szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vélhetően egy gépelési hiba okozta, hogy közel egymillió svéd weboldal vált elérhetetlenné kedd este.

A Networkworld.com értesülései szerint a .se felsőszintű domain nevet (top level domain – TLD) kezelő szervezet egy szoftverfrissítést hajtott végre, azonban eközben rosszul állították be a svéd végződésű weboldalak kezelését. Ennek következtében az összes ilyen honlap bő másfél órára elérhetetlenné vált.

A Pingdom svéd internet-figyelő vállalat szerint „kifejezetten ritka”, hogy egy teljes TLD-t kikapcsolnak az online forgalomból. Általában egy-egy domain-név (pl.: www.hvg.hu) nem tűnik el, valamilyen, nem megfelelő beállítás miatt. Egy teljes TLD-zónát érintő kiesésnek azonban nagyon szerteágazó következményei lehetnek. Ha például ugyanez a .com végződésű oldalakkal történt volna meg, több mint 80 millió honlap tűnt volna el a világhálóról.

„A regisztráló szervezet egy hibás parancssort futtatott le, hogy frissítse a .se zónába eső weboldalak adminisztrációját” – közölte a Pingdom. „Iparági szakértők szerint a parancssor futtatásakor nem került a helyére egy pont, s ez a látszólag apró hiba a teljes TLD-t elérhetetlenné tette.”

„Egyszerű kifejezésekkel megfogalmazva annyi történt, hogy a megfelelő helyen nem domain.se. hanem domain.se szerepelt csupán” – magyarázta a hvg.hu kérdésére Zentai Péter Áron, a Sense/Net Zrt. technológiai igazgatója. „Ez nagyjából olyan, mintha elfelejtettük volna levinni a hangsúlyt a mondat végén, a rendszer pedig várta, hogy befejezzék a mondanivalót.”

„Az incidens egy hibás szoftverfrissítés miatt következett be, amelyet nem szűrtek ki a tesztek során a rendszereink” – áll a svéd TLD-t kezelő Internet Infrastructure Foundation közelményében. „Szerencsére hamar észrevettük a hibát és egy órán belül megkezdtük a megfelelő DNS-adatok terjesztését. A hiba az összes .se végződésű domain nevet érintette, s nem kizárható, hogy még most is vannak olyan szerverek, amelyek nem tudták frissíteni a .se zóna adatait, ezért ezek még most sem elérhetőek.”

„Ez az apró hiba két napig befolyásolhatják az internetes forgalmat” – magyarázta Maria Eklund, a .se TLD-ért felelős szervezet szóvivője.

„Úgy vélem, még hetekig folynak majd a viták az incidens kapcsán Svédországban” – mondta Peter Alguacil, a Pingdom munkatársa a Networkworld.comnak adott nyilatkozatában. „Ilyesminek ugyanis nem lenne szabad megtörténnie.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra

Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Nyakunkon az új időszámítás a kártyaelfogadásban. Ön felkészült?

Könyvben adják ki Alan Rickman naplóit

Könyvben adják ki Alan Rickman naplóit