szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A mobiltelefonok fejlődése alapvetően új szakaszba érkezett, miután jó pár évig nem történt látványos változás.

A mobiltelefonok fejlődése alapvetően új szakaszba érkezett, miután jó pár évig nem történt látványos változás. Persze minden gyártó ennek ellenére is folyamatosan dobott piacra új készülékeket, azonban ezek nem sokban tértek el a korábbi típusoktól. Legfeljebb nagyobb lett a kijelző, gyorsabb mobil adathálózatot tudott kezelni, nőtt a beépített kamera felbontása és az is gyakori volt, hogy az újdonságot mindössze az aktuális divatszínekhez való igazodás jelentette.

a használati idő 20-30 százalékában zenét vagy videót játszunk le

Az utóbbi egy-két évben azonban egye jobban előtérbe kerültek azok a fejlesztések, amelyek univerzális mobil eszközzé teszik a mobiltelefonnak nevezett készülékeket. Korábban is voltak már próbálkozások a különböző mobil eszközök keresztezésére, gondoljunk csak a kamerás telefonokra, a telefonálásra is alkalmas zenelejátszókra, játékkonzolokra, PDA-kra.

Az egyre több mindent tudó mobilokat „okostelefon" névre keresztelték, ami azonban még mindig azt sugallja, hogy az elsődleges felhasználási területük a hangkommunikáció. Pedig ez már régen nem igaz.

Egyre több mobil közösségi oldal indul

Egy mai mindentudó csúcskészüléken a használati idő mindössze 10-20 százalékában telefonálunk, 20-30 százalékban zenét vagy videót játszunk le, 15-25 %-ban internetezünk és elektronikus levelezésünket intézzük, 10-15 százalékban fényképezünk és videót rögzítünk, a maradék időben pedig játszunk, navigálunk. Idén még nem sok olyan készülék közül választhattunk, amelyik mindezekre képes, azonban minden nagy mobilgyártó jövő évi tervei között szerepel egy vagy több, minden jelenleg elérhető mobil technológiával ellátott eszköz piacra dobása. Azt tehát már mai is biztonsággal megjósolhatjuk, milyen szolgáltatásokat fognak kínálni 2010 mobil készülékei, és talán egy év múlva már találó neve is lesz a mobiltelefonok új generációjának.

GSM vagy WiFi
A szolgáltatók hamar rájöttek, hogy a telefonbeszélgetések mennyiségét egy idő után már nem lehet növelni. Lehet egyre olcsóbb tarifákat kínálni, sőt olyan konstrukciókat kitalálni, amikor egy-egy csoport tagjai ingyen beszélhetnek, azonban még a hagyományosan legtöbbet beszélő olaszoknál sem haladja meg egy előfizető napi átlagos beszélgetési ideje az 1-2 órát. A GSM hálózat kihasználására elkezdték fejleszteni a mobil adathálózatokat és az ezt használó alkalmazásokat. Az legújabb telefonok már az úgynevezett 3G, 3.5G, illetve 4G hálózatot is tudja használni, ami azt jelenti, hogy a vezetékes, szélessávú hálózatoknál megszokott sávszélességeket lehet elérni a mobil eszközzel.

Az internethez való csatlakozás másik gyakori módja a WiFi kapcsolat. Ilyenkor nincs szükség GSM hálózatra, csupán egy nyilvános hotspotra. A legtöbb WiFi is nagy sávszélességű internet kapcsolatot kínál, így ezeken keresztül is kényelmesen internetezhetünk és intézhetjük elektronikus levelezésünket. Ha sikerül ingyenes hotspotot találnunk, akkor a WiFi kapcsolat nagy előnye, hogy megtakaríthatjuk a mobil adatforgalom díját.

Navigálni kötelező
A műholdas helymeghatározás és navigáció napjaink elengedhetetlen része. A navigációs célkészülékek mellett egyre több telefonba is belekerül a GPS, így megfelelő szoftverrel azokat is használhatjuk, ha el szeretnénk jutni valahova, vagy meg szeretnénk tudni, hol vagyunk. A mobilba épített helymeghatározás sok olyan extra szolgáltatást is kínál, amire egy hagyományos navigációs rendszer nem képes. Így például az internet-kapcsolaton keresztül mindig a legfrissebb térképek és közlekedési információk kerülnek a készülékre, bárhol is legyünk. Ezzel együtt információkat kaphatunk a pillanatnyi tartózkodási helyünk környékén található szolgáltatásokról, képeket tölthetünk le a közeli látványosságokról. A telefon, adathálózat és GPS kombinációja például olyan kényelmi szolgáltatásokat is kínál, hogy egyetlen gombnyomással felhívhatjuk a GPS-szel meghatározott helyünk közelében lévő éttermet, aminek adatait és telefonszámát az internetről töltötte le a készülék.

