szerző:
techline.hu

Windows rendszerek történetében a felhasználók eddig a Vistára panaszkodtak a legtöbbet: az XP-n stabilan és gyorsan...

 Windows rendszerek történetében a felhasználók eddig a Vistára panaszkodtak a legtöbbet: az XP-n stabilan és gyorsan futó játékok némelyike hajlamos volt meglepő anomáliákat produkálni Vistán. Sokan ezért nem is váltottak, és megmaradtak az XP mellett.

A téma persze nem mindenkit érint, hiszen sokan nem is használjuk játékra a gépüket – sokan azonban igen! Nem csoda hát, hogy a fórumokon és a közösségi oldalakon egyre nagyobb teret kap a „Futnak-e majd a játékaim Windows 7 alatt?” témakör. Nos, a rövid válasz: igen, többnyire. A hosszú válasz pedig…

Első fontos tudnivaló: a Win7-be épített ún. XP-kompatibilitási mód nem arra való, hogy játékokat futassunk vele. Ez ugyanis nem más, mint egy virtuális XP-s gép, azaz egy emulátor. Ez magyarul annyit tesz, hogy jó esetben is fele olyan sebességgel tudjuk „benne” futtatni rendszer- és videokártya-igényes játékainkat. A WinXP-re váltás korából származó régi időkből átöröklött „ha nem fut, akkor állítsd be a kompatibilitási módot” tuning a Windows 7 esetében tehát már nem fog működni. Ha tehát nosztalgiából nagyon régi játékainkat akarjuk használni (amelyek XP-n még futottak 95-ös kompatibilitási módban), akkor a Windows 7-et nem nekünk találták ki. De mi a helyzet a modern játékokkal?

 

A Windows 7, a Vistából „átöröklött” ún. Games Explorert (is) használja játékaink organizálásához. A szolgáltatás lényege, hogy a felhasználónak nem kell az óriásira duzzadt Start Menüben bogarászni, ha szórakozni akar kicsit; ellenben csak megnyitja a Games Explorert, és máris látja játékainak listáját, persze főleg a „Games For Windows” logóval ellátott játékok listáját… Ez persze nem lehet gond: a legtöbb PC-s játék napjainkban már ilyen. A Win7 Games Explorerben játékaink listáját és egy kis plusz infót láthatunk. Itt a legfontosabb infó a pontozás, ami arra vonatkozik, hogyan fog majd teljesíteni az adott játék a gépünkön. Egy kattintással frissíthetjük játékainkat, vagy éppen elérhetjük a játékhoz tartozó súgókat, illetve egy buborék ablakban rövid leírást is kaphatunk róluk. Ha bekapcsoljuk a megfelelő funkciót, akkor a Windows automatikusan leszedi az update- és egyéb információkat a játékokhoz (híreket, stb.). Rokonszenves megoldás, hogy a Games Explorer nem erőlteti ránk a frissítést: ha van a játékhoz friss foltozás akkor letölti, és értesít róla, de min döntjük el, hogy telepítjük-e a patch-et, vagy sem. Szintén a Games Explorerben kapott helyett a szülői felügyelet (Parental Control), ahol megszabhatjuk, melyik felhasználó mivel és meddig játszhat a gépen. Nagyon hasznos funkció.

Több játékot is kipróbáltunk egy átlagosnak nevezhető Intel Core Duo 2,33MHz, 4 GB RAM, Geforce 9800GT gépen. A legfontosabb, amire kíváncsiak voltunk: vajon a mostanában divatos régi, ellenben nagyon olcsó és DRM nélküli (azaz másolásvédelem nélküli) játékok futnak-e majd? Ilyesmiket a GoG-n http://www.gog.com/en/frontpage/ vagy a Steam-en keresztül vásárolhatunk jelképes összegekért, és olyan címek vannak köztük, mint a FarCry, Longest Journey vagy éppen a klasszikus (ősrégi) Freelancer.

