szerző:
techline.hu

A Sony Ericsson W995 a Walkman sorozat részeként debütált, ám van benne egy kicsi a Cybershot családból is.

A Sony Ericsson W995 a Walkman sorozat részeként debütált, ám van benne egy kicsi a Cybershot családból is. Akinek egyszerre van szüksége egy jól használható mobilra, viszonylag jó minőségű fotózási lehetőségre és persze kényelmes zenelejátszásra, annak valószínűleg nem okozhat nagy csalódást a telefon. Bár szerintünk a Cybershot sorozat sem volt képes soha helyettesíteni egy „rendes" fényképezőgépet, a képek azért sokkal jobb minőségűek ott, mint a mobil átlagnál. A zenelejátszás pedig a teljesen hagyományos telefonokkal korántsem nevezhető kényelmesnek, erre sokáig csak a Walkman sorozat volt a megfelelő megoldás. A W995 ezzel szemben egy SE Walkman mobiltelefon, de felturbózott fotózási lehetőségekkel, több-kevesebb sikerrel.

Masszív és jól néz ki
A telefon fém háza ugyan némileg súlyosabb, mint egy átlag mobil, cserébe viszont nagyon masszív, jól összerakott kis készüléket kapunk, amely ráadásul még jól is néz ki, különösen az ezüstszínű változat.
A nagy kijelző képe talán nem a legszebb, amit mostanában láttunk, de élénk színei elég meggyőzőek, ráadásul a méreténél fogva jól látható rajta minden. Fölötte találjuk a másodlagos kamerát a videotelefonáláshoz.

A telefon tele van gombokkal: az előlapról gyakorlatilag minden funkciót elérhetünk, beleértve a zenelejátszáshoz szükséges lejátszás/szünet opciót is, a jobb oldalon pedig találunk egy gombsort kifejezetten zenelejátszási funkciókkal (lejátszás/szünet, léptetők), illetve ide került a hangerő-szabályozó (ez némileg elüt stílusban a telefon többi gombjától, ami kissé érthetetlen) és a fényképezőgép exponáló gombja is. A túloldalon találjuk a Walkman gombot a zenelejátszó alkalmazás azonnali elindításához, és a megszokott SE csatlakozót töltéshez és adatátvitelhez. A gombok egy része kellemes narancs fényű, amikor a világítás aktív. A készülék alján és felső részén a beépített hangszórókat találjuk, oda már nem jutott gomb.

A hátoldalon még egy kis kihajtható műanyag fül is helyet kapott, ami végszükség esetén nyakba akasztásra is használható (bár ezt nem biztos, hogy hosszú távon jól viseli), a tervezők viszont elvileg támasztéknak szánták, ami amúgy jól jöhet zenehallgatásnál vagy videók nézésekor is, mondjuk ha az asztalra helyezzük a készüléket. És ha már van, praktikus lett volna rögtön kettőt tenni rá, hogy a gombokat is nyomogathassuk, anélkül, hogy közben meg kellene támasztanunk a mobilt az ujjainkkal. De ez már inkább szőrszálhasogatás...

A hátlap, az eltávolításakor, mindenesetre felhajtandó, majd el kell húzni az ugyanott megbújó kis gombot. A hátlap eltávolítása után a Walkman gomb és a hálózati csatlakozó között találjuk a fedél alatt megbúvó memóriabővítő helyet (Memory Stick Micro M2 kell bele, amelyből kezdetnek egy 8 GB-os változatot kapunk a dobozban).

A készülék a „csúszkás mobilok" rendjébe tartozik, vagyis a tárcsázáshoz, szövegbevitelhez használatos billentyűzetet a telefon szétcsúsztatásával érjük el. Erre is igaz, mint minden egyes billentyűre a W995-ön: nagyon kényelmesen és pontosan használható. A jól összerakott burkolat alatt egyébként találunk még Bluetooth és wifi kapcsolati lehetőséget, valamint GPS-t. Szóval tulajdonképpen mindent, amire manapság szükségünk lehet egy jól felszerelt mobilban.

Belső harmónia és zene
A menürendszer és az alkalmazások összeállításában nincs igazi egzotikum, a szokásos Sony Ericsson felületet és funkciókat kapjuk, köztük a megszokott médialejátszó felületet. Van Google Maps és egy Tracker névre hallgató kis program, amely praktikus lehet mondjuk futóedzéseink nyomon követésére.

