szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ráadásul ez a jövő igencsak közeli, mondhatni már itt is van.

Ráadásul ez a jövő igencsak közeli, mondhatni már itt is van. Aki szórakozásra vágyik, immár ha nem is kimondottan olcsón, de a korábbi áraknál jóval kedvezőbben megússza a nagy képernyős tévék vásárlását (bár tudjuk, amíg a válság tart, semmi sem számít olcsónak). Az LG 42SL8000 LCD TV például 240 ezer forint körül lehet a miénk.
A szintén LG gyártmányú, BD390 kóddal ellátott Blu-ray lejátszót 80 ezer forint körül vihetjük haza, ami már korántsem nevezhető olcsónak (a feléért is kapunk Blu-ray lejátszót), de ezért az árért kapunk még némi extrát is. Mindjárt eláruljuk, mi minden vár ránk.

LG 42SL8000 LCD TV
Az LCD tévék sokat fejlődtek minőségben az elmúlt években, az LG 42"-os Full HD (1080p) üdvöskéje is a jobbak közé tartozik. Falra szerelni nem igazán érdemes, lévén a csatlakozók elhelyezkedése nem kedvez a dolognak, és illeszték sincs hozzá, de a méretes üvegtalpon amúgy is jobban mutat, és hát a 42" ugyan egy régi tévéhez képest óriás, de még nem az a falbeterítős kategória. A talpat rá kell csavaroznunk, ennek dacára elég bizonytalannak tűnt első ránézésre (különösen abból kiindulva, hogy egy elég súlyos darabról van szó).

A nálunk töltött pár nap alatt viszont egyszer sem zuhant a mélybe, szóval a talp megtartja, és kényelmesen lehet rajta forgatni is a képernyőt.

Átlátható menürendszer

A tévé a Borderless, avagy „szegély nélküli" fantázianevet kapta, ami valójában azt jelenti, hogy a képernyő és a keret egy síkban van. Ez a képminőséget persze nem befolyásolja, viszont nagyon jól néz ki tőle a készülék, így valóban a szobánk dísze lehet.

A képbeállítások tökéletesen testre szabhatók

A képminőséget illetően hatalmas különlegességre nem kell számítani, de a 42SL8000 kifejezetten szép képet ad, kellemes feketékkel, jó kontraszttal, élénk színekkel. Ezeken persze mind változtathatunk a beállításoknál (előre definiált értékekkel, vagy tetszőlegesen állítva minden egyes értéket).

Jelforrás kiválasztása

A pontos adatokat itt találják olvasóink. Van TrueMotion 200Hz opció is, amiről továbbra is az a véleményünk, hogy bármilyen hollywoodi filmből brazil szappanoperát képes varázsolni a képvilágot illetően, de ez teljesen szubjektív meglátás, a funkció pedig kikapcsolható (egyedül DivX lejátszásnál nem, de erre később visszatérünk). Természetesen a képarányokat is tetszés szerint módosíthatjuk.

Bluetooth beállítások

Monitorként használva 1920x1080-as felbontást hozhatunk ki belőle, ami a méretéhez képest nem sok, de közelről amúgy is túl nagy már a képernyő, hogy monitorként használjuk (távolról meg fene se látja rajta mondjuk a menüpontokat). A javasolt távolság 2,5-3 méter, hogy valóban élvezhető képet kapjunk tévézésnél is.
A beépített hangszóró meglepően szépen szól, de a jobb hatás kedvéért hozzáköthetjük a tévét külső hangszóróhoz, sőt a Bluetooth-támogatásnak köszönhetően akár vezeték nélküli fülest is használhatunk, ha ahhoz van kedvünk.

