szerző:
techline.hu

Az önarcképfotózás kétségtelenül egyszerűbb, ha a fényképezőgép LCD panelje úgy is fordítható, hogy elölről is lássuk.

Az önarcképfotózás kétségtelenül egyszerűbb, ha a fényképezőgép LCD panelje úgy is fordítható, hogy elölről is lássuk. Ennél már csak az a jobb, ha a gép elején is van egy kijelző. A Samsung ST550 éppen ilyen, kétkijelzős kütyü, a segítségével tehát akkor is tudunk magunkról igazolványképet készíteni, ha éppen nincs a közelben ismerős. De ennél azért többre is képes...

Jól összerakták!
A 12 megapixeles képek készítésére is alkalmas ST550-et letisztult formavilág jellemzi, nagyon elegáns darab, híján minden hivalkodó részletnek. Az elülső, színes kijelzőt avatatlan szem észre sem veszi, egészen addig, amíg be nem kapcsoljuk. A mérete még éppen elegendő ahhoz, hogy tökéletes önarcképet vagy közös közelit készítsünk vele. Sőt, érdekes ötletként a Samsungnál megpróbálják vele megkönnyíteni a gyerkőcök fotózását is. Ha ugyanis gyerekfotózási üzemmódba váltunk, az elülső kijelzőn egy kedves kis bohócfigura jelenik meg, és amíg ez lefoglalja az amúgy örökmozgó csemetét, mi elkészíthetjük a fotót (a cikk végén erről látható majd egy rövid videó is).

Első kijelző, időzített felvételnél

Ugyancsak jól jöhet az önkioldó használatánál, mivel ilyenkor látjuk a visszaszámlálás állását (igaz, csak az utolsó három másodpercet, de hát azok a legfontosabb pillanatok ugyebár). Másra nem nagyon használható, maximum meglephetjük vele azokat, akik még nem láttak olyat, hogy a fényképezőgép elején is van kijelző. De már ezek miatt az apróságok miatt is praktikusnak ítélhető a megléte.

Hátul találjuk az érintőképenyőt

A hátsó oldalra került érintőképernyő azért sokkal izgalmasabb. Először is beteríti szinte a teljes hátlapot, a 3,5"-os kijelző kiváló képet ad, és azonnal reagál minden érintésre (ráadásul ha kell, rezgős visszajelzést is kérhetünk az érintések megtörténtéről).

Minden kényelmesen elérhető

A menürendszer elsőre kicsit „szétesettnek" tűnhet, de 10 perccel később már minden egyértelműen adja magát, és akár a fotózás hevében is villámgyorsan tudjuk állítani az értékeket, opciókat (például a fókuszálás módját stb.). Ráadásul teljesen magyarított menüvel dolgozhatunk.

Fókusz kiválasztása
Minden funkció kényelmesen elérhető
Testre szabható a működés
Téma kiválasztása

A hátlapon nincsenek további gombok, minden egyebet a gépház felső részére tettek. Itt vannak a ki-/bekapcsoló és az exponáló gombok, a többfunkciós zoom gomb (amúgy 4,6-szoros optikai zoomra képes a gép), a mikrofon és a felvételek lejátszására szolgáló gomb is. Nem túl meglepő módon, a készülék előlapján találjuk az objektívet (Schneider-Kreuznach, Varioplan 4.9-22.5 mm 1:35-5.9 27 mm), mellette a vakut és a második kijelzőt. Utóbbi kikapcsolt állapotban gyakorlatilag láthatatlan, hacsak nem kifejezetten ezt keressük, a megfelelő szögben tartva a gépet.
A fényképezőgép háza nagyon masszív benyomást kelt, teljesen jól összerakták. Ennek és a méreteinek (100x60x19 mm) köszönhetően nyugodtan zsebre vághatjuk, legfeljebb a hátsó érintőképernyő épségére érdemes kicsit jobban odafigyelni.
A gép alján találjuk az USB csatlakozót (a Samsung saját csatlakozója) és az akkut, illetve a memóriakártya helyét takaró fedlapot.

Elegáns és hordozható

A 720 mAh-s akkura nem lehet különösebben büszke a cég. Ha sokat vakuzunk, gyorsan lemerül a készülék (viszont a vaku mellőzésével viszonylag sokáig bírja). A microSD/microSDHC bővítési lehetőség jól jön, mert a beépített memória méretét az akku teljesítményhez hasonlóan kissé alulkalkulálták, mindössze 55 MB, ami maximális felbontásnál szinte semmire sem elegendő.
Gyakorlatilag ez a két igazán gyenge pontja van csak a gépnek (a memóriát szerencsére megoldhatjuk egy kártyával), mert amúgy imádni való kis bestia.

