szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A britek szerint a röntgenkészülék a legfontosabb találmány. A londoni Tudomány Múzeumának felhívására ötvenezer szavazat alapján állt össze a múltra, jelenre és jövőre a legnagyobb hatást gyakorló találmányok tízes toplistája.

A szavazók a tudomány, a technika, a technológia és az orvostudomány legjelentősebb eredményeit állították fontossági sorrendbe. Az első három helyet az orvostudomány vívmányai foglalták el: a röntgenkészüléket a penicillin és a DNS kettős spiráljának felfedezése követte a voksok alapján - számolt be róla szerdán a BBC.

Andy Adam professzor, a brit Radiológusok Királyi Kollégiumának elnöke nagyon elégedett volt az eredménnyel. Mint mondta: a röntgenkészülék megalkotása valóban forradalmasította az orvosi gyakorlatot, és napjainkra már odáig fejlődött a technológia, hogy gyakorlatilag elértük az "átlátszó páciensek" korszakát.

A röntgensugárzást 1895-ben fedezte fel Wilhelm Röntgen német fizikus, s mivel nem sejtette az eredetét, X-sugárnak nevezte el. Később jött rá, hogy a sugár áthatol a húson, és segítségével jó felvételt lehet készíteni a csontokról. Az első fennmaradt röntgenkép az orvos feleségének kezéről készült 1895 decemberében. A felfedezésért Röntgen 1901-ben elsőként kapta meg a fizikai Nobel-díjat.

A toplista további helyezettjei sorrendben: az Apollo 10 űrkabin, a V2 rakétamotor, a Stephenson mozdonya, az első ACE számítógép, a gőzmotor, a Ford T-modell és az elektromos távíró. A szavazást fennállásának 100. évfordulója alkalmából hirdette meg a londoni Tudomány Múzeuma. A tíz korszakalkotó kiválasztottat egy különleges "centenáriumi utazás" keretében lehet megtekinteni a kiállítás termeiben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felnyíló hídon ugratott át egy sietős autós Floridában – videó

Felnyíló hídon ugratott át egy sietős autós Floridában – videó

Elmarad a Forma-1-es Kanadai Nagydíj, Törökország lehet a beugró

Elmarad a Forma-1-es Kanadai Nagydíj, Törökország lehet a beugró

Egyéves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban

Egyéves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban