szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Wacom azonban nagyon okosan rájött, hogy ebben az eszközben valószínűleg a nagyközönség is láthat fantáziát.

A Wacom azonban nagyon okosan rájött, hogy ebben az eszközben valószínűleg a nagyközönség is láthat fantáziát. Hiszen rajzolgatni mindenki szeret, nem igaz?

Hogy a Wacomnak milyen igaza volt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a hobbi-tabletek robbanásszerű elterjedése. Immár nem csak profi grafikusok többszázezer forintos játékszere ez az eszköz: húszezer forint körüli összegért már vihetjük is haza, és indulhat a móka! Ráadásul a csomagolás/kivitel, sőt a dizájn is kikerült a hideg, kőkemény profi szférából: a Bamboo Fun, amint a neve is utal rá, jópofa, szép, egyszerű, amolyan „iPod-csak-éppen-tablet” érzést okoz. 

De mire is jó egy tablet?
Mielőtt nagyon belemerülnénk a tesztbe, lássuk: valójában, mire is kellhet otthonra egy tablet? Mi az –  ha van ilyen –, amit az egér nem tud, a tábla viszont igen?

Nos, a válasz nagyon egyszerű. Először is: az egér (amit ezúton is köszönünk Doug bácsinak) egy beviteli eszköz; azon felül, hogy a mutató pozícióját változtatja, nem sokat tud. Nincs nyomásérzékenység, nincs dőlésszög-érzékenység, ráadásul teljesen másképpen fogjuk, mint egy ceruzát. Röviden: semmi olyat nem tud, aminek a rajzoláshoz köze van.  Ennek a legjobb példája: fogjunk egy Photoshopot, és próbáljunk szabadkézzel, egérrel rajzolni benne egy kört. Az eredmény önmagáért beszél…

És hogy mit tud egy tábla? Először is a kényelem: mivel a táblára ceruzával (tollal) rajzolunk, értelemszerű, hogy „jobban kézre áll”, mint a kicsit bumfordi egerek. Ráadásul minden tabletben van nyomásérzékenység (Pen Pressure), amihez különböző funkciókat rendelhetünk a szoftverben, amellyel dolgozunk. A leggyakoribb megoldás az ecset (Brush) méretének változtatása (ha jobban megnyomjuk, vastagabb a vonal), de van, aki az Opacity-t (átlátszóság) részesíti előnyben (ez olyan, mint az AirSpray), sőt hozzárendelhetünk színváltoztatást, vagy bármit, ami eszünkbe jut. Photoshopban például a Brush (F5) ablakban állíthatjuk be, hogy mit is csináljon a toll. 

 És végül: ha valaki balkezes, akkor is jobb kezében van az egér: a tábla viszont mindkét oldalon használható. Sőt a balkezesek előnyben vannak, hiszen egyik kézzel a táblát, másikkal az egeret tudják kezelni egy időben.

 Igényes csomagolás
Az Apple-től lopni nem szégyen, hanem erény. A Fun csomagolás kívülről mókás és ízléses (ezzel is mutatva, hogy ez nem egy profi, hanem hobbi-tábla), a dobozt kibontva azonban előkerül egy gyönyörű fekete doboz, elegáns fehér betűkkel. Igényesen csomagolt telepítőlemezek és kézikönyvek – le a kalappal, bár minden termék így lenne csomagolva. Apropó: a kütyühöz jár egy Adobe Photoshop Elements 6 és egy ArtRage 2.5 is, előbbi igazán kedves ajándék – rajzolgatáshoz tökéletes.

A Funt installálni gyerekjáték – csak csatlakoztassuk USB-n keresztül, tegyük be a telepítő CD-t, és máris megjelenik a vezérlőpultban (vagy MAC esetében a SysPref-ben) a megfelelő ikon. Nincs más hátra, mint beállítgatni a gombokat.

