szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai űrügynökség holdmissziója érdekes megfigyeléshez vezetett: az újonnan készült képek tanúsága szerint a Centaur rakéta október 9-i becsapódásának helyén, a Cabeus-kráter felett hatalmas porfelhő keletkezett - jelentették be amerikai csillagászok.

„A visszakapott adatok rendkívül jó minőségűnek tűnnek, még elemezzük őket” – mondta Anthony Colaprete, a rakétamissziót irányító Ames Kutatóközpont vezető szakembere. Néhány megfigyelő korábban nehezményezte, hogy a rakétabecsapódás semmiféle látványos jelenséget nem okozott. Az Ames erre azt válaszolta, a kísérletet tudományos vizsgálat céljából végezték el, nem pedig azért, hogy „tűzijátékkal” örvendeztessék meg a közönséget.

Azzal, hogy a Centaur becsapódása következtében törmelékfelhő alakult ki, a kutatók képesek a benne lévő anyagot a LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite – Holdkráter-megfigyelő és -érzékelő Műhold) segítségével vizsgálni. Maga az LCROSS a terveknek megfelelően szintén ugyanabba a kráterbe zuhant a Centaur becsapódása után négy perccel, míg társa, a LRO (Holdfelderítő Űrállomás) az égitesttől 80 kilométerre Hold-korüli pályára állt.

A törmelékfelhő vizsgálata rendkívül fontos, hiszen ebből tudhatják meg a szakemberek, hogy valóban van-e égi kísérőnknek felszín alatti víztartaléka, amely egy, a jövőben a Holdon létesítendő űrbázis ellátását szolgálhatná. A Centaur becsapódása a Hold déli pólusvidékén fekvő Cabeusba egy nagyjából ötöd futballpályányi mesterséges krátert okozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

Közel félmilliárdba került eddig a Türk Tanács budapesti irodája

Közel félmilliárdba került eddig a Türk Tanács budapesti irodája

Rogán volt helyettes államtitkára ül a Nemzeti Koncessziós Iroda élére

Rogán volt helyettes államtitkára ül a Nemzeti Koncessziós Iroda élére