szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Egy csatlakozó mindenek felettUSB csatlakozóból soha sem lehet elég!

Egy csatlakozó mindenek felett
USB csatlakozóból soha sem lehet elég! A legtöbb laptopon ugyan három USB csatlakozó van, de olykor kénytelenek vagyunk csupán két csatlakozóval beérni, így a helyhiány égetővé válhat válhat. Hasznos USB eszköz viszont akad bőven: több mint 700 ezer honfitársunk használ például mobil internetet – többségük USB-s modemen keresztül –, de ezen keresztül illeszthető a laptophoz egér, külső merevlemez vagy éppen a különösen kicsire és könnyűre tervezett netbookokból kimaradt optikai meghajtó is.

Ezzel az USB osztóval igazán gazdagnak érezhetjük magunkat

Ilyen esetekben jöhet jól az USB elosztó, ami az elektromos hálózatoknál használt elosztókhoz hasonlóan megtöbbszörözi a csatlakozók számát. A választék nagy, az árak mérsékeltek. Van unalmas gyufásdoboz jellegű darab, svájcibicskaszerűen kinyíló masina, de 2500-3000 forintért akár ébresztőórás, dátumkijelzős darabot is kaphatunk.

Egér laptopokhoz
Bár a laptopokat alapból úgy tervezték, hogy a felhasználó a touchpad vagy a billentyűzet közé rejtett pöcök segítségével mozgathassa a kurzort, aki csak teheti, inkább a jól bevált egeret használja. A laptopokhoz való optikai egerek jól elférnek a gépek táskájában, és többnyire USB csatlakozón keresztül illeszthetők a géphez.
A fapados változatok 2-3 ezer forintba kerülnek, míg a játékhoz és grafikus alkalmazásokhoz való ergonomikus, állítható érzékenységű egerekért 10 ezer forintnál többet is elkérhetnek. Népszerűek a gubanc nélküli rádiós egerek is, ám ezek vevőegységét ugyancsak USB-én kell a géphez csatlakoztatni.

Külső merevlemez
A filmek, zenék, fotók és más anyagok tárolására egyre szívesebben használunk külső merevlemezeket, amelyek ugyancsak USB csatlakozóval illeszthetők a számítógéphez. A legjobb az egészben az, hogy miközben e tárolók kapacitása exponenciálisan nőtt az elmúlt években, az áruk alig változott. Vannak kifejezetten kisméretű modellek is: a 4-6 centiméteres eszközöket például úgy alkották meg, hogy elférjenek egy laptoptáska zsebében.
Üzletembereknek az exkluzív, bőrbevonatú – és 320 gigabájtos – modell lehet jó választás, ami jól mutat az elegáns öltöny mellett is. Ha nem zavar bennünket a nagyobb méret, akkor 1-2 terrabájt kapacitású tárolókat (1 terrabájt = 1024 gigabájt) is választhatunk, amelyek ugyancsak USB csatlakozón keresztül kommunikálnak.

Kamera telefonáláshoz
A nálunk kapható laptopok nem mindegyikén találunk beépített kamerát, így annak, aki videochatelni vagy videotelefonálni akar, utólag kell ilyet beszereznie. Egyszerű, laptopra csíptethető kamarát már 2-3 ezer forintért találni, de ezek képe legfeljebb ideális fényviszonyok mellett tűrhető, és a képrajzolásuk is csapnivaló általában. A felső kategóriás kamerákat azonban már számos olyan szolgáltatással felruházták, amire a felhasználónak szüksége lehet.

Ha nincs kamera a gépeden, told meg egy USB-ssel

A változó fényviszonyokhoz alkalmazkodó, ellenfényt is korrigálni képes szoftvernek köszönhetően a képminőség szinte mindig jó, az akár 8 megapixeles képfelbontásnak köszönhetően pedig az állókép minősége a kompakt fényképezőkkel megegyező (a bennük lévő optikák is mind többször azokból köszönnek vissza). A jobb modellekből nem hiányozhat már az automatikus arckövetés, a hangszűrés (videotelefonáláshoz), ráadásul és a gyártók általában a legtöbb online chat-szolgáltatáshoz optimalizálják ezeket.

