szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Jól tudják ezt a Microsoftnál is – a Windows volt az egyik első olyan szoftver, ami nem apró lemeztokokban, hanem...

Jól tudják ezt a Microsoftnál is – a Windows volt az egyik első olyan szoftver, ami nem apró lemeztokokban, hanem látványos és indokolatlanul nagy dobozokban került piacra. Az elképzelés bevált, az emberek imádták – és a mai napig imádják – az óriási zabpelyhes dobozokra emlékeztető, színes szoftverdobozokat. Lássuk, hogyan fejlődött és változott a Windows csomagolása az évek során. A Windows 24 éve, avagy valóban a ruha teszi a szoftvert?  

1985. november 20-án érkezett az első Windows, az ősrégi Microsoft logóval (a logó hamar megváltozott – szerencsére…), és a kékhalál képernyő színére emlékeztető kék dizájnnal. Nocsak, lehet, hogy ők már akkor előre látták, hogy jobb lesz, ha a felhasználók megszokják ezt a kék színt? Az eredetileg Interface Manager névre keresztelt operációs rendszert az utolsó pillanatban Windowsra változtatták. Érdekesség, hogy ekkor még nem is operációs rendszer (operating system) volt az elnevezése, hanem „operating enviroment” (kb. operációs környezet). Az ablakoknak még se híre, se hamva, és lássuk be, a doboz sem a legszebb. Ennek ellenére jól fogyott, igaz, nem nagyon volt más alternatíva helyette.

Sokan nem tudják, de a híres és népszerű Windows 3.1 előtt volt még egy úgynevezett „Windows 2” is: 1987. december 2-án került piacra.

Ebben a verzióban volt először Excel és Word, sőt itt debütált a megújított Microsoft logó (tulajdonképpen felirat) is. A doboz maga borzasztó volt, de ebben közrejátszik az is, hogy a nyolcvanas években ez volt a dizájn trend. Két verzió is forgalomba került: a Windows/286 és a Windows/386, a számok az akkori csúcsgépeket jelentik. Egy 286-os kb. annyit tudott, mint ma egy átlagon aluli mobiltelefon. Érdekesség, hogy a Windows 2-ben volt először úgynevezett real mode memória, így akár 1 Mbájt RAM-ot is bele lehetett pakolni, de persze akkoriban erről még csak álmodni sem mert senki.

A 3.1-es elődje, a „sima” Windows 3.0 meglepően ízléses csomagolásban került forgalomba. Az ablakos logó még mindig nem volt készen, de a dizájn már jóval letisztultabb. Itt vette fel a Microsoft azt a bizonyos „corporate” megjelenést, amitől csak az XP tájékán kezdtek elszakadni.

 

1992-ben megérkezett a világ második legnagyobb példányszámban eladott szoftvere, a Windows 3.1. Megjelent a híres ablakos logó is, sőt a dizájn is megváltozott kék/feketéről fehér dobozosra – ez azóta is ilyen, de legalábbis hasonló. Valószínűleg a legszebb Windows-csomagolás, ami valaha létezett, az utána következők már jóval borzasztóbbak lesznek.  A Windows 3.11 (workgroup) verziójának csomagolása gyakorlatilag ugyanez volt.

1995-ben azután elkezdődött az a jelenség, amit a dizájnerek azóta is elrettentő példának használnak: az úgynevezett „üzenethalmozás”. Ha nem tudjuk mit is jelent ez pontosan, nézzük meg ezt a kis videót, és rögtön világossá válik.

A Microsoft annyi üzenetet, szlogent, „trendi” dolgot akart rápakolni a Windows 95 dobozára, hogy a végeredmény egy felhős égbolt felett látható nagy katyvasz lett. A rendszer nem volt olyan vészes, mint a doboza, sokkal jobb volt, mint az utána következő két verzió. Hogy a felhős eget miért kellett erőltetni, és mit akar jelképezni, az rejtély, de a mai napig megmaradt dizájn elemnek, például az XP alaptapétájában.

A Win95 ennek ellenére a világ legnagyobb példányszámban eladott operációs rendszere a mai napig, sőt bármilyen meglepő, a világ számítógépeinek jelentős százalékán még napjainkban is ez a rendszer ketyeg. A népszerűségben persze nem csak a doboz játszik szerepet: a Microsoft 14 millió dollárt fizetett a Rolling Stonesnak, hogy a „Start Me Up” című számot használhassák a kampányban - a START gombra és menüre utalva, ami először a Windows 95-ben jelent meg.

Jennifer Anniston és Matthew Perry is lázasan reklámozták a Windows 95-öt, az Empire State Building pedig sokáig a Windows színeiben pompázott, még a premier után is. A reklámkampány összesen 300 millió dollárba került, de megérte. Még a vasfüggönyön is átjutott a Windows 95 híre, egészen a Királyi Televízióig nyúltak a hype csápjai. 