Bár néha korlátokba ütköztünk (pl. nem tudjuk a felbontást 1024x768-ra venni, vagy nincsen szélesvásznú felbontás), összességében elmondhatjuk, hogy minden régi játék tökéletesen futott Windows 7 alatt is, mindenféle XP/Vista kompatibilitási patch és varázslás nélkül. Freespace 2, Mechwarrior, CivIII, Freelancer és természetesen a jó öreg klasszikusok, úgymint Starcraft és Half Life kivétel nélkül zökkenésmentesen futottak. A DOS alapú, nagyon régi játékok (pl. Duke3D vagy Incubation) sajnos már okozhatnak meglepetéseket, de ez nem újdonság, ezekhez a játékokhoz már XP alatt is szükség volt egy kis ügyeskedésre. De ha letöltjük az ősrégi 3dFx kártyákhoz való emulátort akkor még ezek az őskövületek is elindulnak. Egyedül a QuakeII-t nem sikerült működésre bírni, valószínűleg az OpenGL (illetve annak hiánya) miatt. Igaz elindult, de olyan lassan futott, hogy inkább ne is beszéljünk róla. A QuakeIII-mal értelemszerűen már nem volt ilyen gond.

Érdekes módon, az első pár probléma inkább az újabb játékoknál merült fel. Igaz, a legtöbb probléma nélkül futott (GRID, Batman AA, RE5, Risen, stb.) de például a Left4Dead kilépéskor már hibaüzenettel zárult (igaz, maga a játék szépen futott). A Guild Wars valamilyen rejtélyes okból kifolyólag meg sem jelent a Games Explorer listában, ennek ellenére közvetlenül elindítva szépen és problémamentesen futott. Az Age Of Empires III pedig el sem indult, igaz, ő már Vistán sem volt hajlandó. Ez azért poén, mert az AOEIII egy Microsoft játék… Ha a legutolsó patch-et feltéve ezt a problémát kiküszöböljük, akkor is nagyon érdekes dolgokat produkál a játék: alacsony framerate, érdekes artifaktok és furcsa pixelek a képen, de ez lehet az Nvidia meghajtóprogram hibája is (majd lesz igazi Win7 meghajtó idővel).

 

A Fallout 3 sajnos nagyon problémás. Meg sem jelent a Games Explorerben, de még a Start Menüben sem. Érdekes módon, Vistán semmi probléma nincsen ezzel a játékkal, Windows 7 alatt azonban egy rémálom működésre bírni. Csak akkor indul el, ha megkeressük (tallózással) az EXE fájlt, és úgy indítjuk el. Utána viszont már szépen fut.

Összességében tehát nem olyan rossz a helyzet: játékaink többsége szépen fog menni az új rendszeren is. Az új Games Explore-t kicsit szokni kell, és persze nem árt megvárni a videokártya-gyártókat is, hogy meghajtóikkal „felzárkozzanak” kicsit. Összességében azonban már most elmondható, hogy a Windows 7 határozottan kényelmesebb a játékosoknak, mint elődje a Vista. Persze az igazi és problémamentes játékélményhez még mindig egy jó öreg, alaposan feltuningolt Windows XP ajánlott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szándékosan gázoltak el két izraeli fiatalt Ciszjordániában

Szándékosan gázoltak el két izraeli fiatalt Ciszjordániában

Több mint 12 ezer lőfegyvert adtak le az új-zélandiak a christchurchi merénylet után

Több mint 12 ezer lőfegyvert adtak le az új-zélandiak a christchurchi merénylet után

Felpörgött oroszlánok okoztak riadalmat Szegeden

Felpörgött oroszlánok okoztak riadalmat Szegeden

Sztrájkra készülnek a jövő héten a Ryanair pilótái

Sztrájkra készülnek a jövő héten a Ryanair pilótái

Megint sokkol a Coca-Cola – de most kicsit másképp

Megint sokkol a Coca-Cola – de most kicsit másképp

A politikusok fizetését már felzárkóztatta Európához az Orbán-kormány

A politikusok fizetését már felzárkóztatta Európához az Orbán-kormány