szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Egy eszközmeghajtó frissítése sokszor működési és biztonsági hibák kiküszöbölését, megoldását is jelentheti, így a...

Egy eszközmeghajtó frissítése sokszor működési és biztonsági hibák kiküszöbölését, megoldását is jelentheti, így a nagyobb gyártók általában odafigyelnek arra, hogy az oldalukról legalább az aktuális hardverek drivereinek legfrissebb verzióit letölthessék a felhasználók. Általában... Valamiért ez a „driver-keresősdi" mégis inkább olyan, mintha valami nagy katyvaszban túrva próbálnánk meg hozzájutni a szükséges dolgokhoz. Ráadásul az update még csak hagyján, de mi van akkor, ha elhagytuk egy hardverünk telepítőlemezét, a Windows pedig semmi pénzért nem akarja felismerni azt? Jöhet a webes vadászat?

Szerencsére több kényelmes megoldás is létezik, hogy elkerüljük az utóbbi helyzetet, illetve hogy frissen tartsuk gépünk meghajtóprogramjait.
Az egyik ilyen a Device Doctor, amely ingyenes és rendkívül leegyszerűsíti a driverek felkutatását és letöltését.
A program hatalmas adatbázisból dolgozik, ez alapján állapítja meg, hogy a Windows által fel nem ismert eszközökhöz milyen meghajtóprogramra lenne szükség, és azt honnan tölthetjük le, illetve ez alapján veti össze a verziókat is, és dönti el, hogy a telepített driverek közül melyiknél érdemes frissítést letölteni és telepíteni.

Ezen a gépen alig van mit frissíteni...

A használata rendkívül egyszerű, de mivel a rendszer érzékeny részéről van szó, a driverek telepítése azért körültekintést és némi hozzáértés is követel (kezdőknek nem javasoljuk, mivel adott esetben akár tévedhet is a program a letöltendő drivert illetően, s érdemes mindig biztonsági mentést készíteni a fontos adatokról, mielőtt belekezdünk)!
A Begin Scan gombra kattintva a program végignézi a rendszerünket, majd listába szedi a frissíthető eszközmeghajtókat. Ezeket egyetlen kattintással letölthetjük az internetről.

A letöltött eszközmeghajtókat nekünk kell telepíteni

A telepítést nem végzi el helyettünk a szoftvert, ez a feladat már ránk vár. Így is órákat tudunk megspórolni azzal, hogy nem magunk próbáljuk meg előkotorni a szükséges drivereket az internet mélyéről.
Ha a gépünkön nincs internet-kapcsolat, semmi gond! A program ilyenkor egy HTML fájlt generál, amelyet egy internet kapcsolattal rendelkező gépen megnyitva, kényelmesen letölthetjük az összes szükséges drivert (nem kell hozzá telepíteni a Device Doctort), majd egy USB memóriakulcson, vagy CD-re írva átvihetjük azokat a kapcsolat nélküli gépre.

Ha nincs internetünk, készíthetünk linekkel ellátott listát

A program használható Windows XP-n, Vistán és Windows 7-esen, a 32 és 64 bites változatokkal egyaránt.

Akinek valamiért nem tetszene a Device Doctor, annak javasoljuk a Kapcsolódó anyagok között (a cikk végén) fellelhető további, hasonló szoftverek valamelyikét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ennyire jó telefont tud csinálni ma a Huawei, csak hát Google nélkül – teszten a Mate X2

Ennyire jó telefont tud csinálni ma a Huawei, csak hát Google nélkül – teszten a Mate X2

Halálos baleset történt a 49-es főúton

Halálos baleset történt a 49-es főúton

Profil-főszerkesztő: Ami történt, nemcsak az egyik újságíróm elleni fenyegetés, hanem támadás a sajtószabadság ellen

Profil-főszerkesztő: Ami történt, nemcsak az egyik újságíróm elleni fenyegetés, hanem támadás a sajtószabadság ellen