1993 júliusában megérkezett a Microsoft első igazán 32 bites operációs rendszere, a valóban remek és stabil Windows NT.

A stabilitás és megbízhatóság a dobozon is látszik, szerencsére itt nem erőltették a kék eget, igaz csillagos égbolt azért van.

1998 nyarán piacra került a világ második legborzasztóbb és leghasználhatatlanabb rendszere: a Windows 98.

Érdekes módon, az MS három év alatt sem tudott új dizájnt tervezni a doboznak, így ez a verzió tökéletesen ugyanaz, mint a 95-ös csomagolása volt, csak az évszám változott. Persze ennek az is lehet az oka, hogy a cég közben már a következő nagy dobásra készült, ami azonban sajnos nem nagy dobás, ellenben nagyon nagy bukás lett.

Előtte azonban még piacra került a Windows 2000 Professional – a Windows-dobozolás történelmének legrondább példányát sikerült előállítaniuk, gyakorlatilag egy mosópor és egy autófényező doboz keverékére hasonlít.

De legalább jól előkészítette a terepet az operációs rendszerek világában megtörtént legnagyobb bukáshoz, ami nem volt más, mint a Windows ME.

Az ezredfordulót valóban emlékezetessé  tette, sajnos azonban inkább negatív formában. Az óriási kampánnyal beharangozott, „forradalmi” Windows Millenium a mai napig hivatalosan is a világ legbugosabb operációs rendszere. De legalább jól passzol hozzá az igen ronda dobozolás.

Itt jelent meg először a Windows Movie Maker, illetve a híres System Restore funkció, ahol visszaállítási pontok létrehozásával menthettük a menthető. Erre szükség is volt, mivel az ME fantasztikus anomáliákat produkált – a felhasználók többsége egyszerűen visszaváltott 98-ra vagy 95-re. Az internetezők azóta is csak „Mistake Edition”-nak hívják a rendszert.

Bár a fülecskék, listaelemek és keretes írások nem tűntek el teljesen, az XP csomagolása mégis az egyik legszebb a felhozatalból.

Még nem egy Apple, de legalább nincs telezsúfolva felhőkkel és egyéb mókás dolgokkal. Valamennyire már átjön az üzenet, hogy „ebben a dobozban egy komoly szoftver van. Az XP-t nem kell különösebben bemutatni: az eddigi legjobb MS-rendszer, mai napig használjuk és szeretjük. 

A Windows Vista csomagolás fantasztikus! Gyönyörű plasztik dobozok, elegáns dizájn – kár, hogy a doboz tartalma nem ér semmit, hiszen a Vista használhatósága valahol a nulla és a nulla között ingadozik.

Az egyetlen indok, amiért el tudunk képzelni egy számítógépen Vistát, az esetleg a DirectX10 lehet, no de ezért rendszert váltani? A Vista lassú, erőforrás-igényes, kompatibilitási problémákkal küzd(ött), ráadásul sok felhasználó a felületét sem igazán tudta megszokni. Ezt a Microsoft is érezhette, valószínűleg ezért telt el olyan kevés idő a Vista és a következő verzió között. 

És igen! Végre! Ez egy szép csomagolás – nincsenek felhők, táncoló boldog emberek, listák és piros csillagban elhelyezett „upgrade now!” feliratok.

A legjobb az egészben, hogy maga a rendszer is szuper – ideje volt már leváltani az egyeduralkodó XP-t, és úgy tűnik, hogy a szuperstabil és valóban remekül használható hetesnek ez végre sikerülni fog. Aki még csak most barátkozik a váltás gondolatával, annak érdemes lapozgatni a Windows 7 tag alatt található cikkeinket.

És hogy milyen lesz a következő Windows csomagolás? Nos, a trendet elnézve szép – a Microsoftnak jót tesz az idő, a szoftverek egyre jobbak (egy-két balesettől eltekintve, Vista… khmm…), a csomagolás pedig egyre mutatósabb. Kíváncsian várjuk tehát, hogy mit hoz a jövő. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar kutatók vizsgálták, hogyan viselkedhettek a dinoszauruszok, és érdekes eredményre jutottak

Magyar kutatók vizsgálták, hogyan viselkedhettek a dinoszauruszok, és érdekes eredményre jutottak

Az elektronikai hulladékok felét nem szelektíven gyűjtik az EU-ban

Az elektronikai hulladékok felét nem szelektíven gyűjtik az EU-ban

Ezt kapcsolja be a Microsoft Teams programon, hogy elnyomja a háttérzajokat

Ezt kapcsolja be a Microsoft Teams programon, hogy elnyomja a háttérzajokat