szerző:
techline.hu

Úgy tűnik, a Vistával ellentétben a Windows 7 esetében már van esélye a Microsoftnak, hogy végre leváltsa az XP-t egy...

Úgy tűnik, a Vistával ellentétben a Windows 7 esetében már van esélye a Microsoftnak, hogy végre leváltsa az XP-t egy modernebb, biztonságosabb operációs rendszerre.

A sok Windows 7-es tipp és trükk mellett akadnak olyan kis alkalmazások, amelyek még otthonosabbá, kényelmesebbé teszik a rendszer használatát.
Ezekből gyűjtöttünk most csokorba párat (néhányról részletesebben is írtunk már korábban, ezeknél linkeltük az előző cikkeket, bővebb információ végett).

FastPictureViewer WIC RAW codec pack
E meglehetősen hosszú nevű kiegészítőről éppen a napokban készítettünk egy bővebb bemutatót. Segítségével rávehetjük a Windows 7 Intézőjét, hogy nézőképet adjon az elterjedt RAW formátumokról (dng, raf, nef, nrw, dng, cr2 stb.), így azokat kényelmesen tallózhatjuk, és akár a Windows Photo Gallery alkalmazásban is megnyithatjuk.

Flickr Search Connectr
Ha már a képek és az Intéző kapcsolatánál tartottunk, a Flickr Search Connectr telepítése után akár a Windows 7 Intézőjében is kereshetünk képeket az egyik legnépszerűbb képmegosztón, a Flickren. A fellelt képekről természetesen nézőképet kapunk, s bármelyiket letölthetjük az internetről egyetlen mozdulattal.

Win7shell
Az egyik legnépszerűbb zenelejátszó program, a WinAmp szépen is működik Windows 7 alatt, ám egyelőre nem képes kihasználni a Windows 7 Tálcájának Jump List lehetőségét. Pedig ezzel sok funkciót lehet sokkal kényelmesebben elérhetővé tenni (a Windows 7 saját alkalmazásai, így a Windows Media Player természetesen kihasználják ezt).

Amíg a WinAmp fejlesztői nem rukkolnak elő a megoldással, van alternatív lehetőség.
Ez pedig nem más, mint a Win7Shell, amely nem csak a lejátszott dalokat, de a borítóképeket, sőt, a zenelejátszás funkcióit és a VU meter eszközt is képes gyorsan elérhetővé tenni a Tálcán. Részletes bemutatót itt írtunk róla.

Gmail
Hasonló megoldást találunk a Tálca kihasználására a Gmaillel kapcsolatban is. A GMail Notifier kezünk ügyébe helyezi e nagyszerű levelezőrendszer legfontosabb funkcióit. Így azonnal láthatjuk a program Tálcán ülő gombján, hogy éppen hány olvasatlan levelünk van, s rögvest értesítést kapunk, ha új levelünk érkezik (a tartalmáról is képet alkothatunk, mivel a feladó, a tárgy és az első sorok is látszanak a felbukkanó ablakban. A program magyarul is tud! A legfrissebb verzió innen tölthető le.

VistaSwitcher
Akinek esetleg nem jönne be a Windows 7 saját ALT+TAB megoldása, annak jól jöhet a VistaSwitcher, amely jól átlátható listát jelenít meg, természetesen nézőképpel a kiválasztott program ablakáról és annak elhelyezkedéséről az Asztalon.

De kérhetünk tőle nagyobb méretű nézőképet is, vagy éppen nézőkép nélküli listát, ha úgy jobban tetszik. Meghatározhatjuk azt is, hogy több monitor esetén melyiken jelenjen meg az ablaka, s akár az is megoldható, hogy nem az ALT+TAB kombinációt váltsa le, hanem az általunk megadott variáció megnyomására jelenjen meg.

