szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik legnépszerűbb Photoshop-technika a figurák, alakzatok eltüntetése a fotóról, anélkül, hogy a manipuláció...

 Az egyik legnépszerűbb Photoshop-technika a figurák, alakzatok eltüntetése a fotóról, anélkül, hogy a manipuláció szembetűnő lenne. De hogyan is csinálják a profik? Lássuk!

A példaképen egy nő látható, ahogy a magas fűben üldögél. A feladat: készítsünk egy „szelllemet”, de ehhez először tüntessük el a hölgyet!

Első pillantásra ez nem is tűnik bonyolultnak, minden „fotosopos” arra gondol: sima ügy! Csak fogom a klónecsetet (clone-tool), és némi füvet rajzolgatok a felületre, majd készen is vagyunk. Nos, ez is egy megoldás lehet, de csak akkor, ha a következő másfél órát a klónecset társaságában akarjuk tölteni, és az eredmény még akkor sem garantált (hiszen a mintavételtől függ, mennyire lesz „élethű” az újonnan klónozott fű). 

Mi azonban nem akarunk órákat szöszölni, éppen azért a Patch-tool-t (a magyar Photoshopban talán „foltozó” eszköz lehet?) fogjuk használni. A Patch a PS egyik méltánytalanul keveset használt eszköze, pedig valójában sokkal jobb, mint a klónecset. A példánál maradva: a fűből eltüntetni a hölgyet klónecsettel, maszkolással és számos egyéb módszerrel sok-sok időt venne igénybe, a Patch-et használva azonban mindez kb. egy perc! 

 

Először készítsünk egy durva kijelölést az ülő alak körül bármelyik kijelölő eszközzel (nem muszáj pontosnak lenni, elég csak úgy nagyjából), majd nyomjunk egy Ctrl+J-t - ezzel a lány egy új rétegre került.

Most tüntessük el ezt az új réteget (kapcsoljuk ki a kis szemet mellette), és váltsunk vissza ez eredeti fotóra. Itt az idő, hogy eltüntessük a figurát. Válasszuk ki a Patch eszközt (J betű, a spot-healing brush és a healing-brush eszköztárában találjuk a Patch-et is, lásd kép).

 

Bizonyosodjunk meg róla, hogy felül az eszköztárban a „source” (forrás) kapcsoló aktív, majd rajzoljuk körbe a lányt! Ha megvagyunk, nincs is más dolgunk, mint a kijelölés közepén lenyomva tartani a bal egeret, majd „kihúzni” a figurát a képből. A dolog érdemi részét elvégzi nekünk a Patch eszköz. Szép átmenetet kreál, és máris eltűnt a figura a képből. Klónecsettel ugyanez kissé tovább tartott volna...

 

Szellemet készíteni láthatatlan emberünkből most már nagyon egyszerű: menjünk vissza az előzőleg elkészített rétegre, ahol csak a lány található. Kapcsoljuk vissza (szem ikon), és vegyük le az átlátszóságot (opacity). Készen is van a félig átlátszó szellemlány!

 

A trükk kiválóan alkalmazható  akkor is, ha nem kívánt figurákat/tárgyakat szeretnénk eltüntetni, amúgy jól sikerült fotókról, de mókás szellemképek készítéséhez is kiváló!

Jó kísérletezést!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!