Telefonból navigációs készülék

A beépített GPS és a mobilhálózat adatainak felhasználásával történő helymeghatározás más helyfüggő alkalmazást is ki tud szolgálni. Így például egyre több olyan mobil közösségi hálózat jelenik meg, ahol a kapcsolatokat nemcsak az érdeklődési kör, hanem a földrajzi helyzet is befolyásolja. Egy adott helyen megtudhatjuk, hogy barátaink, ismerőseink közül ki tartózkodik a közelben, és a telefon vagy egy chat alkalmazás segítségével akár egy személyes találkát is megbeszélhetünk. A találkozási pont megadásához pedig csak el kell küldenünk annak koordinátáit, utána már a navigációs szoftverre bízhatjuk magunkat.

Már olyan mobil közösségi szájt is létezik, amelynek tagjai a pillanatnyi földrajzi koordinátáikkal együtt közlekedési információkat is megosztanak egymással, így minden más hírforrásnál hamarabb tudják egymást tájékoztatni egy torlódásról, balesetről vagy a sebességmérő kamerákról.

Kép, videó és a többi
A mobilok első, telefonáláson túlmutató alkatrésze a digitális kamera volt. A kezdeti igen kis képpontos felbontás mára akár a 12 Mpixelt is eléri, ami már egy komoly digitális fényképezőgéppel is vetekszik. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy a miniatűr lencsék miatt a kép minősége sohasem lesz olyan tökéletes, mint amit egy nagy objektívvel szerelt fényképezőgéppel készítünk. Ezért a hátrányért azonban bőven kárpótol, hogy nem kell külön kamerát cipelni magunkkal.
A mobil készülékbe épített kamerák többségével legalább 640x480 felbontású, másodpercenként 25-30 kockát tartalmazó videót is lehet készíteni. Mivel a mobilokba egyre több memóriát építenek, ami gyakran memóriakártyával tovább bővíthető, a rögzíthető képek száma és a videók hossza bőven elegendő egy szokásos nyaralás, utazás idejére. A mobil adathálózaton vagy WiFi kapcsolattal a felvételeket azonnal elküldhetjük elektronikus levél mellékleteként vagy feltölthetjük internetes kép- illetve videomegosztókra. Mindezt keverhetjük a beépített GPS használatával és a képek, videók kísérő adataihoz hozzáadhatjuk azok készítésének koordinátáit.

A határ a csillagos ég…
…és a fejlesztők fantáziája, hogy mi mindenre lehet használni a jövő mobiltelefonjaiba sűrített eszközök összekapcsolását. A néhány készüléken már ma is elérhető alkalmazások között persze a valódi csillagos ég is szerepel, mivel a planetárium szoftverekkel pontosan láthatjuk a képernyőn, milyen égitestek és műholdak vannak a fejünk felett, a GPS alapján meghatározott földrajzi ponton.
Az egyre gyorsabb processzorokkal és a szélessávú internet kapcsolatokkal már semmi akadálya, hogy a mobillal is tudjunk VoIP telefont használni. Megfelelő programokkal így ingyen vagy nagyon olcsón hívhatjuk internetes, vezetékes vagy mobiltelefont használó ismerőseinket. Mindezt akár úgy is megtehetjük, hogy WiFi-n keresztül csatlakozunk a világhálóra, így még a mobil adatforgalomért sem kell fizetnünk.
A 2010-es év valószínűleg a mobilok egyre nagyobb képernyőjén megjeleníthető mozgóképeknél is nagy változást fog hozni. Végre megoldódik a Flash tartalmak kompromisszumok nélküli megjelenítése, így már nem lesz akadálya annak, hogy valós idejű videókat, tévéadásokat nézzük a telefonon.
A képek, videók mobil továbbításával olyan távfelügyeleti megoldások is elérhetővé válnak, amelynél a mobiltelefonnal lehet messziről ellenőrizni, mi történik az irodánkban, lakásunkban, illetve automatikusan vagy kézi vezérléssel tudunk különböző eszközöket irányítani vagy riasztásokat ki- és bekapcsolni.
Végül azt se felejtsük el, hogy az új mobilok legtöbbje igen jó média-lejátszó is. Az esetenként több Gbájtos memóriában zeneszámok és videók hatalmas mennyiségét tárolhatjuk, ha pedig már meguntuk ezeket nézni és hallgatni, akkor akár „út közben", interneten keresztül is vásárolhatunk és letölthetünk új számokat.

Ha kíváncsi arra, milyen trendek várhatók jövőre az IT világában, keresse az újságárusoknál a techline.hu szakmai támogatásával készült IT Plusz 2010 című kiadványt, vagy rendelje meg itt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Filmklasszikusok online és ingyen

A Classical Cinema Online újra megnyitotta képzeletbeli kapuit: új felülettel és új filmekkel várja a látogatókat.

techline.hu Tech

Mégis, mi vár ránk?

A Gartner a világ egyik legjelentősebb IT-területen tevékenykedő elemző intézete, amit a munkatársai írnak, arra...

Guardiolához hasonlította Dárdait Matthäus

Guardiolához hasonlította Dárdait Matthäus

Tavasszal érkezik Varga Juditék javaslata a nagy techcégek hazai szabályozásáról

Tavasszal érkezik Varga Juditék javaslata a nagy techcégek hazai szabályozásáról

20 órára leállt a vonatközlekedés egy kínai városban, mert Flash-alapú rendszert használtak

20 órára leállt a vonatközlekedés egy kínai városban, mert Flash-alapú rendszert használtak