7stacks
Az OS X Dockjának egyik remek funkciója a Stacks, amelynek köszönhetően mappák tartalmát tehetjük azonnal, kényelmesen elérhetővé.
A 7stacks ezt a funkciót ülteti át a Windows 7-be is, s mivel az Aero felület adottságait használja ki, megjelenésében is tökéletesen illeszkedik a rendszerhez. Hasonlóan az OS X-es Stacks-hoz, itt is választhatunk különféle megjelenítési módok között. A parancsikonokat alapértelmezésben az Asztalra helyezi, de ezeket egy mozdulattal ráhúzhatjuk a tálcára, s utána már törölhetők az Asztalról.
A program nem fut a háttérben, hanem a létrehozott ikonokra/gombokra kattintva indul csak el, s csak addig fut, amíg megjeleníti az adott mappa tartalmát. A megjelenített a listában az ablakon belül lépkedhetünk.
Azt amúgy jó még tudni, hogy a Windows 7-ben bármilyen mappát ráhúzhatunk a Tálcára, ilyenkor az automatikusan bekerül az Intéző Jump List menüjébe, így onnan is könnyedén elérhető.

Tweaks.com Logon Changer for Windows 7
Aki esetleg gyorsan ráun a Windows 7 eredeti login képernyőjére, az könnyedén lecserélheti annak háttérképét a Tweaks.com Logon Changer for Windows 7 elnevezésű alkalmazással.

A program ingyenesen letölthető innen, használata pedig rém egyszerű: a Change logon screen gombra kattintva kiválasztjuk a kívánt képfájlt, majd ha akarjuk, tesztlejük a Test gombbal, vagy kilépünk és legközelebb már az új kép fogad minket (kapunk amúgy nézőképet is a változásról azonnal).

Ultimate Windows Tweaker
A végére mi más is maradhatna, mint egy Windows "tweaker" alkalmazás, amelynek segítségével testre szabhatjuk a rendszer működésének legapróbb részleteit is.

Korábbi válogatásunkban már szerepelt az Ultimate Windows Tweaker, amelyről már akkor is elmondtuk, hogy rendkívül sokoldalú kis program, tökéletes aprólékossággal állíthatunk be vele mindent, viszont használatát elsősorban haladó felhasználóknak javasoljuk, mivel ha a rendszer érzékeny részét állítjuk be rosszul, annak súlyos következményei lehetnek. A programmal variálhatjuk a különféle rendszerelemek működését és a megfelelő opciók kiválasztásával akár a rendszer sebességét is növelhetjük.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Váltani fog Windows 7-re? Érdemes?

Kicsit rendhagyó cikk ez, hiszen ezúttal nem fogunk újat mutatni, sőt kifejezetten olvasóink véleményére vagyunk...

techline.hu Tech

Mennyire biztonságos a Windows 7?

Jó dolog az ízléses felület, és természetesen az sem hátrány, ha a rendszer nem „fagy ki alattunk” ötpercenként.

techline.hu Tech

Apró, de hasznos Windows 7 tippek

Addig is, amíg elkezdenek özönleni tudástárunkba a Windows 7 trükkök (persze már most is van jó  pár), lássunk pár...

Egy hete nincs fűtés egy gyömrői iskolában, kabátban tanulnak a gyerekek

Egy hete nincs fűtés egy gyömrői iskolában, kabátban tanulnak a gyerekek

A fideszesek harmada semmiképp sem akar atlétikai vébét Budapesten

A fideszesek harmada semmiképp sem akar atlétikai vébét Budapesten

Nem tud határidőre Pestre költözni a Semmelweis Egyetem összes klinikája

Nem tud határidőre Pestre költözni a Semmelweis Egyetem összes klinikája

Orbán Viktor mindent köszön a Roxette énekesnőjének

Orbán Viktor mindent köszön a Roxette énekesnőjének

Egyre nagyobb a kétkezi munka megbecsültsége Magyarországon

Egyre nagyobb a kétkezi munka megbecsültsége Magyarországon

Elképesztő versenyautót szabadít rá a közutakra a McLaren

Elképesztő versenyautót szabadít rá a közutakra a McLaren