szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Megtehetjük, hogy zsebre vágjuk a hitelkártyánkat, és teszünk egy szoftver bevásárlókörutat (ha milliomosok vagyunk...

 Megtehetjük, hogy zsebre vágjuk a hitelkártyánkat, és teszünk egy szoftver bevásárlókörutat (ha milliomosok vagyunk, akkor csak tegyük), de még jobb, ha előbb szétnézünk az ingyenes szoftverek háza táján. Lássuk a legfontosabb és legjobb ingyenes Windows 7 programokat. (Az értelemszerű GIMP, Firefox és hasonló szoftvereken felül).


Handbrake
A mai világban már mindenkinek van egy-két (száz) ilyen-olyan videofájl a gépén. Családi felvételek, netről letöltött filmek és videók, és persze DVD biztonsági másolatok (ami otthonra legális). A Handbrake segítségével a konvertálás gyerekjáték. Szinte minden formátumot felismer, illetve átalakít, a DVD filmekhez pedig található benne fejezet- (chapter) és felirat-támogatás is.

Picasa
A Google szoftvere szépen „kinőtte”  magát, hiszen eredetileg csak arra készült, hogy megkönnyítse a gépünkön található képek feltöltését a Picasára , mára azonban már az egyik legjobb ingyenes képnézegetővé vált. A képek korrigálása és rendszerezése nagyon egyszerű (sőt még a videoszerkesztőkből ismerős „timeline” nézet is van). A nézőke beépül a Windows Explorerbe is, és persze egy kattintással tölthetjük fel fotóinkat a webre is. Letöltés.

Fences
A Windows7 felülete megújult ugyan, de egy kis kozmetikázás azért nem árthat. A Fences nevű szoftver remek megoldás arra, hogy az asztalon levő ikonjainkat áttekinthető és rendezett formában láthassuk viszont. A Fences egy kis „keretet” (tulajdonképpen egy átlátszó dobozt) ad az ikonoknak, amelyeket címkékkel láthatunk el (pl. „játékok”, “munkahelyi dolgok”,stb.) – soha többet nem lesz rendetlenség az asztalon!

Enhancemyse7en
Ez a szoftver akkor lehet hasznos, ha a gépünk esetleg nem futna elég gyorsan. A merevlemez-figyelőtől kezdve a Registry-javításon keresztül minden megtalálható benne. A programba zsúfolt opciók mennyisége elismerésre méltó – a használata csak haladóknak ajánlott!

Notepad++
Bármennyit is fejlődik a Windows, úgy tűnik Bill Gates csapata egyszerűen nem hajlandó lecserélni az évek óta ugyanolyan Jegyzettömböt (és a Paintet sem, de ez most nem tartozik ide). Ennek okát nem tudjuk, annyi azonban biztos, hogy a Jegyzettömb mai formájában bizony nagyon idejétmúlt, tulajdonképpen nem tud semmit. Az előző Windows verziókból már jól ismert Notepad fejlesztés Win7 verziója a Notepad++ ugyanolyan szuper, mint elődei, és persze ingyenes is. Kötelező darab!

Ditto
A jegyzettömbhöz hasonlóan van még valami, amit már tíz éve nem fejlesztenek a Windowsban: ez pedig a híres copy/paste funkció, azaz a vágólap. Működni működik, a funkcióiban azonban annyira gyér, hogy... tulajdonképpen nincsenek is funkciói. Pedig milyen jó lenne több vágólap, esetleg több szoftvernek különböző (átjárható) vágólapok!Szerencsére erre is van megoldás: a Ditto sokfunkciós vágólapot varázsol a Windows 7-be, ingyen!

Recuva
Véletlenül kitöröltünk egy zenét, vagy képet a lomtárból? Bárkivel megeshet! A Reciva segítségével visszaszerezhetjük véletlenül letörölt fájljainkat, akár merevelemzről, akár USB kulcsról is. 

7Stacks
A 7Stacks pontosan azt teszi a Windows 7-en, amit a MacOSX használók gépén a „stacks”. A jótól lopni nem szégyen, és mivel a stacks a Macintosh rendszerek egyik nagyszerű kényelmi funkciója, igazán nincs okunk, hogy ne élvezzük előnyeit a Windows 7-ben is.

Switcher
Ha már szóba jött a MaxOSX: a másik nagyszerű funkció, amire mi, „windózosok” hiába várunk, az exposé. Röviden: egy katitntással láthatjuk az összes futó programot egy képernyőn, kisebb méretben. Olyasmi, mint a taszk-menedzser előnézet csak jobb.  A Switcher ezt a funkciót utánozza le nekünk Win7-ben, és még választhatunk is, hogy billentyűvel vagy az egér mozgatásával aktiválódjon.

7Zip
Kedvenc tömörítő programunk Windows 7 alatt is hozza a formáját: akár 40%-kal kisebb állományokat készíthetünk vele, mint a sima ZIP-pel. Ez a program is ingyenes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A 10 legjobb Windows 7 tipp

Pillanatnyilag azonban ez a tíz a kedvencünk: vagy azért mert roppant hasznos, vagy pedig azért mert egyszerűen csak...

techline.hu Tech

Apró, de hasznos Windows 7 tippek

Addig is, amíg elkezdenek özönleni tudástárunkba a Windows 7 trükkök (persze már most is van jó  pár), lássunk pár...

techline.hu Tech

Mennyire biztonságos a Windows 7?

Jó dolog az ízléses felület, és természetesen az sem hátrány, ha a rendszer nem „fagy ki alattunk” ötpercenként.

Visszavonják a CEU-t elüldöző törvény egy részét

Visszavonják a CEU-t elüldöző törvény egy részét

Valahogy így néznek ki a karantén utáni ölelések

Valahogy így néznek ki a karantén utáni ölelések

Bíróságra ért a Klubrádió Médiatanács ellen indított keresete

Bíróságra ért a Klubrádió Médiatanács ellen indított keresete