Külső meghajtóról is lejátszhatunk zenét, filmet, képeket

A Bluetooth-kapcsolattal arra is rávehetjük a tévét, hogy mondjuk mobilunk Bluetooth-hangszórójaként funkcionáljon. Ezzel viszont a vezeték nélküliség itt ki is merült.
Csatlakozókban nincs hiány, két SCART, egy komponens bemenet, digitális audio kimenet, három HDMI/HDCP bemenet, D-Sub PC, PC hangbemenet és RF bemenet is található a készüléken.
Sőt van egy USB 2.0-s csatlakozó is, amiből általában következik, hogy a készülék képes filmek (DivX, mp4, vob, mpeg, mkv stb.), képek és zenék lejátszására mondjuk memóriamodulokról vagy USB-s merevlemezről. És valóban, erre képes az LG is, ha nem is a legátgondoltabb menürendszerrel, de azért kényelmesen. Ilyenkor a TrueMotion képjavító funkció nem kapcsolható ki, ami nálunk rossz pont, de bizonyára van, akit ez nem zavar. Pozitívum viszont, hogy a feliratfájlokkal is megbirkózik.
Mindent egybevetve, az LG 42SL8000 LCD TV nem a funkciógazdagság miatt lehet jó vétel, hanem mert elfogadható áron kapunk egy rendkívül impozáns készüléket, élvezhető képminőséggel és minden létfontosságú opcióval felruházva.

LG BD390
A valódi vezeték nélküli szórakozást a tévé mellé kapott Blu-ray lejátszó nyújtotta. A készüléken kívülről nem nagyon látszik, hogy bármiféle extrára képes, és még ha körbejárjuk, sem fog más kiderülni, mert a különleges funkciók eléréséhez nincs szükség plusz vezetékekre.

Letisztult forma

Amellett, hogy nem túl meglepő módon képes Blu-ray- és DVD-lemezek lejátszására, a beépített wifi segítségével pillanatok alatt csatlakozhatunk vele wifi hálózatunkhoz (akár WPA2 titkosítás mellett is), hogy kényelmesen hozzáférjünk mondjuk a Youtube videogyűjteményéhez. A YouTube használata kényelmes, beleértve a keresést is, a lejátszó szoftvere gyorsan dolgozik.

Youtube lejátszás

A YouTube videókat akár teljes képernyőn is nézhetjük, bár sajnos nem tölti le az esetlegesen rendelkezésre álló HD-változatokat, így a minőség hagy némi kívánnivalót maga után.

Firmware frissítés internetről

A készülék BD Live kompatibilis, így – a Blu-ray Profile 2.0 követelményeknek megfelelően – találunk rajta Ethernet-csatlakozót, és van benne 1 GB-nyi belső memória is (utóbbi a BD Live részére). Ha tehát nincs wifi a lakásban, akár vezetékes hálózatra is köthetjük. A firmware-frissítések letöltése is megoldható bármelyik csatlakozás esetében.

Képek böngészése hálózaton keresztül egy PC-ről

A készülék elején találunk egy USB-csatlakozót is, így memóriamodulokat vagy külső merevlemezeket is csatlakoztathatunk, ha éppen több órányi önfeledt filmnézésre vágyunk (emellett képek és hangfájlok lejátszása is megoldott). A DLNA szervereken, vagy mondjuk a család többi gépén megosztott filmeket, képeket, zenéket is képes lejátszani.
Mindent egybevetve, egy elég jól összerakott, gyors és kényelmesen használható lejátszóval van dolgunk, amely a DVD-k és Blu-ray lemezek mellett a külső adathordozókról is képes médialejátszásra, vagy akár vezeték nélküli kapcsolattal nézhetjük rajta a hálózati gépeken, DLNA szervereken vagy a YouTube-on megosztott videókat. Ettől még 80 ezer forintért korántsem mondható olcsó vételnek, de minden extrát beszámítva azért megérheti a beruházást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Kipróbáltuk: LG Arena

Az iPhone megjelenése annak idején nemcsak az Apple-nek tett jót, de kellőképpen felpofozta a mobilgyártókat is.

techline.hu Tech

Dolgozzunk kibelezett notebookon!

Pusztán a félreértések elkerülése végett tisztázzuk: nem a világ legvékonyabb notebookjára gondolunk.

Jön Tom Jones és Jamie Cullum

Jön Tom Jones és Jamie Cullum

20 millió amerikai még idén megkaphatja a Pfizer vakcináját

20 millió amerikai még idén megkaphatja a Pfizer vakcináját

294 forintot fizet a NASA egy cégnek egy Földön kívül végzett munkáért

294 forintot fizet a NASA egy cégnek egy Földön kívül végzett munkáért