szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Szerencsére mára egyre több ingyenes segítséget kapunk a szótanuláshoz vagy szótárazáshoz.

Szerencsére mára egyre több ingyenes segítséget kapunk a szótanuláshoz vagy szótárazáshoz. Az online elérhető Sztaki szótárak, vagy a szintén online Google Translate mellett számos offline lehetőséget is találunk, amelyek előnye, hogy bárhová magunkkal vihetjük őket.

Akinek iPhone-ja van, annak korábban itt mutattunk két remek szótár programot, aki pedig rendelkezik windowsos notebookkal az – a korábban szintén részletesen bemutatott – JGL Szótár letöltésével több mint 50 szótárra tehet szert, és ha ehhez még a Teszt Elek alkalmazást is letölti, akár tesztelheti is tudását. Márpedig az ilyesfajta tesztek nagyban segítik a szavak memorizálását.

Utóbbira használható még a Voca is, amelyet a nyelvtanulásra vállalkozó felhasználók hasznosíthatnak, méghozzá ingyen.

A program lényege, hogy feltöltsük az éppen tanulni kívánt szavakkal, a Voca pedig kikérdezi tőlünk. A szavak felvételéhez egy elég összetett táblázatot tölthetünk ki. Persze nem kötelező, az is elég, ha az idegen szót és annak magyar megfelelőjét írjuk be, de ha valaki igazán hatékony tanulásra vágyik, annak érdemes még kitöltenie a szövegkörnyezet, kiejtés, szófaj, nyelvtan stb. részeket is, később ugyanis ezek jól jöhetnek, ráadásul összetettebb feladatsor készítésekor is segítenek (például ha kifejezetten egy adott szófajba tartozó szavakra koncentrálnánk).

Érdekesség, hogy akár hangos-képes szótárt is készíthetünk így, mivel a Hang oszlopban minden egyes szóhoz rögzíthetjük a kiejtést is (ha van mikrofonunk a géphez csatlakoztatva), a Kép oszlopban pedig képfájlokat rendelhetünk az adott bejegyzéshez.
Bár egyszerű szótárként is használhatjuk a programot, igazából a szavak begyakorlására hivatott. A kiválasztott szűrőfeltételeknek megfelelően állít össze nekünk gyakorló- vagy éppen vizsga feladatsort.
Ha nincs kedvünk kézzel feltölteni a szótárat, rengeteg előre gyártott, vagy más felhasználók által összeállított adatbázist tölthetünk le a Vocához innen. Természetesen sok magyar vonatkozású anyag is van itt, de aki segíteni szeretné nyelvtanuló társait, az a saját maga által összeállított adatbázist is néhány gombnyomással feltöltheti ide, ehhez sem kell más, mint létrehozni egy logint az oldalon.

A Voca használatához Microsoft .NET Framework 3.5 szükséges, amely letölthető innen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
II. Erzsébet királynő 95 évének mérföldkövei képekben

II. Erzsébet királynő 95 évének mérföldkövei képekben

Ismeretlen karitatív szervezet kapja meg a korábbi eszközkezelő után megmaradt állami bérlakásokat

Ismeretlen karitatív szervezet kapja meg a korábbi eszközkezelő után megmaradt állami bérlakásokat

Októberig nem lehet tüntetni, de bulizni igen? Ingyen parkolunk? Összeszedtük, mi jöhet a veszélyhelyzet kitolásával

Októberig nem lehet tüntetni, de bulizni igen? Ingyen parkolunk? Összeszedtük, mi jöhet a veszélyhelyzet kitolásával