Teljes kényelem
A hordozhatóság mellett az egyszerű használat a az ST550 másik nagy előnye. Az érintőképernyő mellett mozgásérzékelőt is kapott. Ha rajta tartjuk az ujjunkat a megfelelő ikonon, megjelennek a különféle irányokba mozdítással elérhető funkciók. Így egy laza csuklómozdulattal válthatunk a P mód, a Smart mód és a videó mód között. Érdekes ötlet, bár nekünk valahogy az érintőképernyő rendeltetésszerű használata a gép épségének szempontjából jobb megoldásnak tűnik, ráadásul a rendes módválasztó használata is mindössze két ujjmozdulat.

Képméret kiválasztása

Ha már a módoknál tartunk, a teljesen automata Smart mód (a helyzethez igazodó beállításokat alkalmazó) mellett találunk hagyományos automata és programozható (P) módot is. Turistaként valószínűleg a Smart mód használatával járunk a legjobban, ha gyorsan, állítgatás nélkül akarjuk megörökíteni a látnivalókat. Ha nem bízunk az automatikában, de a P módra sem vagyunk ráhangolva, a Scene lehetőségnél választhatunk számtalan előre definiált beállítási módból, a szituációnak megfelelően (van arcfelismerés, gyerekfényképezés, portré, napnyugta, napfelkelte, sport, makró stb.). Amúgy a Smart mód is ezek között váltogat, ahogy szerinte éppen szükséges.

Ha az átlagnál jobban remeg a kezünk, van kétszeres képstabilizátor (optikai és digitális), így nagyjából egy mesterlövész szintjére tornázhatjuk fel a mozdulatlanságot (4,6x-os maximális zoomnál ez nem különösebben elvárás, de ha már van, örüljünk neki, hiszen bármikor jól jöhet). Sokan fogják még értékelni a különböző fókuszálási módok között megbúvó érintős fókuszt, amikor az érintőképernyő segítségével mi határozhatjuk meg, mire „összpontosítson" a gép.
A fotók készítése mellett videózásra is foghatjuk az ST550-et, ekkor már kifejezetten jól jön az optikai képstabilizátor. Maximum 1280x720 (30 fps) felbontású felvételeket készíthetünk. Nem helyettesít tökéletesen videokamerát, de élvezhető minőségű a felvétel. Akár zoomolhatunk is közben, bár a zoom közben nem vesz hangot a mikrofon. Ez mondjuk érdekes megoldás, a Samsung WB550 esetében például volt hangfelvétel zoom közben, de olyan hangos volt a motor, hogy jobban hallottuk annak a hangját, mint a környezetét, itt meg minden elnémul zoom alatt. Hát, tudja a csoda, melyik jobb megoldás. Mindenesetre ez egy fényképezőgép, nem videokamera, így sokat nem von le az értékéből.

A képminőség fotózásnál a kategóriájában jónak mondható, bár körülményektől függően kicsit csalhat a színek telítettségével a gép, a videofelvételek pedig átlagos minőségűek. Mintaképeket innen tölthetnek le olvasóink.

Mindent egybevetve a Samsung ST550 jó választás, ha egy könnyen kezelhető, sokat tudó, megbízható és igazán hordozható gépre vágyunk, képek minősége nem rossz, de nem is kimagasló. Ha viszont a hordozhatóságot, a sok hasznos funkciót és a kényelmet előtérbe helyezzük a tökéletes képminőséggel - és mondjuk egy nagylátószögű objektívvel - szemben, akkor a 80 ezer forintos árát még épphogy, de megérheti.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rejtélyes vírus miatt szigorítják az ellenőrzést három amerikai repülőtéren

Rejtélyes vírus miatt szigorítják az ellenőrzést három amerikai repülőtéren

Meghalt a M.A.G.U.S. szerepjáték egyik alkotója

Meghalt a M.A.G.U.S. szerepjáték egyik alkotója

A kormány csődöt jelentett a kórházakra, Orbán közben a falakat festeti

A kormány csődöt jelentett a kórházakra, Orbán közben a falakat festeti

Súlyosbítást szeretne az ügyészség, amiért Gulyás Mártonék összefestették a ÁSZ-t

Súlyosbítást szeretne az ügyészség, amiért Gulyás Mártonék összefestették a ÁSZ-t

Az Emmi ígéri: a fogászatok idén is megkapják az ígért támogatást

Az Emmi ígéri: a fogászatok idén is megkapják az ígért támogatást

Árnyék-alaptanterv készült a miniszter tudta nélkül

Árnyék-alaptanterv készült a miniszter tudta nélkül