody Allen-dokumentumfilm, de nem úgy, mint várnánk