szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Bár biztosan akad, aki nem így van vele, a többség azért mindig nagy várakozással tekint a karácsony elé, nem...

Bár biztosan akad, aki nem így van vele, a többség azért mindig nagy várakozással tekint a karácsony elé, nem feltétlenül az ajándékok, inkább a kellemes, családias hangulat iránti vágytól fűtve. Aki tűkön ülve várja az ünnepet, annak minden bizonnyal hasznos lehet, ha folyamatosan nyomon tudja követni, hány nap van még hátra karácsonyig.
Nos, az alábbi mütyürökkel ez kényelmesen megoldható.

OS X alatt
Kezdjük rögtön az Apple rendszerével, amelynek beépített Dashboard lehetősége kiváló táptalaj a karácsonyi widgeteknek, köztük a visszaszámlálóknak is.
Ettől függetlenül a Countdown Calendar nem kifejezetten karácsonyi hangulatú, viszont ízléses és átlátható. Tetszőleges időpontokat adhatunk meg neki, így természetesen december 25-öt is (vagy annak, aki a szentestére „hajt", 24-et).

Színvilágában jobban a karácsonyhoz öltözött a Christmas Countdown Clock, amelynél kis lámpa is jelzi, hogy közeledik a karácsony. Egyelőre piros „fénnyel", de egy héttel az ünnep előtt sárgára vált majd, a nevezetes napon pedig zöldre. Mindenesetre itt másodpercre pontosan látjuk, mikor is lesz karácsony.

Akinek elegendő a napok jelzése, de szeretne szebb grafikát, annak érdemes a Christmas Countdownt kipróbálnia, ahol egy látványos kis fenyőfa mutatja a hátra lévő napok számát.

Windows alatt
Windowson több lehetőségünk is van. Ha Windows 7-est vagy Vistát használunk, kereshetünk minialkalmazásokat a rendszer saját gadget-megoldásához.
A Countdown to Christmas névre hallgató apróság másodpercre pontos jelzést ad a hátralévő időről, ráadásul ha elmúlik a karácsony, újrahasznosíthatjuk, mert több ünnepet is képes mutatni (ehhez a dátumot és az adott ünnephez illő külsőt a beállítások gombra kattintva választhatjuk ki).

Aki Windows XP-t használ, annak érdemes feltennie a Google Desktopot, több szempontból is. Először is, mert, ahogy korábban írtuk, gyorsabban és egyszerűbben kereshetünk vele a számítógépen tárolt adatok között. Másodszor: rengeteg widgetet tudunk hozzá letölteni különféle témakörökben, és így visszaszámlálásra is van lehetőség. Igaz, a kifejezetten karácsonyi darabok nálunk nem nagyon működtek: pár száz nappal elszámolták az időt.

Van viszont néhány beállítható modul, amelyeknél mi adhatjuk meg a céldátumot. Ilyen például a Countdown to Any, amely egy fali naptárra emlékeztető képen mutatja a hátralévő időt.
A Google Desktop működik Windows 7, Vista, sőt OS X alatt is, így ha valaki ezeken a rendszereken használná XP helyett, annak sincs semmi akadálya.
Aki mentesülni szeretne a telepítéstől, annak egy saját megoldást tudunk javasolni. Tőlünk letölthető a Techline.hu saját karácsonyi visszaszámlálója, amelyet a letöltés után csak ki kell csomagolni a ZIP fájlból, majd elindítani. A program a Windows Tálcájára „ül", itt az ikonjára kattintva előhívhatjuk a karácsonyfát ábrázoló kis ablakot, amelyen látható a hátralévő napok száma.

Ha szigorú kritikát kellene róla írnunk, nem sorolnánk a tökéletesen sikerült megoldások közé, de a funkcióját teljesíti (a 2010-es karácsonyra előrukkolunk valami látványosabbal). :)

iPhone-on
Végül nincs más hátra, minthogy egy mobil megoldást is mutassunk, mégpedig az iPhone- és az iPod Touch-tulajdonosoknak.
A Christmas Countdown hangulatos zenei aláfestéssel és igazi téli grafikával emlékeztet minket a közelgő karácsonyra. Van animált (vagy legalábbis ugráló) karácsonyfa, többféle háttérzene (de választhatunk saját gyűjteményünkből is hozzá), és a hangulat fokozása érdekében még egy mikulást, egy rénszarvast és egy ajándékcsomagot is találunk a képernyőn, amelyeket megérintve egyedi hangeffektek segítenek átérezni a közelgő ünnep hangulatát.

A másik, hasonló rendeltetésű program a Sleeps to Christmas Lite, amelyben kedves figurák mutatják a karácsonyig átaludható esték számát. Kellemes karácsonyi zenével és látványos virtuális hóeséssel tették érdekesebbé a készítők a programot.

Ha megrázzuk a telefont, még csengettyűszót is hallhatunk. A Lite verzió mellett van egy megvásárolható Premium változat is, néhány extra funkcióval. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!