Számoljunk egyszerűen!
A szabvány laptopbillentyűzetről hely hiányában lemaradtak a QWERTY klaviatúrákon megszokott numerikus gombok, így legtöbben kénytelenek a Windows kényelmesnek éppen nem mondható számológépével beérni. Megoldást jelenthet a külsőleg csatlakoztatható számológép, ami használat után kényelmesen elfér a notebooktáska zsebében.

Nem is baj, hogy nincs numerikus billentyűzet a notebookon

Praktikus a számológép vezeték nélküli változata is, ami 2,4 GHz-es frekvencián működik, a vevőegység pedig USB-én keresztül csatlakozik a géphez. Egyes modelleken egy külön gombbal egyszerűen hozzáférhetünk a legtöbbet használt programokhoz, például a böngészőhöz és az Excelhez.

Áram USB-én keresztül
Népszerű a sokat utazók körében az univerzális USB adapter, amellyel állítólag 150 ország elektromos hálózatához lehet bármely laptopot, iPodot, mobiltelefont vagy más elektronikai eszközt csatlakoztatni és arról tölteni. Az ötlet jó, sokan rajonganak az egyszerű eszközért, ám az Amazon.com felhasználóinak visszajelzései szerint nem minden eszköznél működik az USB töltő, ezért vásárlás előtt érdemes kipróbálni azt.

Negatívokból digitális kép
A legtöbbünknél porosodnak otthon régi negatívok, amelyekkel egyre nehezebb bármit is kezdeni. A legjobb persze az volna, ha ezeket egyszerűen digitalizálhatnánk, így a gépünkön tárolhatnánk és akár szerkeszthetnénk is a régi fotókat. Éppen ezt tudja a Veho cég 35 milliméteres színes filmekhez való szkennere, aminek két változata 1800, illetve 3600 dpi minőségben képes digitalizálni a negatívok tartalmát.

A régi diák pillanatok alatt új életre kelnek számítógépünkben

A számítógéphez USB-én keresztül csatlakozó szkennerrel hat negatívot vagy három diát digitalizálhatunk egyszerre. A kép azonnal megjelenik a monitoron, ezt követően állíthatjuk be a színeket és a fényerőt, az elmentett kép pedig 5 megapixel felbontású lesz.

Univerzális kártyaolvasó
A fényképezőgépekben, PDA-kban és egyre több mobiltelefonban működik memóriakártya, amelyek tartalmát memóriakártya-olvasóval – vagy USB kábellel közvetlenül – másolhatjuk át számítógépre. Mivel azonban számos különböző kártyaszabvány létezik, ha biztosra akarunk menni, érdemes „mindenevő" olvasót választani, ami a memóriakártyákon kívül akár SIM vagy SMART kártyát is képes olvasni. Így a mobiltelefonunk adatait könnyűszerrel gépre menthetjük, az adatokat szerkeszthetjük. Mi 5000 forintért találtunk ilyen eszközt, de az egyszerűbb változatokhoz már 2-3000 forintért hozzájuthatunk.

Hűtős alátét laptopokhoz
A laptopot előszeretettel használjuk ölben, ám mivel lent fújják ki a meleg levegőt, hamar felmelegszik gép és comb egyaránt. Népszerűek ezért a babzsákszerű laptoppárnák, amelyek alatt a láb jól szellőzik, ám a gép túlmelegedésére ez nem jelent tökéletes megoldást, eltérően a hűtőventillátoros alátétektől, amelyekbe a gyártók néha USB elosztót is beépítenek, így téve igazán praktikussá az eszközt. Ezek a hűtő-elosztó alátétek az USB csatlakozón keresztül csatlakoznak a számítógéphez, innen kapják a szükséges áramot is.

Ha érdekli, milyen lesz a közeljövő USB csatlakozója, miben fog többet kínálni a mai változatnál, lapozza fel új szakmai kiadványunkat, az IT Plusz 2010-et, amelyet megvásárolhat az újságárusoknál vagy megrendelhet a hvgplusz.hu weboldalon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
30 év után újraindul Szilágyi János műsora, a Halló, itt vagyok!

30 év után újraindul Szilágyi János műsora, a Halló, itt vagyok!

Apple-bejelentés: lila iPhone 12 és az első iPadnél 1500-szor nagyobb teljesítményű új gép kerül piacra

Apple-bejelentés: lila iPhone 12 és az első iPadnél 1500-szor nagyobb teljesítményű új gép kerül piacra

Szuperolcsó parányi új villanykabrió

Szuperolcsó parányi új villanykabrió