szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Már az elején szögezzük le, a Windowsok tweakelése, tuningolása legalább minimális hozzáértést követel, és ez igaz a...

Már az elején szögezzük le, a Windowsok tweakelése, tuningolása legalább minimális hozzáértést követel, és ez igaz a Windows 7 esetében is, így teljesen kezdő felhasználóknak nem javasoljuk az alábbi alkalmazások használatát (még a beállításokat automatikusan elvégzőkét sem!). Aki azonban nem akar a Registryben túrni, inkább egy kényelmes felületről végezné el a rendszer működését esetlegesen pozitívan befolyásoló változtatásokat, annak jól jöhetnek ezek a kis segédprogramok. Előtte persze nem szokott ártani, ha készítünk egy biztonsági mentést, legalább a legfontosabb anyagainkról, amelyeket a gépen tárolunk!

Giga Tweaker
A Giga Tweaker egyszerű, de legalább áttekinthető felületén kategóriákra osztva találjuk a különféle opciókat. Akinek gyengébb gépe van, finomhangolhatja a Windows 7 grafikus effektjeit, letilthat feleslegesnek gondolt funkciókat, optimalizálhatja a rendszer működési sebességét a lassabb gépeken.

Sok olyan lehetőség van, amelyeket elérnénk magából a Windows 7-ből is, így viszont egy felületen látjuk ezeket, és persze számtalan olyan opciót, amely a rendszerben amúgy rejtve van. Extraként a mappák helyi menüinek bejegyzéseit is egyszerűen módosíthatjuk.

Tweak Star
A Tweak Star kicsit pofásabb felületet kapott, mint a Giga Tweaker, és kicsit automatizáltabban is működik. Számos optimalizálási beállítást képes elvégezni önállóan, így sokat segíthet annak, aki kevésbé jártas a Windows lelkivilágában.

Elindítása után átnézi a rendszert, és az összegyűjtött információk alapján ajánlatot tesz az esetleges hibák kijavítására, illetve tuningolási lehetőségekre. Nem vagyunk kötelesek mindent jóváhagyni (sőt érdemes is a körmére nézni a programnak, nehogy olyan funkciót is kikapcsoljon, amire szükségünk van), a Customize... linkre kattintva testre szabhatjuk a tennivalókat, és ha végeztünk, egyetlen kattintással elvégezhetünk minden beállított módosítást. A Tweak Star maga is „tweakelhető", nevezetesen előfizethetünk extra szolgáltatásokra, ha az ingyenes verzió funkciókínálatát kevesellnénk. A változtatásokról backupot is készít, így ha később meggondoljuk magunkat, dátumra pontosan visszaállíthatjuk az akkor éppen aktuális állapotot.

Ultimate Windows Tweaker
Az Ultimate Windows Tweaker nem kifejezetten a Windows 7 tuningolására hivatott, hanem az összes Windows verziót átszabhatjuk vele, de a legutóbbi változata már tartalmaz számos, kifejezetten Windows 7-es tweak lehetőséget is.

Rengeteg opciót tartalmaz, a legapróbb részletekig átvariálhatjuk vele a Windows működését, de éppen ezért fokozott körültekintést igényel a használata!

TweakNow WinSecret
Felfedhetjük a Windows 7 titkait, ha a TweakNow WinSecretet használjuk? Nos, ez kétséges. Annyi viszont biztos, hogy a programmal akár egy kattintással is optimalizálhatjuk a rendszer működését, akár titkos, akár közismert beállításokat változtat is meg, miután analizálta a Windows állapotát. Emellett elég részletes rendszerinformációs adatokkal is szolgál, így ha pontosan szeretnénk tudni, mi minden található a gépünkben, szintén bátran fordulhatunk segítségért e programhoz.

Az automatikusan felajánlott módosítások helyett természetesen mi magunk is elbóklászhatunk az opciók között, a felületen mindent megtalálunk, szépen, kategóriákba rendezve. A programnak van egy Uninstall modulja is, de gyakorlatilag semmivel nem nyújt többet, mint ha a Windows saját listájából távolítanánk el a feleslegessé vált alkalmazásokat. Egyedül akkor jöhet jól, ha egy bejegyzés valamiért „bennragad" a rendszer listájában egy szoftver törlése után, és azt szeretnénk törölni.

Windows 7 Little Tweaker
A végére egy apró, de azért jól használható programocska maradt. A Windows 7 Little Tweaker esetében még a telepítéssel sem kell bajlódnunk, akár egy USB memóriakulcsról is indíthatjuk, így hordozható segédeszközként is remekül megállja a helyét.

Hátulütője, hogy kizárólag a Windows 7 Ultimate Edition tweakelésére hajlandó. Segítségével néhány extra funkciót kapcsolhatunk be a rendszerben, gyakorlatilag egyetlen listából kiválasztva a nekünk tetsző opciókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Igazi hungarikumoktól is függ a magyar cégek profitja – HVG Top 500 rangsor

Igazi hungarikumoktól is függ a magyar cégek profitja – HVG Top 500 rangsor

Egyre többen fúlnak vízbe a klímaváltozás miatt

Egyre többen fúlnak vízbe a klímaváltozás miatt

Indul az alku az európai minimálbérről, kérdés, hogy nálunk ez mekkora emelést hozhat

Indul az alku az európai minimálbérről, kérdés, hogy nálunk ez mekkora emelést hozhat