Gombok…
Attól, hogy ez egy rajztábla, még vannak rajta gombok. És milyen jó hogy vannak! Az első és leghasznosabb az iPod tárcsájára emlékeztető kerek gomb – ezzel alapesetben nagyítani/kicsinyíteni tudunk, ezt a funkciót nem is érdemes átállítani, hiszen remekül kézre áll. (Bár van, aki például az ecset méretét szereti ezzel állítgatni).

 A tárcsa mellett további négy gomb található, ezeket kedvünkre konfigurálhatjuk a beállításokban. Bármilyen funkciót vagy éppen billentyű-leütést hozzájuk rendelhetünk: a leggyakoribb a space (képmozgatás Photoshopban), és a [ ] gombok (ecset mérete), de persze mindez a felhasználótól függ. Kinek mi a kényelmes – a Funban pontosan ez a jó, hogy nem kényszerít ránk semmit, oda konfiguráljuk, ahová akarjuk.

További finomhangolásokat is végezhetünk ezen a panelen: beállíthatjuk a toll érzékenységét (ha túl gyorsan mozogna, csak vegyük lejjebb), valamint funkciókat rendelhetünk ahhoz a két kapcsolóhoz, ami a toll szárán található (alapesetben képmozgatás+jobb klikk). Szintén itt állíthatjuk be, hogy milyen erősen kelljen „megbökni” a táblát a tollal ahhoz, hogy egérklikknek érzékelje – ezt érdemes elég magasra venni, a véletlenszerű klikkelések elkerülése végett. Találunk még egy „mouse” kapcsolót is – a Fun esetében ez nem releváns, mivel az a tábla nem tartalmaz egérfunkciókat, szóval hagyjuk a pipát a „Pen Mode” felirat mellett.

Használat.
A Fun használata konfigurálás után már magától értetődik: csak indítsuk el kedvenc szoftverünket (Photoshop vagy GIMP ajánlott, de működik a Painttel is), állítsuk be a megfelelő ecsetkezelést, majd kezdjünk el bőszen rajzolni. Ha a radírt keressük, akkor a válasz egyértelmű: a toll másik végén található. Ha közben szükségünk lenne a menükre vagy bármilyen egyéb funkcióra, akkor bátran használjuk a tollat egér helyett, így nem kell állandóan átnyúlkálnunk az egérhez. Igaz, kicsit szokni kell a klikkelést (ami jelen esetben „böködés a tollal”), de pár perc után nagyon kényelmes.

A Fun meglepően gyorsan kommunikál (nincsen a régebbi tábláknál tapasztalható latency), persze hogy milyen gyorsan jelenik meg rajzolás után a vonal, az függ attól is, hogy milyen gépünk van. De egy átlagos, 1-2 GB RAM-mal és egy viszonylag jó videokártyával felszerelt gépen nem lesz problémánk. A tábla teljesen azonos módon konfigurálható, és kezelhető MAC-en és PC-n is, ráadásul mivel a gombok nem oldalt vannak, hanem felül, kétkezes is: tetszés szerint tehetjük jobb vagy bal oldalra is.

 A tesztpéldány ára 25 ezer forint volt, ami tekintve, hogy mennyi mindent kapunk a csomagban (ajándékszoftverek, részletes, interaktív betanító program, honosított kézikönyv) egyáltalán nem sok. A csomagban található három tartalék tollhegy is. A Bamboo Fun fehér, fekete, ezüst és kék színben kapható, részletes adatai: 512 szintű nyomásérzékenység - 2,540 Lines/Inch felbontás – szélesvásznú rajzfelület – jobb/balkezes használat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a Maserati első hibrid divatterepjárója, mindent megtudtunk róla

Itt a Maserati első hibrid divatterepjárója, mindent megtudtunk róla

Szarvas József: “Én azt várom, hogy történjen valami személyes ügy az egyetemen”

Szarvas József: “Én azt várom, hogy történjen valami személyes ügy az egyetemen”

Az Emmi szerint a diákok háromnegyede volt hétfőn iskolában

Az Emmi szerint a diákok háromnegyede volt hétfőn iskolában