szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Oldalainkon többször is foglalkoztunk már a jelszavak fontosságával, jelszómenedzser programokkal...

Oldalainkon többször is foglalkoztunk már a jelszavak fontosságával, jelszómenedzser programokkal, jelszó-visszafejtéssel (például itt és itt), leginkább azért, mert mind jobban digitalizálódó világunkban jelszavak nélkül szinte már nem is boldogulunk. PIN kódok az ATM-ekhez, bankszámlákhoz, távszámlákhoz, előfizetésekhez, bejelentkezési jelszavak a különféle online szolgáltatásokhoz, FTP-szerverekhez – nem véletlen, hogy sokan, minden lebeszélés ellenére, kis cetliken, esetleg naptáruk hátoldalán – biztos, ami biztos alapon – azért írásban is rögzítik ezeket a kódokat.

Egyszerű felület, egyszerű használat

Mindezt persze a számítógépükön is megtehetik, hiszen se szeri, se száma a különféle jelszómenedzselő programoknak, mint ahogy online jelszókezelő szolgáltatások is szép számmal akadnak. Ez utóbbiak közé tartozik a NeedMyPassword, ami nem egész öt dollár fejében (ez pedig igazán nem nevezhető nagy befektetésnek) titkosítja és őrzi a jelszavainkat.
Ha valaki nem bízna „vakon" a szolgáltatásban, az is kipróbálhatja: két jelszó tárolása ugyanis ingyenes (kérdés persze, mire megyünk ezzel).
A jelszómenedzselő oldal használatához egyébként mindenképpen regisztrálnunk kell. Az ide tartozó jelszót nem választhatjuk meg szabadon, hanem a rendszer által feltett tucatnyi kérdés közül kell kiválasztanunk azt, amire majd válaszolunk, és ez a felelet lesz a későbbi jelszavunk. A rendszer egyébként azt is jelzi, mennyire „erős" ez a bizonyos jelszó.

Egyszerűen megnézhetjük jelszavainkat

Ha végeztünk a regisztrációval, e-mailben megerősítő kódot kapunk, és csak ennek a bevitele után kezdhetjük feltölteni jelszavainkat az oldalra. A feltöltés rém egyszerű: meg kell adnunk, hogy hova szól a jelszó (pl. OTP-bank, Flickr stb.), majd a felhasználónevünk és a jelszavunk megadása következik. Ha elrontottunk valamit, akkor sincs baj, a bejegyzések ugyanis egyszerűen szerkeszthetők.
Ha megvagyunk, bezárhatjuk az oldalt, és nyugodtan hátradőlhetünk. A nyugodtság indokolt, a rendszer ugyanis 256 bites titkosítást használ. Ezentúl bárhol vagyunk, és szükségünk lenne valamelyik jelszavunkra, elég egy internet-hozzáférés, a NeedMyPassword weboldal felkeresése, saját, az oldalhoz szóló jelszavunk begépelése, és máris megnézhetjük bármelyik eltárolt jelszavunkat.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!