Megszokott SE menük, szokatlanul sok játék

Kényelmesen nézhetünk vele videókat a YouTube-ról, és elég nagy a kijelző ahhoz, hogy akár filmeket is másoljunk a memóriakártyára, és a szemnek is kellemes méretben lejátsszuk azokat a mobilon. Van persze rádió is (ez csak csatlakoztatott füles mellett működik), és meglehetősen sok játékot is kapunk előre telepítve, amelyek egy része kihasználja a készülékbe épített gyorsulásmérőt is (például a bowling). A NetFront böngészővel viszonylag kényelmesen tudunk webet böngészni is, ha nincs más lehetőség a közelben. A rendszer kellően gyors, nem kell várnunk semmire, legfeljebb néha a képek mentése lassult be.

A zene mindenek felett

A zenelejátszó szoftver azért méltó a Walkman névhez, tényleg kényelmesen elérünk minden zenefunkciót, és ilyenkor a készülék teljesen zenelejátszóvá alakul. A hangszínszabályozónál használhatunk egyéni beállításokat is, vagy egy mozdulattal beállíthatjuk az előre definiált sablonok egyikét. A telefonhoz kapott headset egészen jól szól, de ha valakinek nem felelne meg, lecserélheti saját fülesre is, mivel az SE csatlakozót a headset egyben 3,5"-os jackre is átalakítja (bár beépített jack is van a telefon tetején). Mindent egybevetve, ha már mobillal akar az ember zenét hallgatni, akkor a W995 erre remek lehetőséget kínál. Természetesen a PlayNow szolgáltatást is igénybe vehetjük vele.

Fényképezés
A W995 különlegessége, hogy a cég szerint jó minőségű fényképezőgép is került bele. Nos, az igaz, hogy 8 megapixeles, autofókuszos kamerát kapunk, egy fotófény kíséretében, de sajnos korántsem csúcsminőséget.

Számtalan funkció fényképezéshez

A W995 beépített kamerája ugyanis sokszor virtuális fátyollal „takarja le" a képeket, ráadásul túlzottan hidegek a színek is (mintaképek innen tölthetők le). A minőség tehát nem éppen kiemelkedő, de mobiltelefonos léptékben mérve jónak mondható, a szoftver pedig valóban olyan, mintha valódi digitális fényképezőgépet használnánk. Kényelmesen elérhető minden funkció (van arc- és mosolyfelismerés, BestPic, önkioldó, makró mód, előre definiált témabeállítások stb.).

A beépített GPS-nek köszönhetően van GeoTagging lehetőség, így a képekkel egyben a készítésük helyének koordinátáit is rögzíthetjük.
A W995 videofelvételre is képes, bár azért a WQVGA felbontás finoman szólva is viccesnek hat ma már. Cserébe viszont van videófény, bár ez csekély vigasz...

Mindent egybevetve a Sony Ericsson W995 egy jól összerakott, megbízhatóan és gyorsan működő mobiltelefon és zenelejátszó, viszonylag jó minőségű fotózási lehetőséggel. A 90 ezer forint körüli árat kicsit magasnak tartjuk érte, de ha mégis mellette döntünk, legalább megbízhatósággal biztosan meghálálja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Kipróbáltuk: LG Arena

Az iPhone megjelenése annak idején nemcsak az Apple-nek tett jót, de kellőképpen felpofozta a mobilgyártókat is.

Annyira büszke a kormány a Puskás Arénára, hogy éjjel-nappal kivilágítja

Annyira büszke a kormány a Puskás Arénára, hogy éjjel-nappal kivilágítja

Megölte két gyermekét, majd öngyilkos lett egy férfi Győrben

Megölte két gyermekét, majd öngyilkos lett egy férfi Győrben

Radar360: 6 sebész is felmondott a Jahn Ferencben, nemrég szabadult a győri gyermekgyilkos

Radar360: 6 sebész is felmondott a Jahn Ferencben, nemrég szabadult a győri gyermekgyilkos

Hazánkban a Mercedes GLE Coupé, a legújabb kupé divatterepjáró

Hazánkban a Mercedes GLE Coupé, a legújabb kupé divatterepjáró

106 millió forintért épül futódomb a felcsúti fociakadémián

106 millió forintért épül futódomb a felcsúti fociakadémián

Az én hetem: Krusovszky Dénesnek van ötlete, kit lőjünk fel az űrbe

Az én hetem: Krusovszky Dénesnek van ötlete, kit lőjünk fel az űrbe