szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A leggyakoribb ellenérv amit hallottam: „a torrentezés túl bonyolult, nem tudom kezelni”, és a mondat végére...

 A leggyakoribb ellenérv amit hallottam: „a torrentezés túl bonyolult, nem tudom kezelni”, és a mondat végére tetszőlegesen behelyettesíthető a Bittorrent, az uTorrent vagy bármelyik másik kliens. Egy gyakorlott felhasználó persze most csak mosolyog, „ugyan mi ezen a bonyolult?” Nos, egy átlagfelhasználónak, aki maximum „jútyubozik” és e-mailezik, annak bizony maga a torrent kliens, illetve az egész eljárás (én is töltök, de mások is letöltenek tőlem, néha megy, néha nem megy, seed/peer, ratio, stb) könnyen kedvét szegheti.

Az Azureus egy volt a sok-sok torrent kliens közül, majd a fejlesztők a felhasználókkal összefogva megpróbálták megalkotni a tökéletes, felhasználóbarát, látványos torrent-szoftvert - így született meg az Azureus utóda, a Vuze.

Az alapötlet az volt, hogy a szokásos, viszonylag bonyolult torrentfelület helyett, valami látványosat, valami „Youtube-szerűt”, és könnyen kezelhetőt kapjanak a felhasználók - egy torrent program, amit akár a nagymama is tud kezelni! Lássuk, sikerült-e nekik?

A torrent szoftverek legtöbbje nem is bajlódik a torrent fájlok keresésével: mi valahol megtalálunk a neten valamit, majd a torrent fájlt letöltve elindul a hozzá társított kliens, és mehet is a letöltés. A jobb kliensek már tartalmaznak ilyen-olyan keresőt, és pár extra funkciót (videóba belenézés stb.). A Vuze mindent egybegyúrt, és egy iTunes-szerű felületen kínálja a nagyérdeműnek a világ összes torrentjét (persze csak ha induláskor bepipáljuk az „include search results from popular torrent sites” kapcsolót is).

 

Az integrált keresés valóban könnyen kezelhető, olyannyira, hogy a kezdőlapon még kategóriák sincsenek, csak egy óriási „search for anything” felirat. Később a találati listában már lehetőségünk van kategóriaszűrésre is, sőt itt már megadhatjuk azt is, hogy pontosan mely hálózatokon keressen a szoftver (alapesetben ez a Vuze és a Mininova). Itt, ha akarjuk egy kattintással hozzáadhatjuk kedvenc torrent oldalunkat, így a következő keresés már azt is átfésüli.

A bal oldali menüsáv a mostanában divatos „my library”, legutóbbi keresések és hasonló gyorslinkeket tartalmazza, akár csak az iTunes – több magyarázatot nem is igényel, szuper, gyors, könnyen megszokható és kényelmes.

 

Letöltés előtt a Vuze előzékenyen betölti egy frame-ba a vonatkozó oldalt is, ahol a torrentet találta, így duplán is megbizonyosodhatunk arról, hogy valóban azt találtuk-e meg, amit kerestünk, és persze látjuk a seed/peer arányt is. De megtehetjük azt is, hogy nem foglalkozunk semmivel, csak rábökünk az óriási „download now” gombra, és máris érkezik gépünkre a fájl. Ha készen vagyunk, csak kattintsunk a „play” gombra a képernyő tetején, és máris nézhetjük/hallgathatjuk a médiafájlt. Futtatható alkalmazások esetében ugyanerre van egy “launch” gomb is. Profik ezerféle beállítást és finomghangolást találhatnak a Preferences menüben, de a Vuze igazán a kezdő/kényelmes felhasználóknak kedvez.

Csak indítsuk el, keressünk valamit, kattintsunk a letöltés gombra, és készen is vagyunk. Torrentezés a lehető legegyszerűbben. A szoftver ingyenes, Windows és MAC verzió is van - letölthető innen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!